10 dolog, ami erős szívdobogásérzéshez vezethet: vérszegénység és pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben

A heves szívdobogás okai között betegségek is szerepelnek.

szívdobogásérzés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Normális körülmények között nyugalomban az ember nem érzi a saját szívverését. Ugyanakkor sokan találkozhattak már azzal a jelenséggel, hogy hirtelen hevesebben kezdett verni a szívük, például ha egy nap kicsit több kávét ittak a kelleténél. 

Az erős szívdobogásérzés előfordulhat mindenféle betegség nélkül is, ám számos kórkép kísérője lehet, ijesztő tünet, aminek nem árt utánajárni. 

Erős szívdobogásérzés lehetséges okai

Az erős szívdobogásérzés, más néven palpitáció során az érintett arra lehet figyelmes, hogy a szíve rövid ideig túl gyorsan vagy túl lassan ver, előfordulhat egy-egy nagyobb bedobbanás és kimaradás is. Nemcsak a mellkasában, hanem a torkában és a nyakában, sőt akár a fülében is érezheti. Az esetek túlnyomó többségében az érzés amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik, nem igényel kezelést. Okozhatja stressz, megterhelőbb edzés, túl sok koffein, alkohol vagy nikotin is. 

Sok kórképet kapcsolatba hoztak a tünettel, többek között a következő okok húzódhatnak meg a háttérben:  

  • pajzsmirigybetegség, főleg túlműködés,
  • alacsony vércukorszint,
  • vashiányos vérszegénység, 
  • alacsony vérnyomás,
  • dehidratáció, azaz kiszáradás,
  • az elektrolit-egyensúly felborulása, egyes ásványi anyagok, például a kálium alacsony szintje,
  • reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD),
  • bizonyos orvosságok és gyógynövénykészítmények, 
  • szívbetegségek, például koszorúér-betegség, szívelégtelenség,
  • hormonális változások menstruáció, várandósság vagy menopauza során.

Amennyiben az erős szívdobogást légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom, esetleg ájulás kíséri, mielőbb orvoshoz kell fordulni, de a vissza-visszatérő kellemetlenség, szívritmuszavar esetén is szakember felkeresése javasolt. A már ismert betegségek esetében a kezelés követése lényeges, a cukorbetegek és a refluxszal élők számára a diéta tartása különösen fontos. 

A palpitáció kivizsgálásához a szedett orvosságok, korábbi betegségek áttekintésére, vérnyomásmérésre, nyugalmi és terheléses EKG-vizsgálatra, bizonyos esetekben 24 órás vérnyomásmérésre és EKG-ra, valamint laborvizsgálatokra lehet szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nem találnak szervi eltérést az erős szívdobogásérzés hátterében, úgy a folyadékfogyasztásra és a stresszkezelésre kell nagyobb figyelmet fordítani. A rendszeres fizikai aktivitás és a relaxációs technikák elsajátítása sokat segíthet, továbbá a koffeintartalmú ételek-italok mennyiségének csökkentése, a dohányzás elhagyása és az alkoholfogyasztás mérséklése is. 

10 étel a szív egészségéért

A megfelelő szívbarát diéta a vérnyomásproblémákkal és a keringési zavarokkal is segít felvenni a harcot, rendszeres fogyasztásuk pedig hosszú távon a súlyos szívbetegség és szövődményeinek megelőzésében is hasznos.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük