Te fogod fizetni a túlsúlyosak egészségügyi ellátását is?
Megdöbbentő adatok!
Egy amerikai kutatás szerint a túlsúly nem csak az egyénre mér terheket.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízás nagyobb mértékben növeli az egészségügyi ellátás költségeit, mint a dohányzás - derült ki a Journal of Occupational and Environmental Medicine márciusi számában megjelent tanulmányból.

A szakemberek hatévi időszak adatait vizsgálták, az eredményként kapott adatok egészen megdöbbentőek.

Vizsgálat a Mayo Klinikán

James P. Moriarty és munkatársai kutatásuk során a Mayo Klinikán 2001 és 2007 között kezelt betegek adatait vizsgálták. Összesen több mint 30 ezer beteg kezelésének egészségügyi költségeit hasonlították össze - közülük mindenkinek volt egészségbiztosítása.

Ennyivel kerül többe egy kövér ember az egészségügynek

Mint az várható volt, az elhízás és a dohányzás járt a legnagyobb egészségügyi többletköltséggel. Az eredményeket összehasonlítva: a dohányosok egészségügyi költségei évi 1275 dollárral magasabbak voltak, mint a nemdohányzóké - ez a jelenlegi középárfolyamot figyelembe véve több mint 280 000 forint pluszköltséget jelent évente.

Az elhízott emberek évi átlagos többletköltsége pedig a normál súlyúakéhoz képest 1850 dollár volt - vagyis évente több mint 400 000 forint. Extrém elhízás esetén ez a pluszköltség akár 5500 dollár is lehetett évente - ami már 1 200 000 forint feletti összeget jelent.

Az elhízás társbetegségei

Ezek a többletköltségek még magasabbak lehetnek, hiszen az elhízáshoz számos egészségügyi probléma is kötődik.

Ilyen úgynevezett társbetegség a diabétesz, a rák, a magas várnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a visszér, a mozgásszervi betegségek és a meddőség is.

Hazai kép

Magyarországon amíg nappali tagozaton tanulsz, egészségügyi költségeidet az állam állja. Amint tanulói jogviszonod megszűnik, 6390 forint társadalombiztosítási járulékot kell fizetned havonta. Ez az összeg minden magyar állampolgár esetében ugyanannyi, és automatikusan levonódik a fizetésből. Amennyiben nincs munkaviszonyod, úgy önkéntes egészségügyi hozzájárulást kell fizetned, ami ugyancsak 6390 forint. A társadalombiztosítási járulékot akkor is fizeted, ha egész évben egyszer sem mész orvoshoz és akkor is, ha - például az elhízás társbetegségeiból adódóan -  havonta kétszer jársz.

Túlsúlyos magyar lakosság

Szakemberek szerint a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Tízből hat ember esetében foglalkozni kell az elhízással, illetve az abból adódó következményekkel - mondta Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

Ajánlása szerint a fogyáshoz napi 1200-1500 kalóriabevitel ajánlott. A napi étrend maximum 45%-a legyen szénhidrát, 25%-a fehérje, 30%-a zsír, továbbá naponta 30 gramm rostbevitel elengedhetetlen. Ezzel a módszerrel elérhető az optimálisnak tekinthető heti fél kilogrammos fogyás, hosszú távon pedig megelőzhetők az elhízásból adódó betegségek.

Szeretnél leadni pár kilót?

Ezt is szeretjük