Sok terhes nő kiskapuként néz az E-cigire: borzasztóan káros lehet a magzatra, hiába nincs füstje

Azzal minden nő tisztában van, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás mennyire káros a magzat számára, sokan mégis kiskapukat keresnek.

E-cigi terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általánosságban elmondható a nőkről, hogy ha még a mindennapokban nem is százszázalékosan figyelnek oda a saját egészségükre, a baba tervezésekor vagy a megfoganása után már teljes mértékben arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot vigyék be a szervezetükbe.

Még az olyanok is, akik korábban gyakran néztek a pohár fenekére, vagy erős dohányosok voltak, próbálnak odafigyelni arra, hogy ezeket a káros szenvedélyüket elhagyják a születendő kicsi érdekében. Azonban sok korábban dohányzó terhes nő kiskaput keres, hogy enyhítse a cigaretta utáni sóvárgását - de vajon az e-cigi jó megoldás ebben a helyzetben?

Miért jobb az e-cigi a hagyományosnál?

A legújabb felmérések szerint a világban csökkenő tendenciát mutat a dohányosok száma, ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek végleg lemondtak a káros szenvedélyükről, hiszen sokan csak áttértek az elektromos cigarettára, aminek így értelemszerűen folyamatosan növekszik a népszerűsége. 

terhesseg-ecigi2
Fotó: Ulf Wittrock / Getty Images Hungary

Ez a dohányzási módszer nemcsak azért terjedt el, mert nem lesz tőle büdös, aki szívja, hanem pénzt is lehet vele spórolni - de nem ez a fő oka az egyre nagyobb sikernek. Sokan úgy gondolják, hogy sokkal egészségesebb a hagyományos cigarettánál. Az e-cigi esetében nem történik égési folyamat, a füstjében nincs szén-monoxid és kátrány sem, viszont a nikotin vagy a rákkeltő formaldehid jelen van a töltőanyagában. Az e-cigaretta kevésbé terheli meg a szervezetet a hagyományos társánál, egészségesnek azonban még a legnagyobb jóindulattal sem lehetne nevezni.

Terhes anyukák és az elektromos cigi

Mivel sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez a módszer teljesen más, mint a nagyon káros dohányzás, ezért terhesség alatt sem kell lemondani a füstölés élményéről. Ez azonban nagy tévedés, hiszen még az ártalmatlannak tűnő e-cigiben is jelen vannak olyan anyagok, amik nagyon veszélyesek a fejlődő magzat számára. A nikotin addiktív anyag, ami nemcsak a csecsemő agyát és tüdejét károsíthatja, hanem később sokkal nagyobb hajlama lesz arra, hogy ő maga is függővé váljon. Sok esetben az ízesítéshez például diacetilt is használnak, ez a vegyület pedig súlyos, visszafordíthatatlan tüdőbetegségeket is előidézhet.

ecigi
Fotó: HadelProductions / Getty Images Hungary

Mivel nemrég hazánkban betiltották a nikotintartalmú és ízesített termékek forgalmazását, ezért csak nikotinmentes elektromoscigaretta-folyadékkal lehet találkozni. A CDC nevű szervezet ezeket sem ajánlja, hiszen még az így hirdetett termékek is tartalmaznak valamennyi nikotint. Egy ausztrál felmérés szerint tíz nikotinmentes liquidből hatban valóban megtalálható volt, így ezzel sem érdemes kísérletezni a baba egészsége érdekében. A kutatás során néhány vizsgált mintában klór-fenolt is kimutattak, amely egy rovarirtó szerekben használt mérgező anyag.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ahogy a terhesség alatti dohányzásnál, úgy az e-cigaretta esetében is fennáll a koraszülés, a vetélés és a krónikus betegségek kialakulásának kockázata a magzatnál, így nem érdemes kiskapuként tekinteni rá.

Szülés után vissza lehet térni az e-cigihez?

Bár vannak, akik a terhesség ideje alatt teljes mértékben felhagynak a dohányzással, mégis, a baba születése utáni stresszhelyzetben ismét a cigaretta - vagy éppen e-cigi - után nyúlnak, ami nagy hiba. A belélegzett nikotin az anyatejbe is képes bejutni, így a csecsemőnél alvási nehézségeket okozhat, emellett növeli a vércukorszint és a pajzsmirigyproblémák kockázatát, ez a gyerek túlsúlyához is vezethet. A cigarettafüst ráadásul csökkenti az emlők tejellátását is.

terhesseg-ecigi3
Fotó: baona / Getty Images Hungary

A kismamáknak a leszokás sem olyan módon javasolt, mint más esetben: mivel a legtöbb rágógumi, tapasz és gyógyszer szintén tartalmaz nikotint, ezért ezek használata nem ajánlott számukra, inkább a terápiában és orvosi segítségben bízhatnak a várandós anyukák, hiszen az elektromos cigaretta sem jelent megoldás.

Képeken 6 étel, ami segít leszokni a cigiről: tudod, mi miatt lehetnek képesek rá?

Érdekes módon változtatják meg a cigi ízéhez való hozzáállásodat.

Képeken 6 étel, ami segít leszokni a cigiről: tudod, mi miatt lehetnek képesek rá?

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük