A vastagbélrákot és a hasnyálmirigy-gyulladást is megelőzheti: epesav okozta bajokra találtak gyógymódot magyar kutatók
A Pécsi Tudományegyetem professzora ismertette az eredményeket.

tudos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az epesav okozta megbetegedések - köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és vastagbélrák - terápiájának új irányait mutatta be Hegyi Péter, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának - PTE-ÁOK - professzora.

Kutatótársaival erről a napokban beszámoltak a Physiological Reviews nevű szaklapban is.

Epesavak - transzlációs megközelítésében

A pécsi egyetemen 2016 óta működő Transzlációs Medicina Központ vezetője az MTI-nek elmondta: az epesavak élettani és klinikai tulajdonságairól eddig is számos közleményt publikáltak, de olyan összefoglaló, mely ezt a két területet együttesen, transzlációs megközelítésében tárgyalja, eddig még nem született.

Mint kifejtette, az emberi szervezet által termelt epesav 95%-a a vékonybélből visszaszívódik, 5%-a pedig kiürül. Amennyiben az epe összetétele, mikrobiológiája vagy útvonala megváltozik, az komoly betegségek kialakulásához vezethet.

Hasnyálmirigy-gyulladás és vastagbélrák ellen

A tudományos cikkben mintegy tíz olyan gyógyszeres támadási pontot is azonosítottak, amelyekre ható gyógyszerek kifejlesztésével helyre lehet állítani az epesav normális körforgását és összetételét. Ezáltal csökkenteni lehet a betegségek kialakulásának kockázatát és a már fennálló kóros állapot súlyosságát.

Hegyi Péter az összefoglaló jelentőségét érzékeltetve hangsúlyozta, hogy a közlemény több, jelentős népegészségügyi problémát okozó betegségben - mint például a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső- és a vastagbélrák - új terápiás útvonalakat tár fel, így jelentősen serkenti azok terápiájának további kutatásait és gyógyszerfejlesztéseit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- A közlemény szerzői joggal bíznak benne, hogy felfedezéseik mihamarabb a betegek javára fordítható gyógyszerekké, terápiákká válnak - összegzett az orvosprofesszor. A kutatási módszerre térve Hegyi Péter kifejtette, hogy transzlációs medicina a különböző szakterületek - köztük az alap- és a klinikai kutatás, az informatika és a statisztika - között felgyorsítja az információáramlást, és elősegíti, hogy a tudományos eredmények mihamarabb a betegek javát szolgálják.

Epekímélő ételek

Epeproblémák esetén az orvos diétát rendel el, ám ebben az étrendben is helyet kaphatnak finom falatok. Mutatjuk, mire gondoltunk!

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük