Milyen gyakran mérik a magyarok a súlyukat? Megdöbbentő eredmények láttak napvilágot
Átfogó és valós kép a magyarok életmód- és táplálkozási szokásairól.

súly
beauty and style
Top olvasott cikkek

A felnőtt lakosság tájékozott, vagy legalábbis annak tartja magát az egészséges életmód terén, ugyanakkor valódi áldozatot kevesen hoznak az egészségesebb mindennapokért. Ez derült ki a TÉT Platform táplálkozási és életmódszokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából.

A lakosság mintegy kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, és az emberek közel fele például nem tudja, hogy mennyi a napi energiaszükséglete. Több mint egyharmaduk egy évnél régebben mérte meg testsúlyát.

Vásárláskor megnézzük a címkét

A vásárlók 61%-a megnézi, hogy mi van a címkén, de főleg csak a termékek összetételét és a lejárati időt. A csomagoláson feltüntetett hívószavak közül a "mentes" címkék nagy vonzerővel bírnak. Előnyt jelentenek még a "rostokban gazdag" és a "teljes kiőrlésű+ kategóriák is.

Összességében az egészséges élet kerékkötője a többség szerint a pénz, második helyen pedig a hiányzó akaraterő áll. A TÉT Platform Egyesület reprezentatív kutatásának célja, hogy átfogó és valós képet adjon arról, milyen ismeretekkel rendelkezik jelenleg a lakosság az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban, és hogy a mindennapjai során mit tesz az egészségesebb életmódért.

Hiányosak az alapismereti fogalmak

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy bár bőséges mennyiségű információ áll rendelkezésre az egészséges életmód kialakításához, a legfőbb probléma az alapvető ismeretek hiányából adódik. Tudatos döntések helyet a vásárlás legtöbbször ad hoc módon, az íz és az ár figyelembevételével dől el.

Az emberek több mint fele azért dönt a házi koszt mellett, mert azt egészségesebbnek véli, de összetételéről és energiatartalmáról keveset tud. Az egészséges élet kerékkötője legtöbbek szerint a pénz, míg a második helyen a hiányzó akaraterő áll. Legtöbben úgy gondolják, hogy az egészséges életmód drága, és sok erőfeszítést igényel.

Érdemes tájékozódni arról, és a címkén is leellenőrizni, hogy milyen káros anyagokat tartalmazhatnak az ételek.

Széles körű társadalmi összefogást sürgetnek

A kutatásokkal szerzett tudás rendelkezésre bocsátásával olyan széles körű szakmai és társadalmi összefogás indítható el, melynek eredményeként megalapozott és hatékony egészségnevelő programok létrehozásával támogathatják a hazai lakosság életmódjának javulását. Közös cél, hogy a lakosság az ismeretek elsajátítása mellett a napi gyakorlatába is beillessze az életmódját javítani tudó lépéseket, hangsúlyozta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Fehér könyv készül a hazai viszonyokról

A táplálkozási- és életmódszokások felmérésének eredményét az Egyesület több csatornán teszi közzé a szakmai szervezetek, hatóságok, a civil szféra és az élelmiszeripar szereplői számára. Ennek első lépése a most elkészült kutatások megállapításait bemutató Fehér könyv, mely a hazai tudományos élet képviselői számára ad összegzést a hazai táplálkozási és életmód kérdésekről. A szerkesztőbizottság két legelismertebb hazai táplálkozástudományi szaktekintély, prof. dr. Barna Máriát és prof. dr. Biró György. A könyv várhatóan nyár elején jelenik meg.

Ezt is szeretjük