Káros megenni az élesztőt? Pedig sokan nagyon egészségesnek mondják
Ha káros, miért használjuk? Vagy nem is az, sőt, jótékony?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg nagyanyáink számos problémára használták orvosságként - legyen szó a fáradtságról vagy épp az emésztési zavarokról -, ma az élesztő szó hallatán sokan egyből negatív folyamatokra gondolnak, illetve olyan káros élesztőgombákra, mint amilyen például a Candida albicans.

Bár tény, hogy utóbbi túlszaporodása komoly problémákat okozhat az emberi szervezetben, ez nem ugyanaz, mint a sütéshez használt pék-, illetve sörélesztő, melynek számos jótékony hatása lehet.

Több ezer éve használja az emberiség

Jóllehet, hogy néhány élesztőgombafaj veszélyes, és betegségeket okozhat az emberekben, a pék- vagy sörélesztőt - Saccharomyces cerevisiae - évezredek óta felhasználják sütésnél, illetve italok, nevezetesen a bor vagy a sör erjesztésénél.

Ez az élesztőgombafaj valószínűleg az első élőlények között volt, amelyeket az ember háziasított - égetett malomkövek nyomaira, melyek a kelesztett kenyér készítésére bizonyítékok, az archeológusok Egyiptomban négyezer évnél régebbről bukkantak.

Mi tulajdonképpen a ma használt élesztő?

A történelem folyamán az emberek sokáig úgy használták ezeket a mikroorganizmusokat, hogy nem ismerték működésük lényegét. Louis Pasteur bizonyította be 1860-ban, hogy az élesztőgomba felelős a sör és a bor erjedéséért. Charles L. Fleischmann 1876-ban, a centenáriumi kiállításon mutatta be az élesztő kenyérsütésre ma is használt és ismert kereskedelmi alakját, mely tenyészetekből nyerve, formákba préselve kerül forgalomba. Ez a termék forradalmasította a pékipart, és lehetővé tette a kenyér ipari előállítását, szélesebb körben való fogyasztását.

Rengeteg jótékony hatása van

Kiterjedt tudományos vizsgálatok bizonyították az élesztő jótékony hatását az étrendben, ez vezetett táplálékkiegészítőként való felhasználásához is. A ma már mindenütt pehely és por formájában is kapható étkezési és pékélesztők kiváló B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin-, folsav-, fehérje-, szelén- és cinkforrások.

A fitát számos élelmiszernövényben megtalálható összetevő, ami akadályozza a fontos anyagok, például a vas vagy a cink felvételét. Az Animal Science Journal 2009-ben megjelent cikke szerint a sörélesztő előállít egy fitáz nevezetű enzimet, amely képes lebontani a fitátot, és ezáltal megakadályozza, hogy az zavarja a tápanyagok felszívódását.

Az Urologic Nursing folyóiratban 2008-ban megjelent cikk is foglalkozik az élesztő hasznosságával. A szerzők - a Michigani Egyetem munkatársai - közzéteszik, hogy milyen sok kutatás bizonyítja az élesztők immunrendszer-erősítő hatását. Véletlenszerűen kiválasztott felnőtt vizsgálati alanyoknál bebizonyosodott, hogy az élesztő csökkentette az influenzás megbetegedések számát és a betegség időtartamát is.

Így használd a porélesztőt!

Az élesztő koncentrált forrása számos tápanyagnak, egy evőkanálnyi hozzáadásával ezért jelentősen növelheted a legtöbb étel tápértékét. Próbáld ki hidegen vagy melegen fogyasztott müzlikben, joghurtokban, vagy add mártásokhoz, levesekhez, serpenyős egytálételekhez, sütemények és muffin tésztájához. Hűvös, száraz helyen a porélesztő hat-nyolc hónapig eltartható, de hűtőszekrénybe téve friss marad akár három évig is.

Bár az élesztőnek számos jótékony tulajdonsága van, a túl sok, csakúgy, mint bármely más csodaszer esetében, ebből is többet árthat, mint használ. A legjobb, ha naponta egy kanállal egészíted ki vele valamely étkezésedet, ha pedig bármiféle problémát, esetleges mellékhatást tapasztalsz alkalmazása mellett, azonnal fordulj orvoshoz. Ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztod, mindenképpen olvasd el alaposan a készítményhez mellékelt útmutatót.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.

Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között.

E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig.

Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük