A kézfogás alig ismert, csodálatos hatása: még a fájdalmat is csökkenti a kutatás szerint
A kéz megérintése az egész emberi szervezetre meglepő hatással van.

kezfogas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csupán egyszerű fizikai kontaktus jön létre, ha valaki megfogja egy szeretett személy kezét. A kutatások arra mutatnak rá, hogy az érintkezés segít a partnerek között szinkronizálni a légzést, a szívritmust, és még a fájdalmat is enyhíti.

A két ember között létrehozható szinkron már számtalanszor került a kutatások középpontjába. A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America című szaklapban publikált tanulmányban a Colorado Boulder Egyetemen vizsgáltak meg párokat. Az eredmények egyöntetűen alátámasztották a korábbi vizsgálatokat: két test automatikusan összhangba tud kerülni.

Csökkenti a fájdalmakat

A kísérlet alapötlete az egyetem vezető kutatójától, Pavel Goldsteintől származik, aki saját példájából vonta le a következtetést: számukra ugyanis úgy tűnt, felesége szülési fájdalmai enyhültek akkor, amikor a kezét fogta. Goldstein laboratóriumi körülmények között is tesztelni akarta a teóriát.

A vizsgálatban 22 pár vett részt, akik 23 és 32 év közöttiek voltak, és legalább egy éve tartott a kapcsolatuk. Az agyhullámokat elektroenkefalográf-, vagyis EEG-sapkák segítségével ellenőrizték a különböző forgatókönyvek alatt.

A pároknak először érintkezés nélkül, de egy légtérben kellett tartózkodniuk, majd megfogták egymás kezét, végül külön légtérben ültették le őket. A jelenetek leforgása alatt enyhe, forró fájdalmat generáltak a női alany karján.

Az agyhullámok szinkronja

Az eredmények szerint akkor, amikor a partnerek egy helyiségben tartózkodtak, észrevehető volt, hogy az agyhullámaik, a figyelem létrejöttét is segítő, úgynevezett mu-hullámok némiképp szinkronba lépnek. Ez a mechanizmus független volt attól, hogy egymáshoz érnek-e.

Intenzitásban viszont nagy különbségek voltak: az összehangoltság akkor volt a legerősebb, amikor egymás kezét fogták, és a nő fájdalmat érzett. Amikor a nő érezte ugyan a fájdalmat, de nem tudtak egymáshoz érni, az agyhullám szinkronja csökkent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Goldstein úgy összegezte az eredményeket, hogy a fájdalom megszakítja ezt a személyek közötti, erős összhangot, de az érintés újra megteremti a kapcsolódást. Amellett pedig, hogy a férfi partner is kapcsolatba került a nő fájdalmával, az agyi aktivitásnak köszönhetően még a fájdalom is csökkenni kezdett.

Az érintés segít az agynak

A magyarázat megerősítésére további kutatások elvégzésére van szükség, de úgy vélik, a kézfogás következtében az ember megtapasztalja, hogy valakivel osztozhat az érzésében, ami pedig segít az agynak kezelni a fájdalmat. Bár itt egyelőre csak a párokat vizsgálták meg, azt feltételezik, hogy az érintés minden szerettünkre erős hatással lehet.

Korábbi kutatások szintén rámutattak a tapintás fájdalomcsökkentő hatására, akkor a pulzusszám és a légzés szinkronját vizsgálták meg. Egy tavalyi tanulmány szerint pedig a beszélgetésnek is komoly hatása van az agyhullámok közös rezgésére, akár vadidegenekkel is.

Ezt is szeretjük