5 dolog, amitől óva int a kardiológus - Hogyan lehet megőrizni az erek egészségét?

Az erek védelme kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében.

GettyImages-1165368503

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyes megfogalmazások szerint annyi idősek vagyunk, amilyen idősek az ereink. Az idősödés nyilvánvalóan hat a szív- és érrendszerünkre is, amely egyre fogékonyabbá válik a megbetegedésekre, például a magasvérnyomás-betegségre és az érszűkületre. 

Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint kézenfekvő, hogy vigyáznunk kell az ereink egészségére, és rendszeresen felül kell vizsgáltatnunk ezt az érzékeny rendszert.

Lassítani kell az erek megkeményedését!

A 65 éven felüliek halálozási okainak 40%-át a szívproblémák teszik ki. A 80 éves férfiaknak 9-szer akkora az esélyük, hogy krónikus szívbetegségek okozzák a halálukat, mint az 50 éveseknek. A nőknél ugyanez a kockázat 11-szeresére növekszik ugyanebben a periódusban. 

GettyImages-626974567
Fotó: artpartner-images / Getty Images Hungary

Ezt a romlást természetesen az életmód is felgyorsíthatja, de az is igaz, hogy az életkor növekedésével is együtt jár az erek merevebbé és vastagabbá válása, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek fő rizikófaktora.  

Ennek okairól több elképzelés is létezik. Az egyik elmélet szerint egy „ördögi körről” van szó: az öregedés létrehoz bizonyos környezeti változásokat az erekben, amelyek hatására az erek keményedni kezdenek, és kialakul a magas vérnyomás. Ugyanakkor a megváltozott környezet azt is megkönnyíti, hogy zsíros plakkok rakódjanak le az erek belső falán. Így jön létre az érszűkület, amely felgyorsítja az erek öregedését, ami pedig tovább keményíti az ereket, és további lerakódásokat eredményez.

GettyImages-1286547984
Fotó: Onfokus / Getty Images Hungary

Viszont az is megfigyelhető, hogy ezek a folyamatok egyes emberekben gyorsan, másokban sokkal lassabban mennek végbe - végeredményben tehát az ereink „életkora” akár el is térhet a biológiai korunktól.

Hogyan védhetjük az endothelium egészségét?

Az endothelium, vagyis az erek belsejét borító egyrétegű laphám sejtjei egyfajta karmesteri szerepet töltenek be. Szinte minden éren belüli aktivitást kontrollálnak, azonban az öregedéssel ők maguk is vesztenek a hatékonyságukból. Mindazok tehát, akik egészségesen igyekeznek megőrizni az endotheliumot, jelentősen csökkenthetik a magas vérnyomás, az érszűkület, végső soron pedig a szívinfarktus és a stroke esélyét. De hogyan védhetjük az endothelium egészségét? Megfelelő életmóddal és szükség esetén orvosi segítséggel.

GettyImages-1285827086
Fotó: Mediterranean / Getty Images Hungary

Mozgásszegény életmód

Bár a kutatók még vizsgálják az endothelium egészségesen tartásának módszereit, egyre több bizonyíték szól arról, hogy a mozgáshiány rosszul hat az erekre. Többek közt növelheti a vérnyomást, a testzsírszázalékot, a koleszterinszintet, csökkentheti az izomtömeget, és rugalmatlanabbá teheti az ereket. Éppen ezen okok miatt a mozgásszegény életmódot folytatóknál az idősödés még erősebben igénybe veszi a szív- és érrendszert, tehát indokolt a rendszeres kivizsgálás - hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Dohányzó életmód

Régóta köztudott, hogy a cigarettafüst számos toxikus összetevőt tartalmaz, így például szén-monoxidot, amely rombolja az endothelium sejtjeit. Ezenkívül növeli a vérnyomást és a pulzust, valamint szűkíti az ereket, amelyek így kevesebb oxigént lesznek képesek a szívbe juttatni. Ezenkívül a dohányzás hatására a vérlemezkék tapadósabbá válnak, ezáltal pedig hajlamosabbak lesznek a plakk képzésére.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Túlsúly, elhízás

A jelentős túlsúly önmagában növeli a vérnyomást és nagy valószínűséggel a trigliceridszintet is. Ugyanakkor csökkenti a HDL-(”jó”) koleszterin szintjét, és előrevetíti az inzulinrezisztenciát, illetve a cukorbetegséget.   

Cukorbetegség fennállásakor

A 2. típusú diabétesz az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, az esetek közel felét 55 éves kor felett diagnosztizálják. A cukorbetegeknél pedig korábban és agresszívabban jelentkezhet az érszűkület. A rendszeres kardiológiai szűrés azért fontos, mert a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke a diabétesszel összefüggő leggyakoribb halálokok.  

Stresszes életmód

A feldolgozatlan stressz során termelődő adrenalin és noradrenalin az idősebb embereknél gyorsabb vérnyomás-emelkedést okoz. Nekik tovább is marad magasan a vérnyomásuk az erek rugalmatlansága miatt. A magas vérnyomás pedig feltétlenül kezelendő a későbbi, súlyos következmények kivédése miatt. 

Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer

Fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrendnek, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni. Néhány általános szempontot azonban már a megelőzés miatt is ajánlott megszívlelni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük