5 betegség, amit elhúzódó köhögés jelez először: ha ennél tovább fennáll, sürgősen fordulj orvoshoz
Az elhúzódó köhögés hátterében több különböző betegség is állhat.

kohog-fullad-asztma-beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hónapok óta tartó, produktív köhögés krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet, de számos egyéb betegség is kiválthatja.

Tüneteikről és arról, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa számolt be részletesebben.

Az elhúzódó köhögés okai és kezelése

Ha a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, elhúzódó köhögésről van szó. Jelentkezhet légúti fertőzés maradványaként, de több betegség, például reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, vagy krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet.

Egy lehetséges kiváltó ok: krónikus hörgőgyulladás

A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár. Hörgőgyulladás esetén a hörgők falát bélelő nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek. A hörgőgyulladás lehet akut, rendszerint vírusos eredetű, ilyenkor általában egy hét-tíz nap alatt elmúlnak a tünetei.

A krónikus hörgőgyulladás esetén azonban a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll, és a panaszos időszak legalább az elmúlt két évben ismételten jelentkezett. Ilyen esetben a kialakulásában nem vírusfertőzés, hanem a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet.

Ennek legfőbb oka a dohányzás vagy a szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Ilyen esetben fordulj orvoshoz!

Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz, akár hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelen lévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető. Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható, a kivizsgálást ezért sem javasolt halogatni.

Étrend a tüdő egészségéért

A tüdő védelméért, a betegségek megelőzéséért az étkezéssel is sokat tehet az ember.

Ezt is szeretjük