Segíti a teherbe esést, csökkenti a vetélés kockázatát: orvosok ajánlják az erdőfürdőzést

Japánban elterjedt terápiás módszer az erdőfürdőzés, de itthon is elérhető már.

Terhesség és erdőfürdőzés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Erdőfürdőzés igazán nyugtató tevékenység, mely során a résztvevők meditatív állapotba kerülnek. Tudattalan érzékelésükre hagyatkozva tapasztalják meg a természetet, annak látványát, tapintását, illatait, háttérbe szorítva és végső soron teljesen elengedve a mindennapi sürgés-forgás zúgó gondolatait.

A módszer Japánból ered, az erdőfürdőzés szavunk a japán "shinrin yoku" kifejezés tükörfordítása. Az erdőfürdőzést direkt célzó tanulmányok már bebizonyították, hogy a terápia rendkívüli hatással van a szervezetre, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszhormonok termelődését, sőt diabéteszes betegeknél a vércukorszint tartós csökkenését is eredményezte. Ez pedig mind jól jön, ha valakinél nem akar kopogtatni a gólya.

Mi is pontosan az erdőfürdőzés?

Az erdőfürdő tulajdonképpen irányított relaxációs séta. Vezetője egyszerű gyakorlatok segítségével vezeti a résztvevők érzékeit, figyelmüket tudatosan irányítja a természet illataira, neszeire, a táj látványára, a növények és fák tapintására.

GettyImages-1131373206
Fotó: sh_trail / Getty Images Hungary

Anyát és természetet összekötő terápiás módszer

Dr. Fülöp Vilmos szülész-nőgyógyász kutatóorvos már küldött erdőfürdőzésre lombikkezelésen részt vevő párokat. A módszerről Valkó Zsuzsát, az erdőséta első hazai szakemberét is megkerestük, aki az Association of Nature and Forest Therapy által szerezte képesítését.

- Az erdőfürdőzésnek két főcsapása van, az egyik a stresszoldás, a másik az immunerősítés. Mindkettő választ adhat azokra az okokra, amiért egyes nők esnek teherbe - magyarázza Valkó Zsuzsa.
- A stressz és az immungyengeség egyik oka az urbánus, túlhajszolt életforma, amit folytatunk. Ez az életkörülmény folyamatos stresszben tart minket, és minél több időt tölt valaki ilyen környezetben, annál rosszabb állapotba kerül. Ez mindenféle hiányállapotot idézhet elő, mentális megbetegedéseket, szorongást is. A lombikbébi-programosoknak nemcsak hogy hasznos az erdőfürdőzés, hanem esszenciális. A teherbeeséshez sok mindennek kell összeállnia, és a testi-lelki-mentális összhang az, ami egy gyermek életét meg tudja teremteni.

GettyImages-1168467122
Fotó: Ascent/PKS Media Inc / Getty Images Hungary

- A nyugati orvoslásban próbálják a test egyes funkcióit sokféle kezeléssel javítani, és ezeket a módszereket ajánlják azoknak a pároknak, akik gyermeket szeretnének. A mentális-lelki oldalával kevesebbet foglalkoznak, és kevés az orvos, aki felülről egészében nézi a kérdést. Ezért is ajánlom dr. Fülöp Vilmos munkáit. A lombikbébiprogramban részt vevőknek azért hasznos az erdőfürdő, mert elsajátítanak egy olyan stresszoldó módszert, amit egyébként otthon, akár a közelükben lévő zöld helyszíneken, egy parkban, a kertjükben, egy közeli erdőben is megvalósíthatnak, de ahhoz, hogy valaki ezeket a gyakorlatokat el tudja végezni, és az életébe beépíteni, kell egy természetkapcsolat, és ezt a kapcsolatot az erdőfürdő-vezetők nagyon jól meg tudják mutatni azoknak, akik kíváncsiak, vagy szükségük van rá.

A zöld terület pozitív hatásai a magzatra 

A zöld környezet várandós nőkre gyakorolt kedvező hatásait tanulmány is igazolja.  39 ezer 2000 és 2006 közötti születés elemzéséből született készült a kutatás, az adatokat nyilvános egészségügyi nyilvántartásokból gyűjtötték. A tanulmányban a zöldövezetek minőségi és mennyiségi kifejezésére külön mértékegységet dolgoztak ki az érintett háztartások és a körülöttük vagy közelükben található zöldövezetek közti távolság és mennyiség arányában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az eredmények megmutatták, hogy minél több zöld vette körül a várandós nőket, annál kevesebb korai és alacsony súllyal való születést kiváltó tényezővel kellett számolniuk, és annál több baba született egészséges testsúllyal. 

A legtisztább levegőjű magyar erdők

Kristálytiszta levegőjüknek köszönhetően a kirándulóhelyek megnyugtatják a tüdőt, így légzőszervi betegséggel élőknek is nagyon ajánlottak. A szubalpin klímájú középhegységek klimatikus gyógyhelyei, az üde dombvidékek és a vízpárás ártéri erdők között is fantasztikus kirándulásokat tehetsz.

A legtisztább levegőjű magyar erdők: 10 hely, ahol fellélegezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük