Vállalhat-e egy nő 40 évesen első gyereket? Megosztja a magyarokat a kérdés
A válasz természetesen igen, a társadalmi és gazdasági körülményeket, feltételeket és kockázatokat azonban kérdések sora övezi.

GettyImages-523066148
Ez is érdekelhet

A mérték a lényeg: tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban (x)

Szárnyal a budapesti VictoriaShop! (x)

4 tipp: így védd a kisbabád bőrét! (x)

Vágyak, remények, pletykák: boldog békeidők hangulatát idéző, szellemes komédia érkezik (x)

Nézd meg, honnan érkezik a reggeli kávé a poharadba

beauty and style

A 70-es években nem volt nőiesebb smink ennél, és most újra divatos – Póklábpillák egyszerűen »

A bőr és a haj csodafegyvere a squalane: elképesztő változást idéz elő »

Így még biztosan nem gondoltál a rövidnadrágra: nőies szettek, amikben ősszel is helyet kaphat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Vajon még mindig tabunak számít, ha egy nő negyvenévesen vállalja első gyerekét? Sok a pro és kontra érv, de a személyes vélemények is megoszlanak erről.

Ott vannak az egészségügyi determináló tényezők, mint a biológiai óra ketyegése, a szociológiai és pszichológiai felvetések, hogy milyen lehet szülő vagy gyerek szemszögéből megélni a nagy korkülönbséget. A társadalom nagy része szívesen értekezik arról, hogy egy nőnek mikor és hogy kellene gyermeket vállalnia. Hogy mit gondolnak pontosan a magyar az kiderül a Femina.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Fiatalon szülnek a magyar nők

A KSH adatai szerint 2019-ben közel 89 ezren születtek, ami jóval kevesebb a 130 ezres halálozási számnál. A 2011-es adatokhoz képest még így is jelentősen emelkedett a születések száma, mi több, az elmúlt húsz év távlatában visszatekintve, most a legmagasabb. Az alacsony születési számok mögött állhat, hogy az ezredforduló óta a szülőképes, a KSH meghatározása szerint a 15 és 49 éves kor közötti nők száma állandó csökkenést mutat. Ebben a kivándorlásnak erős szerepe lehet, hiszen pont a gyerekvállalásban leginkább érintett korosztályt érinti.

A KSH egy másik kimutatása szerint a magyar nők fiatalabban hozzák világra gyermekeiket, mint az EU-s átlag, 27 éves koruk után, de 30 éves koruk előtt. Az Európai Unió 28 országának együttes átlaga 30,8 év. 

Miért szülnek később a nők?

Sok oka van, hogy miért tolódott ki az első gyermek vállalása a nők részéről. A személyes háttéren túl első számú ok, hogy a nők is egyetemre, főiskolára járnak, beindítják a karrierjüket, majd ez után gondolkodnak el azon, hogy szülők legyenek.

Sokan elvált szülők gyermekeiként nőttek fel, és édesanyjuk mintáján keresztül ismerik a pár nélküli gyerekneveléssel járó élet nehézségeit. Az egyedülálló anya karaktere egyre inkább elfogadott társadalmi kép lett az elmúlt évtizedekben.

Ennek hatására szinte természetes gondolat, hogy a gyermekvállalás kiszakadt a párválasztás és családalapítás kötöttségeiből, sok nő tudatosan készül az eshetőségre, hogy egyedül marad gyermekével, és életfeltételeik megteremtésének a terhe az ő vállát fogja nyomni. A biztonság megteremtéséhez stabil szakmai háttér és kereset kell, aminek elérése időigényes folyamat, és automatikusan kitolja azt a kort, amikor a nők gyerekvállalásra adják a fejüket. Ezt a döntést sokszor a munkapiaci viszonyok is erősen befolyásolják, hiszen a szülés karrierkockázattal is jár, illetve a munkahelyek részéről érkező támogatások, mint például a gyermekekért járó plusz szabadnapok, csekély mértékűek.

Nem elhanyagolható adat, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy a férfiak általában idősebb korban vállalják első gyereküket, lelkileg később érnek meg rá. Gyermeket vállalni egyedül nem lehet, a párkapcsolatok megváltozása, az elköteleződés hiánya mind oka lehet a későbbi gyermekvállalásnak a nők részéről. Sokan szívesebben szülnének korábban, egyszerűen nem találnak hozzá kortárs partnert. 

GettyImages-835757706
Fotó: NataliaDeriabina / Getty Images Hungary

A férfiak gyermekvállalási hajlandóságát kevesen vizsgálták, inkább párkapcsolati, házasságkötési, válási statisztikákban jelennek meg, illetve a társadalmi nemi szerepváltozásokat kutató tanulmányokban. A tudományos kutatómunkák fókuszából szintén kitűnik az a társadalmi kettős mérce, ami a férfiak és a nők szerepvállalását és a rájuk nehezedő társadalmi nyomást jellemzi.  Mindent összevetve, a párválasztás és az intim kapcsolatok kialakítása mindkét nem számára egyre nehezebb feladatokká váltak, amik nem erősítik a nők fiatalkori gyermekvállalási szándékát. 

Hogyan vélekednek a magyarok?

A femina.hu a Pulzus Kutató segítségével reprezentatív kutatást végzett arról, hogy hogyan vélekedik a felnőtt korú magyar lakosság a 40 évesen első gyermeküket vállaló nőkről.

Ezt kell tudni a kutatásról
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

A válaszadók majdnem fele, 41%-a vélekedik úgy, hogy egy nő, a saját belátása szerint, bármikor vállalhat gyereket, de csupán 3% gondolta azt, hogy a negyven feletti életkor pozitívum is lehet, mert az ember már érett személyiség ilyenkor. Az ezt nem támogató 56%-ból 40 csak akkor fogadja el, ha addig a nőn kívül eső okok és tényezők miatt nem sikerülhetett szülni. Ekkor azonban nem beszélhetünk a nő önálló döntéséről.

A következő dominánsan megjelenő vélemény szerint, ami 13%-ot tesz ki, a 40 évesen első gyermekét vállaló nő idős lesz, amikor gyermeke betölti a 18-at. A válaszadók 3%-a emelte ki az önzőséget, és vetette el ezt a lehetőséget.

A válaszok nemek szerint eloszlásából látszik, hogy a nők 42%-a fejezte ki feltétlen támogatását, míg a válaszadó férfiak 40%-a. Az érettséggel kapcsolatos felvetésre inkább a férfiak válaszoltak pozitívabban, 5%-ban értettek vele egyet, a nők csupán 1%-a. A kívülálló okok miatti kései gyerekvállalást a férfiak 42%-a fogadta el, ami azt jelenti, hogy kevésbé támogatóak az önálló döntéssel kapcsolatban, de érdekes módon kevesebb férfi gondolja, hogy az anya túl idős lesz, mire betölti a gyerek a 18-at, mint nő. 

A válaszadók korcsoportok szerinti eloszlásából szintén érdekes kép rajzolódik ki. Talán érthető, hogy aki elmúlt 40, jobban támogatja a 40 feletti gyermekvállalást, de érdekes módon a 60 felettiek már konzervatívabbnak tűnnek, és 31%-uk szerint lehet 40 felett szülni. A válaszadóknak összesen 9%-a mondta azt, hogy előnyös lehet ilyenkor a gyermekvállalás. 

Végzettségük alapján az alapfokú és a felsőfokú tanulmányokat végzett emberek 43-43%-kal értenek egyet azzal, hogy egy nő bármikor vállalhat gyereket, míg a középfokú végzettséggel rendelkezők 38%-a. Érdekes módon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők egyáltalán nem gondolják, hogy az érettség előnyt jelentene. Velük szemben még az alapfokú végzettséggel rendelkezők 3%-a is úgy gondolta, hogy érettebb anya alkalmasabb a gyereknevelésre. Azzal, hogy az anya túl idős lesz a gyerek nagykorúságáig, az alapfokú végzettséggel rendelkezők 15%-a, a középfokú végzettséggel rendelkezők 12%-a, míg a felsőfokú tanulmányokat is folytatott emberek 10%-a ért egyet.  

Települések szerinti megoszlás szerint a budapestiek konzervatívabban látják a kérdést, 38%-uk gondolja úgy, hogy akármikor jöhet a baba, a megyeszékhelyen és községben élők megengedőbbek a kérdésben. Érdekes, hogy a városban élők közt vannak a legtöbben, akik szerint még pozitívumai is lehetnek a késői gyerekvállalásnak. A Budapesten és a megyeszékhelyen élők nem jelölték meg az önzőséget felvető választ.

GettyImages-1202710881
Fotó: Orbon Alija / Getty Images Hungary
Csatlakozz te is a Pulzushoz! Légy te is véleményvezér!

Probléma a szülők és a gyerek közti nagy korkülönbség?

Ahogy a Pulzus kutatásából kitűnt, hogy sok nő gondolja úgy, hogy ha 40 évesen vállalná első gyerekét: „túl idős lenne, mire a gyerek betölti a 18-at”. Ez a válasz utalhat a saját koruk megélésére, hiszen az anyaság nem egy szüneteltethető valami, kikerülhetetlen életmód- és sokszor szemléletváltozással jár, ami - ha együtt is a család - sok-sok magárautaltságot jelent: hagyományosan az anya feladata a gyermeknevelés és a háztartás a munka mellett is, míg az apának kevesebb feladat jut.

Ezek a hagyományok persze mára sokkal oldottabbak, viszont amennyivel több nő lett munkapiaci szereplő, annyival nem vállalnak a férfiak több házimunkát, és veszik ki szerepüket a gyerekneveléssel járó feladatokból. Viszont innen már érthető lehet, hogy nem csak az egészségügyi okokból támogathatják jobban a nők a korai szülést, hanem mert hamarabb folytathatják régi életük vágyainak, álmainak megélését.

Amellett, hogy a gyereknevelés körülményesebb szakaszai remélhetőleg és várhatóan lezárulnak, mire a gyerek betölti a 18-at, sok nő érezheti úgy, hogy a kései szülésből adódó korkülönbség rossz hatással lenne gyermekükkel való kapcsolatára. Emellett olyan érvek szólnak általában, minthogy minél nagyobb a generációs különbség, annál kevésbé értik majd meg egymást, viszont pozitívum is van, ami már a Pulzus kutatásának kérdései közt is szerepelt: az érett szülői személyiség jó hatással lehet a gyerekre. 

A szülők érett jellemvonásaiból a gyerek több szempontból is profitálhat. Idősebb szülők gyermekeinél kevesebb viselkedési problémát figyeltek meg, agresszióban, szabályszegésben messze alulmaradtak társaiktól. Egyik magyarázata lehet, hogy sokszor műveltebbek, magasabb a keresetük, ezért jobb, nyugalmasabb környékeken nevelik gyermekeiket, ami a gyerek jellemfejlődésére is pozitívan hat.

Másrészt viszont, habár a témával kapcsolatos kutatások is főleg szocioökonómiai tényezőkre helyezik a hangsúlyt, az azonos gazdasági háttérrel rendelkezők közül is kitűnik, ha valaki idősebb szülők gyermeke. Ennek magyarázata lehet a már érettebb szülői hozzáállás és képességek, nagyobb érzékenység a gyermek igényei felé és a tapasztalatok, amikből szülői útmutatások is kiépülnek. Idősebb szülők gyermekei több figyelmet kapnak, jobban is várják őket, az anyukák kevésbé idegesek várandósságuk alatt, de annál inkább örülnek, amikor a baba megérkezik.

Mindent egybevetve

Azzal, hogy a nők szülési kora kitolódik, semmit sem veszít a társadalom. Az érettebb szülők által nevelt gyerekek gondtalanabb személyiségfejlődésen mennek át, mint a még önkeresés mezsgyéjén tévelygő szülőké. A kései gyerekeket általában jobban várják, több figyelmet is kapnak, stabilabb gazdasági háttér van mögöttük, így tanulmányaik során is sok olyan lehetőséget tudnak kihasználni, amiket a fiatalabb, sokszor kevésbé tehetős szülők gyermekei ritkábban.

Ugyanakkor a gyermekvállalás szempontjából a nők biológiai órája nem elhanyagolható, a teherbeesés esélye csökken az életkor előrehaladtával, elöregednek a petesejtek, gyakrabban kerül sor mesterséges megtermékenyítésre. Folyamatos orvosi konzultációval a gyermek egészségét érintő kockázati tényezők minimalizálhatók, sőt az idősebb korban szülő nőket több szempontból vizsgálják, jobban odafigyelnek rájuk.

Elmondható, hogy a magyarok majdnem fele úgy gondolja, hogy a nők nyugodtan kitolhatják a gyermekvállalás időpontját, a társadalom másik fele megérti, ha valaki rajta kívülálló okok miatt korábban nem tudott szülni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyibe kerül ma terhesnek lenni Magyarországon? A gyerekvállalás költségei 2020-ban

Egy kisbaba gondozása, felnevelése, taníttatása felnőttkorára egy ház árát viszi el, de már a babavárás is kisebb vagyonba kerülhet. Bár a várandósságnak nem a pénzről kellene szólnia, a terhesség negyven hete, a kötelező és ajánlott vizsgálatok, az extrák, mint például a babamozi és az 5D-ultrahang, és persze maga a szülés is súlyos százezrekkel terheli meg a családi kasszát, így a baba tervezésénél fontos ezeket a szempontokat is figyelembe venni.

Ezt is szeretjük