A köhögés, amivel azonnal orvoshoz kell menni: súlyos betegséget jelezhet

A tartós köhögés komoly problémára utalhat, a mögötte húzódó okokat érdemes mihamarabb kivizsgáltatni szakorvossal.

GettyImages-1206504406
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó köhögés súlyos betegségekre figyelmeztethet, ezért ha ilyet tapasztalunk, orvoshoz kell fordulni.

A hónapok óta tartó, produktív köhögés krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet, melyről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa  számolt be részletesebben.

Elhúzódó köhögés - sok kiváltó oka lehet

Ha a köhögés három-nyolc hétnél tovább is fennáll, elhúzódó köhögésről beszélünk. Jelentkezhet légúti fertőzés maradványaként, de több betegség, például reflux, asztma, COPD, szívelégtelenség is kiválthatja, vagy krónikus hörgőgyulladás tünete is lehet. 

GettyImages-1194546911 (1)

A krónikus hörgőgyulladás tünetei

A hörgőgyulladás a hörgőket érinti, de rendszerint a légcső gyulladásával is együtt jár. Hörgőgyulladás esetén a hörgők falát bélelő nyálkahártya gyullad be, a hörgők fala megvastagszik, a váladéktermelés fokozódik, megjelennek a jellemző tünetek. A hörgőgyulladás lehet akut, rendszerint vírusos eredetű, ilyenkor általában egy hét - tíz nap alatt elmúlnak a tünetei. 

A krónikus hörgőgyulladás esetén azonban a produktív, váladékképződéssel kísért köhögés legalább három hónapja fennáll, és a panaszos időszak legalább az elmúlt két évben ismételten jelentkezett. Ilyen esetben a kialakulásában nem vírusfertőzés, hanem a hörgők nyálkahártyájának tartós irritációja és gyulladása játszik szerepet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ennek legfőbb oka a dohányzás vagy a szennyezett levegő tartós belélegzése, például munkahelyi környezetben. De kialakulhat akkor is, ha valakinél többször ismétlődően egymást követik az akut hörgőgyulladásos megbetegedések.

Mikor kell orvos?

Ha nyolc hétnél tovább tartó köhögés jelentkezik, akár száraz vagy hurutos, váladékkal kísért, mindenképp indokolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Az elhúzódó panaszok mellett fokozott a légúti megbetegedések kockázata, ugyanis a tüdőkben folyamatosan jelen lévő, lerakódott váladék további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket. 

GettyImages-1174700738

A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető. Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható, a kivizsgálást ezért sem javasolt halogatni.

A legerősebb gyógynövények a köhögés csillapítására

A köhögés kimerítő, ráadásul az éjszakai pihenést is megnehezítheti. Az egyik legegyszerűbb módszer, amivel fel lehet venni ellene a harcot, az a gyógyteák kortyolgatása az otthon melegében. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük