Hány cigi után károsodnak az artériák? A tinédzsereknél is súlyos betegséget okozhatnak
Már fiatalkorban szívbetegséget okoz a dohányzás: kutatás mutatta meg, mi történik a szervezetben.

dohanyzas-fiatal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A káros szenvedélyek, így a dohányzás és az alkoholfogyasztás következtében károsodó artériák és az így kialakuló szívbetegségek akár tinédzserkorban is súlyos egészségügyi problémát okozhatnak a legújabb kutatások tanúsága szerint.

A Bristoli Egyetem 2004 és 2008 között zajló kohorsz vizsgálatában 1266 fiatal adatait vizsgálták meg, eredményeiket pedig a European Heart Journal című szaklapban publikálták.

Artériák károsodása

A kutatás során megvizsgálták a kontrollcsoport résztvevőinek dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, mégpedig 13, 15 majd 17 éves korukban. A tesztek szerint már ilyen fiatal korban jellemző volt az artériák merevsége, mely jelentősen növeli a stroke és a szívroham kockázatát is.

A fiatalok vizsgálatakor rögzítették, hogy hány cigarettát szívtak el eddigi életük során, valamint azt, hogy hány éves korban kezdtek el alkoholt fogyasztani.

A századik cigaretta után

A tanulmányban szereplő adatok szerint száz cigaretta után már szembeötlő volt a különbség az artériákban azokhoz képest, akik összesen kevesebb mint húsz szálat szívtak el. Az erek a régóta, gyakran és nagy mennyiségű alkoholt fogyasztóknál is károsodtak. Az egészségre káros szokások megnövelték a merev artériák és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Noha az elmúlt év adatai azt mutatják, hogy egyre kevesebb 17 év alatti fiatal dohányzik rendszeresen, a családi minta máig meghatározó a tinédzserek szokásaiban, így kiderült, hogy nagyobb valószínűséggel gyújtanak rá a dohányzó szülők gyermekei. Az alkoholfogyasztásról pedig ne legyen illúzióink.

Ilyenkor még megmenthetők az artériák

A tanulmányban azt is kimutatták, hogy a dohányzás és a túlzott alkoholizálás abbahagyását követően a tizenévesek érrendszere a felnőttkori károsodással szemben még könnyen és hamar visszatér a normális egészségi állapotba.

Prof. Metin Avkiran, a British Heart Foundation igazgatója az adatokat összegezve elmondta, a fiatalkori érkárosodás súlyos betegségekhez vezethet később, ezért igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy a leszokás életet menthet, náluk még lehetséges a szövődményektől mentes regeneráció.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük