Mi okozhatja az éjszakai szomjúságot? Nem csak cukorbetegség lehet a háttérben
Betegség és gyógyszermellékhatás is lehet a háttérben, érdemes figyelni a jelenségre.

esti szomjúság
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyugodt éjszakai pihenést több dolog is gátolhatja, a lábgörcs vagy a gyakori vizelési inger és az éjjel fellépő szomjúságérzet is mikroébredésekhez vezethet. Bár csak apró bosszúságokról van szó, az alvás akadályozásán keresztül mégis megnehezíthetik a mindennapokat.

Az éjszakai szomjúságérzetnek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, ám nem árt felfigyelni a jelenségre, hiszen kezelést igénylő betegség, illetve egyszerűen megoldható probléma is meghúzódhat a háttérben. 

Éjszakai szomjúság okai

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy sűrűbb napon egyszerűen elfeledkezik a folyadékbevitelről. A dehidratáció többféleképpen is megbosszulhatja magát, szájszárazság, fáradtság, sőt fejfájás is jelentkezhet. Este pedig, ha már letudta a napi feladatait az ember, jobban felfigyelhet a szomjúságérzetre is. 

Azonban nem csak a dehidratáció állhat az éjszakai szomjúság hátterében. Amennyiben gyakran ébredsz fel este arra, hogy szomjasnak érzed magad, megébredve egyből a vizespohárért nyúlsz, érdemes lehet elgondolkodnod a lehetséges okokon.

Alvókörnyezet

Az alvókörnyezet jócskán befolyásolhatja a pihenés minőségét. Általánosságban kijelenthető, hogy egy hűvös, sötét és csendes helyiségben jobban megy az alvás, mint egy meleg, fényszennyezéssel terhelt szobában. A páratartalom is számít: ha szomjasan ébredsz éjszaka, lehet, hogy az otthonodban túl száraz a levegő. Nemzetközi ajánlások értelmében a 30 és 50 százalék közötti páratartalom tekinthető ideálisnak, ez elég száraz ahhoz, hogy akadályozza a penész növekedését. 

Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy sokakat érintő alvászavar, amely jelentősen megterheli a szervezetet. Lényege, hogy a légzés időnként abbamarad, kisebb-nagyobb légzésszünetek alakulnak ki. Egy-egy ilyen epizód során a vér oxigénszintje esik, lassul a pulzus, és csökken a vérnyomás, majd a szervezet stresszreakciója következtében újraindul a légzés. 

A horkolás mellett a betegség tipikus tünete a reggeli szájszárazság, esetleg torokfájdalom és fejfájás, de az érintettek hirtelen légszomjra is megébredhetnek, a szájszárazság miatt pedig szomjasnak is érezhetik magukat. 

Perimenopauza, menopauza

A változókort megelőző, illetve a változókori hormonváltozások változatos tünetekkel járnak, a hangulatváltozások, dekoncentráltság mellett megjelenhetnek a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a fokozott szomjúságérzet is. 

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik legjellemzőbb tünete a megnövekedett szomjúságérzet. Amennyiben a szervezet nem tudja kellőképpen feldolgozni a cukrot, a vesék fokozott munkára kényszerülnek, hogy megszabaduljanak a véráramban lévő felesleges cukortól. Így aztán több vizeletet állítanak elő, ami szomjúságreakciót vált ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Gyógyszermellékhatás

Egyes gyógyszerek fokozott szomjúságérzet kialakulásához vezethetnek. Ilyenek például a kortikoszteroidok, az antipszichotikumok és az antidepresszánsok. Érdemes tanulmányozni a betegtájékoztatót, illetve szakemberrel konzultálni, ha valaki rendszeres gyógyszerszedés mellett állandóan szomjasnak érzi magát. 

Ha a fokozott szomjúságérzetet állandó fáradtság, gyakori vizelési inger, esetleg zavaros látás és lassabb sebgyógyulás is kíséri, különösen fontos kivizsgáltatni a problémát. 

Mi a legegészségesebb hőmérséklet a lakásban?

Az otthoni hőmérséklet nem csak az alvás miatt fontos. Nem árt tudni, hogy ahogyan a meleg, úgy a hideg is megviselheti a szervezetet, különösen igaz ez azokra, akik gyengébb immunrendszerrel, krónikus betegségekkel élnek. A legegészségesebb otthoni hőmérséklet megállapítására több kutatás is készült, és bár az eredmények szerteágazók, tanulságok is levonhatók belőlük.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük