Káros megenni az élesztőt? Pedig sokan nagyon egészségesnek mondják

Ha káros, miért használjuk? Vagy nem is az, sőt, jótékony?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg nagyanyáink számos problémára használták orvosságként - legyen szó a fáradtságról vagy épp az emésztési zavarokról -, ma az élesztő szó hallatán sokan egyből negatív folyamatokra gondolnak, illetve olyan káros élesztőgombákra, mint amilyen például a Candida albicans.

Bár tény, hogy utóbbi túlszaporodása komoly problémákat okozhat az emberi szervezetben, ez nem ugyanaz, mint a sütéshez használt pék-, illetve sörélesztő, melynek számos jótékony hatása lehet.

Több ezer éve használja az emberiség

Jóllehet, hogy néhány élesztőgombafaj veszélyes, és betegségeket okozhat az emberekben, a pék- vagy sörélesztőt - Saccharomyces cerevisiae - évezredek óta felhasználják sütésnél, illetve italok, nevezetesen a bor vagy a sör erjesztésénél.

Ez az élesztőgombafaj valószínűleg az első élőlények között volt, amelyeket az ember háziasított - égetett malomkövek nyomaira, melyek a kelesztett kenyér készítésére bizonyítékok, az archeológusok Egyiptomban négyezer évnél régebbről bukkantak.

Mi tulajdonképpen a ma használt élesztő?

A történelem folyamán az emberek sokáig úgy használták ezeket a mikroorganizmusokat, hogy nem ismerték működésük lényegét. Louis Pasteur bizonyította be 1860-ban, hogy az élesztőgomba felelős a sör és a bor erjedéséért. Charles L. Fleischmann 1876-ban, a centenáriumi kiállításon mutatta be az élesztő kenyérsütésre ma is használt és ismert kereskedelmi alakját, mely tenyészetekből nyerve, formákba préselve kerül forgalomba. Ez a termék forradalmasította a pékipart, és lehetővé tette a kenyér ipari előállítását, szélesebb körben való fogyasztását.

Rengeteg jótékony hatása van

Kiterjedt tudományos vizsgálatok bizonyították az élesztő jótékony hatását az étrendben, ez vezetett táplálékkiegészítőként való felhasználásához is. A ma már mindenütt pehely és por formájában is kapható étkezési és pékélesztők kiváló B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin-, folsav-, fehérje-, szelén- és cinkforrások.

A fitát számos élelmiszernövényben megtalálható összetevő, ami akadályozza a fontos anyagok, például a vas vagy a cink felvételét. Az Animal Science Journal 2009-ben megjelent cikke szerint a sörélesztő előállít egy fitáz nevezetű enzimet, amely képes lebontani a fitátot, és ezáltal megakadályozza, hogy az zavarja a tápanyagok felszívódását.

10-szer annyi C-vitamin van benne, mint a citrusokban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az Urologic Nursing folyóiratban 2008-ban megjelent cikk is foglalkozik az élesztő hasznosságával. A szerzők - a Michigani Egyetem munkatársai - közzéteszik, hogy milyen sok kutatás bizonyítja az élesztők immunrendszer-erősítő hatását. Véletlenszerűen kiválasztott felnőtt vizsgálati alanyoknál bebizonyosodott, hogy az élesztő csökkentette az influenzás megbetegedések számát és a betegség időtartamát is.

Így használd a porélesztőt!

Az élesztő koncentrált forrása számos tápanyagnak, egy evőkanálnyi hozzáadásával ezért jelentősen növelheted a legtöbb étel tápértékét. Próbáld ki hidegen vagy melegen fogyasztott müzlikben, joghurtokban, vagy add mártásokhoz, levesekhez, serpenyős egytálételekhez, sütemények és muffin tésztájához. Hűvös, száraz helyen a porélesztő hat-nyolc hónapig eltartható, de hűtőszekrénybe téve friss marad akár három évig is.

Bár az élesztőnek számos jótékony tulajdonsága van, a túl sok, csakúgy, mint bármely más csodaszer esetében, ebből is többet árthat, mint használ. A legjobb, ha naponta egy kanállal egészíted ki vele valamely étkezésedet, ha pedig bármiféle problémát, esetleges mellékhatást tapasztalsz alkalmazása mellett, azonnal fordulj orvoshoz. Ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztod, mindenképpen olvasd el alaposan a készítményhez mellékelt útmutatót.

Cikkünk Tonia Reinhard Éttrend A Föld legegészségesebb ennivalói - 200 szuperétel című könyve alapján készült.

Amit eszel, azzá leszel! - tartja a hippokratészi szállóige, és sok igazság van benne. Az ipari előállítású élelmiszerek és a hatalmas választékkal bombázó bevásárlóközpontok korában egyre fontosabbá válik, hogy tudatosan válogass az eléd kerülő alapanyagok között.

E nagyszerű kiállítású képeskönyvet fellapozva megtalálod a legfontosabb élelmiszereket, a gyümölcsöktől kezdve a zöldségeken át a tejtermékekig, a népszerű magvaktól a fűszerekig, a húsféléktől a gombákig, sőt az algákig.

Étrended összeállításához is segítséget nyújtanak a szerzők azzal, hogy jó ötleteket adnak az ételek elkészítéséhez és az alapanyagok egymással való párosításához. E hasznos kézikönyvnek minden olyan konyhában ott van a helye, ahol ízletes és egyben egészséges ételek készülnek.

Kiadja a Ventus Libro Kiadó.
A könyv ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük