Elektroszmog? Az mi?

Fáj a fejed, nem tudsz aludni, és rossz a közérzeted? Gondoltál már arra, hogy ennek oka a környező elektromos berendezésekben és a különböző vezetékekben rejlik?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A láthatatlan egészségkárosítók körüli vitának se eleje, se vége. Amit egyesek szélhámosságnak tartanak, az mások - köztük számos orvos számára bizonyított tény.

Mi az elektroszmog és hogyan hat?

Elektroszmogról elektromos és elektromágneses terek és hullámok által kiváltott sugármegterhelés, elektromos környezetszennyezés esetén beszélünk. Minden elektromos készüléknek, kábelnek, minden konnektornak, kapcsolónak és lámpának lehet ilyen „mellékhatása”, ami zavarhatja az emberi szervezet működését. Fejfájást, allergiát, állandó stresszt és szívritmuszavarokat okozhat. Folyamatos megterhelés mellett még a rák esélye is megnő hatására.

Negatív hatások

Az első ellenőrzött tanulmányokat ezen a területen amerikai tudósok, Wertheim és Leeper végezték. 1950 és 1973 között Denver környékén vizsgálták azoknak a gyerekeknek az eseteit, akik rákban haltak meg. Kutatásaik eredményeként megállapították, hogy azok a gyermekek, akik nagyfeszültségű vezetékek közelében éltek, kétszer olyan gyakran betegedtek meg leukémiában, mint azok, akik nem voltak hasonló terhelésnek kitéve. A svéd tudós, Tomenius kutatásai a ’80-as évek elején igazolták ezeket az eredményeket, az új-zélandi Clinical School pedig rámutatott arra, hogy 546 leukémiás férfi kétharmada villanyszerelő, rádió- vagy TV-technikus volt.

Nehéz kivédeni

Sajnos, az elektroszmogot sem érezni, sem látni vagy hallani nem lehet, nincs íze, se szaga, nem fogható, és éppen ezért nagyon nehéz kikerülni vagy védekezni ellene.
A szervezetre kifejtett hatását is észrevétlenül bontakoztatja ki: épp csak a testfelszín felületi rétegeibe „hatol be”, ám ez épp elég ahhoz, hogy a sejteket összekötő alaprendszeren keresztül távoli és mély hatást fejtsen ki. Főleg a szabályzó mechanizmusokat „támadja meg”, és azon keresztül hozza létre az immunrendszer legyengülését, az idegi és hormonális központok funkciós zavarát.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan mérhető?

Mivel különböző elektromos terekről van szó, és a mérőműszerek használata komplikált, legjobb, ha képzett szakembert kérsz fel.

Jó, ha tudod! Ma már Magyarországon is kapható egy mindenki által könnyen használható kis készülék, amellyel bárhol egyszerűen feltérképezhető az elektromos terhelés. Az elektroszmog-detektor a különösen terhelt helyeken sípoló hangot bocsát ki. Fejlettebb, precízebb változatát akár a munkahelyi szűrések során is alkalmazhatják elsősorban az elektronikával dolgozók. Egészségvédelmi szempontból nem mindegy, hogy ki mekkora terhelést kap, no és persze meddig...

Tippek elektroszmog ellen

 • Elektromos melegítőpárna helyett használj hagyományos meleg vizes tömlőt!
 • Cseréld le a babatelefont elemmel működtetett készülékre!
 • Szintetikus tapéták helyett használj természetes alapanyagú festékeket!
 • Az ágy vázát és a matracot cseréld le, ha fémet tartalmaznak.
 • Mondj le a kvarcóráról, használj helyette hagyományos mechanikus vagy automatikus órát.

Jó, ha tudod! A mikrohullámú sütő és a vezeték nélküli telefon is elektroszmogot idéz elő!

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Vágykeltők
BIG – belső izomgimnasztika
Egyéjszakás kalandok...
Kapcsolatok elrontói
potenciazavar – a jéghegy csúcsa
Könnyű fogantatás


Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. augusztus »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
 • emésztőrendszeri betegség
 • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
 • cukorbetegség
 • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
 • tünetek és betegségek
 • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük