Tényleg hízhat az ember, ha leteszi a cigit? 6 elvonási tünet, ami miatt nehéz abbahagyni a dohányzást

A dohányzás köztudottan egészségkárosító, ennek ellenére még mindig sokan cigiznek, az okokról tüdőgyógyász szakemberek beszéltek.

GettyImages-1260682019

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta-használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége.

Milyen hatással van a nikotin a szervezetre, és hogyan lehet megszüntetni a függőséget? Ezekre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.

A nikotin hatása

A nikotin erős függőséget okozó szer. A dohányzás, nikotintartalmú termék használata során a beszívott aeroszollal vagy a szájban kioldódva kerül a szervezetbe, és a száj nyálkahártyáján, illetve a tüdőn keresztül szívódik fel.

GettyImages-532208827

A nikotin amellett, hogy az erek falát károsítja, gátolja az oxigénszállítást a vérben, idő előtti érelmeszesedést és szívinfarktust okozhat, a várandósság alatt pedig nemcsak károsítja az egészséges magzati fejlődést, hanem későbbi függőség kialakulására is hajlamosíthat.

A nikotin okozta függőség

A tüdő erein keresztül felszívódó nikotin pár másodperc alatt eljut az agyba, stimulálószerként fejti ki a hatását az idegrendszerben: először élénkséget okoz, majd fokozza a dopaminelválasztást - ami megkönnyebbülést, kellemes érzést hoz létre.

A nikotin gyorsan kiürül, és körülbelül 30-120 perc után erősen jelentkezik a megvonási tünet, amely feszült sóvárgással, kedvtelenséggel, nyomottság érzésével jár. Emiatt a nikotinfüggő újra rá akar gyújtani, hogy visszakerüljön a korábbi állapotba. Az újabb nikotinadag látszólag nyugtató hatást fejt ki, és a dopaminszint ismét megemelkedik, azonban ez az érzés inkább a nikotin iránti vágy kielégítéséből fakad, és súlyos függőséghez vezet.

GettyImages-1277286627

A dohányzók folyamatosan próbálják fenntartani a kívánt nikotinszintet, azonban az ismételt használattal a receptorok kezdeti érzékenysége a nikotinra csökken, ezért egyre többet kell a cigaretta vagy más nikotintartalmú élvezeti termék után nyúlniuk, hogy elérjék ugyanazt a hatást. A függőség megnyilvánulása, ha a dohányos nemdohányzó társaságban is inkább kimegy rágyújtani, vagy sportolás után, kirándulás közben és betegen is szükségét érzi, hogy elszívjon egy cigarettát. A dohányzó emellett annak tudatában sem tudja elhagyni a dohányzást, hogy tisztában van azzal, nemcsak a saját egészségét, de a környezetében lévőkét is károsítja. 

Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?

A nikotin hirtelen megvonása mindenki számára ismert tünetegyüttest hoz létre, hiszen Magyarországon sajnálatos módon gyakori jelenségről van szó a családi és baráti körben. Fizikai és pszichés tüneteket egyaránt lehet tapasztalni, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást. A jellegzetes nikotinmegvonási tünetek alább olvashatóak.

  • Dohányzás utáni sóvárgás tünete hamar jelentkezik, amint a nikotin kiürül a szervezetből, és a dopaminszint lecsökken. A nikotin utáni vágy 5-10 percig jelentkezik erőteljesebben, ilyenkor érdemes különböző technikákat bevetni, mint a séta, légzéstechnika, vízivás, amelyek elterelik a figyelmet. 
  • A hangulatingadozást, mint például az ingerlékenységet, nyugtalanságot, és a csökkent koncentrálóképességet a központi idegrendszer megváltozott működése váltja ki. Ilyenkor rövid élettani hatások is jelentkeznek, például megnövekedik a vérnyomás és a pulzusszám, ami fejfájást okozhat. 
  • Az alvászavar a nikotinmegvonás gyakori mellékhatása, és az álmatlanságtól a nap folyamán fellépő fáradtságérzetig és aluszékonyságig változó mértékű lehet. A tüneteknek szintén a dopaminszint nem megfelelő működéséhez van köze, amely az alvásszabályozásban is szerepet játszik. 
  • Súlygyarapodás, fokozott étvágy is gyakran jelentkezik a dohányzás abbahagyása után. Az addig magasan tartott vércukorszint lecsökken, emiatt a dohányzó úgy érzi, hogy szénhidrátokat, édességeket kell, hogy fogyasszon, amivel ki tudja elégíteni ezt a hirtelen és gyakran megmagyarázhatatlan éhséget. A pótcselekvésként szolgáló nassolás szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
  • Sokan megijednek, amikor a dohányzásról való leszokás után tartós köhögés lép fel. Bármennyire is furcsának tűnik, a köhögés ebben a szakaszban annak a jele, hogy a tüdő működése javul, nem pedig romlik. Előfordul, hogy influenzaszerű állapot jelentkezik, amelyet enyhe láz, rossz közérzet és testfájdalmak jellemeznek pár napig. Ez egyszerűen a test hirtelen válasza egy ismeretlen helyzetre.
  • A tüdő és az agy mellett az emésztőrendszer is reagál a nikotinmegvonásra. A belek mozgékonysága és összehúzódása megváltozik, ami lelassítja az étel emésztésének sebességét. Hat dohányzó közül egynél székrekedés lép fel, amely általában egy-két hétig tart. Sok-sok víz és a rostbevitel növelése általában hozzájárulhat a bélmozgások normalizálásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek a tünetek átmenetiek, általában 24-72 órán át intenzívek, majd enyhülnek, és összességében 3-4 hét alatt megszűnnek. A tünetek erőssége és megélése egyénenként változó, de a sóvárgás jellemzően még hosszú ideig fennmarad. Népszerű a dohányzók körében, hogy leszokási szándékkal e-cigarettát használnak, azonban hangsúlyozandó, hogy az utántöltő folyadékok a nikotin mellett számos más egészségkárosító vegyületet tartalmaznak. Ráadásul, ha a leszokni vágyó nem csökkenő nikotintartalommal alkalmazza az e-cigarettát, a nikotinfüggőség és a szokásfüggés ugyanúgy fennmarad. 

A leszokást elsősorban az elhatározás és a motiváció tudja segíteni. Emellett rendelkezésre állnak olyan leszokást támogató gyógyszerek és programok, amelyek hatékonyan és hosszú távon nyújtanak megoldást. Ezt a célt szolgálja a Korányi Intézet GOND EGY SZÁL SE! applikációja, amely segít a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében. 

5 sztár, aki kemény munkával letette a cigarettát

Több híresség megosztotta már történetét a dohányzásról és a leszokásról.

Jennifer Aniston láncdohányos volt: 5 sztár, aki kemény munkával letette a cigarettát

Több híresség megosztotta már történetét a dohányzásról és a leszokásról.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük