Káros megenni az élesztőt? Pedig sokan nagyon egészségesnek mondják
Ha káros, miért használjuk? Vagy nem is az, sőt, jótékony?
Míg nagyanyáink számos problémára használták orvosságként - legyen szó a fáradtságról vagy épp az emésztési zavarokról -, ma az élesztő szó hallatán sokan egyből negatív folyamatokra gondolnak, illetve olyan káros élesztőgombákra, mint amilyen például a Candida albicans.
Bár tény, hogy utóbbi túlszaporodása komoly problémákat okozhat az emberi szervezetben, ez nem ugyanaz, mint a sütéshez használt pék-, illetve sörélesztő, melynek számos jótékony hatása lehet.
Több ezer éve használja az emberiség
Jóllehet, hogy néhány élesztőgombafaj veszélyes, és betegségeket okozhat az emberekben, a pék- vagy sörélesztőt - Saccharomyces cerevisiae - évezredek óta felhasználják sütésnél, illetve italok, nevezetesen a bor vagy a sör erjesztésénél.
Ez az élesztőgombafaj valószínűleg az első élőlények között volt, amelyeket az ember háziasított - égetett malomkövek nyomaira, melyek a kelesztett kenyér készítésére bizonyítékok, az archeológusok Egyiptomban négyezer évnél régebbről bukkantak.
Mi tulajdonképpen a ma használt élesztő?
A történelem folyamán az emberek sokáig úgy használták ezeket a mikroorganizmusokat, hogy nem ismerték működésük lényegét. Louis Pasteur bizonyította be 1860-ban, hogy az élesztőgomba felelős a sör és a bor erjedéséért. Charles L. Fleischmann 1876-ban, a centenáriumi kiállításon mutatta be az élesztő kenyérsütésre ma is használt és ismert kereskedelmi alakját, mely tenyészetekből nyerve, formákba préselve kerül forgalomba. Ez a termék forradalmasította a pékipart, és lehetővé tette a kenyér ipari előállítását, szélesebb körben való fogyasztását.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rengeteg jótékony hatása van
Kiterjedt tudományos vizsgálatok bizonyították az élesztő jótékony hatását az étrendben, ez vezetett táplálékkiegészítőként való felhasználásához is. A ma már mindenütt pehely és por formájában is kapható étkezési és pékélesztők kiváló B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin-, folsav-, fehérje-, szelén- és cinkforrások.
A fitát számos élelmiszernövényben megtalálható összetevő, ami akadályozza a fontos anyagok, például a vas vagy a cink felvételét. Az Animal Science Journal 2009-ben megjelent cikke szerint a sörélesztő előállít egy fitáz nevezetű enzimet, amely képes lebontani a fitátot, és ezáltal megakadályozza, hogy az zavarja a tápanyagok felszívódását.
Az Urologic Nursing folyóiratban 2008-ban megjelent cikk is foglalkozik az élesztő hasznosságával. A szerzők - a Michigani Egyetem munkatársai - közzéteszik, hogy milyen sok kutatás bizonyítja az élesztők immunrendszer-erősítő hatását. Véletlenszerűen kiválasztott felnőtt vizsgálati alanyoknál bebizonyosodott, hogy az élesztő csökkentette az influenzás megbetegedések számát és a betegség időtartamát is.
Így használd a porélesztőt!
Az élesztő koncentrált forrása számos tápanyagnak, egy evőkanálnyi hozzáadásával ezért jelentősen növelheted a legtöbb étel tápértékét. Próbáld ki hidegen vagy melegen fogyasztott müzlikben, joghurtokban, vagy add mártásokhoz, levesekhez, serpenyős egytálételekhez, sütemények és muffin tésztájához. Hűvös, száraz helyen a porélesztő hat-nyolc hónapig eltartható, de hűtőszekrénybe téve friss marad akár három évig is.
Bár az élesztőnek számos jótékony tulajdonsága van, a túl sok, csakúgy, mint bármely más csodaszer esetében, ebből is többet árthat, mint használ. A legjobb, ha naponta egy kanállal egészíted ki vele valamely étkezésedet, ha pedig bármiféle problémát, esetleges mellékhatást tapasztalsz alkalmazása mellett, azonnal fordulj orvoshoz. Ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztod, mindenképpen olvasd el alaposan a készítményhez mellékelt útmutatót.
Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között.
E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig.
Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.
Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- egészséges