Tényleg kevésbé rossz az e-cigi, mint a sima?

Fontos tudni, hogy az e-cigaretta nem a leszokás eszköze, azonban vannak pozitív hatásai.

e-cigi nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legjobb, ha az ember rá sem szokik a dohányzásra, de ha már megtörtént, viszont nem tenné ki a jövőben kitenni önmagát és a környezetében élőket az ebből eredő ártalmaknak, akkor az a legjobb, ha egyszer és mindenkorra leszokik

Ez sokszor nem megy egyik percről a másikra, és a leszokáshoz már rendelkezésre állnak alternatívák is, mint például az e-cigaretta, ami kapcsán sok a félreértés.

Cigarettát helyettesítő eszközök

Tudományos kutatásokat követően a Public Health England, PHE, a 70 egészségügyi szervezet szakembereinek munkáját összehangoló brit állami egészségügyi hatóság márciusban adott ki közleményt a témában.

- Annak ellenére, hogy egyre kevesebben gyújtanak rá, a cigarettázás továbbra is a fő oka a megelőzhető haláleseteknek és betegségeknek. Ezért az egészségre potenciálisan kevésbé ártalmas, a dohányzás alternatíváját jelentő, nikotintartalmú eszközök továbbra is döntő szerepet játszhatnak az egészségkárosító hatás mérséklésében - nyilatkozta a Public Health England.

Dohányzás füst nélkül

Kutatások bizonyítják, hogy a cigarettázás káros mibenlétét - a tévhitekkel ellentétben - elsődlegesen nem a nikotin, hanem a cigaretta égése során keletkező füstben lévő káros anyagok okozzák. A modern kor vívmányaként azonban egyre több olyan dohányzási technológia jelenik meg a piacon, amelyek használata során nincs égés.

Ezeknek az úgynevezett füstmentes technológiáknak a használata során kevesebb toxikus anyag szabadulhat fel, és ezzel nemcsak maguk a használók, de a környezetükben tartózkodók is kevesebb mérgező anyagnak lehetnek kitéve.

- A párát képező, nikotintartalmú termékek egészségügyi kockázata töredéke a cigarettáénak, ami nem jelenti azt, hogy ezek a termékek kockázatmentesek - figyelmeztetnek a PHE szakemberei. Ezeknek az eszközöknek nem a leszoktatás a célja, hanem egy kevésbé ártalmas nikotinbeviteli alternatíva biztosítása a cigarettázáshoz képest. 

Naprakész információk, hiteles forrásból

- Az e-cigarettázókat arról kell meggyőzni, hogy kizárólag legális forrásból származó termékeket használjanak - áll a Public Health England közleményében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mindazoknak, akik valamilyen okból nem szoknak le, de füstmentes technológiára váltanának, és szeretnének többet tudni róluk, célszerű olyan forrásokból tájékozódniuk, amelyek naprakészek és hitelesek.

- A dohányzók körében egyre gyakoribb az olyan vélemény az e-cigaretták okozta ártalmakról, amely nem felel meg a tudományos tényeknek. Azoknak az aránya a felmérésben megkérdezettek körében, akik szerint az e-cigaretta használata kevésbé káros, mint a cigarettázás, 2019-ben 45-ről 34%-ra esett vissza. Ez a tévhit különösen azon dohányosok körében elterjedt, akik nem használnak e-cigarettát. A jelentés szerint fontos lenne folyamatosan nyomon követni a dohányzással kapcsolatos vélekedéseket, mivel a kutatók attól tartanak, hogy a dohányosokat eltántorítják az e-cigarettára való átszokástól a biztonságos használatot megkérdőjelező híradások - olvasható a PHE közleményében.  

Természetesen az ideális egy olyan világ lenne, ahol mindenki teljes mértékbe tartózkodik a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától. Ezért ha valaki a leszokás mellett dönt, ebben mindenképp támogatni kell.

Akarod látni? Ezt teszi a testeddel a dohányzás

A leszokás minden esetben előnyödre válik: ezek a képek sokkolnak, és garantáltan elgondolkoztatnak, hogy letedd a cigit.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük