Az éjszakai vizelési inger okai: a 60 felettieket érinti leggyakrabban a nocturia
Az éjszakai vizelési inger hátterében több probléma is meghúzódhat.

Éjszakai vizelési inger nyitóka
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az éjszakai vizelési inger nem csak az elalvás előtti folyadékfogyasztás mennyiségétől függ, akár betegség is állhat a jelenség mögött.

Az éjszakai alvást nem ritkán a vizelési inger zavarja meg. Hatvanéves kor felett egyre gyakoribbá válik a nocturia nevű jelenség, ami az éjjelente legalább kétszer jelentkező ingerre utal, és amelynek kezelési lehetőségeiről dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt. 

Miért ébrednek fel az emberek az éjjeli vizelési ingerre?

Az öregedés az egyik legjelentősebb oka az éjszakai vizelési ingernek. Ugyanis ahogy idősödünk, a szervezetünk egyre kevesebb antidiuretikus hormont termel, ami segít visszatartani a vizeletet, így az inger alvás közben is jelentkezhet. Emellett a húgyhólyag izmai is gyengülnek idővel, ami szintén megnehezíti a vizelet visszatartását.

GettyImages-918873086
Fotó: Sergey Dogadin / Getty Images Hungary

Az idősödés mellett természetesen más rizikófaktorokkal is számolni kell, mint például a krónikus húgyúti fertőzés, a hólyagban lévő bakteriális fertőzés, bizonyos gyógyszerek, vízhajtók esti szedése és olyan tényezők is, mint a koffein- és alkoholtartalmú italok fogyasztása. Nők esetében az is felmerülhet, hogy a terhesség, szülés miatt meggyengült hólyag és medencefenéki izmok miatt jelentkezik az éjszakai vizelési inger. 

A kivizsgálás azért fontos, mert egyes esetekben bizonyos betegségek tünete lehet az éjjeli inger, mint például krónikus veseelégtelenség, prosztatamegnagyobbodás, pangásos szívelégtelenség, cukorbetegség, illetve olyan alvászavarok, mint az inszomnia, a nyugtalanláb-szindróma vagy az éjszakai légzéskimaradás.  

GettyImages-523718326
Fotó: C.J. Burton / Getty Images Hungary

Fel kell állítani a pontos diagnózist

A legtöbb ember 6-8 órát képes aludni anélkül, hogy fel kellene kelnie pisilni. Az éjjeli vizelési inger ezzel szemben többszöri felébredésre kényszerít, ami súlyosabb esetben akár 5-8 felkelést is jelenthet. Ilyenkor meghúzódhat a háttérben a túlműködő hólyag, de az is előfordulhat, hogy már kevés vizelet termelődése is kiváltja a sürgető ingert.

Természetesen minél gyakoribb az ébredés, annál rosszabb minőségű az alvás, és ez nyilvánvalóan rányomja a bélyegét a nappalokra is. Ugyanakkor a nocturia nevű betegséget nem szabad összekeverni a sokszor kapcsolódó állapottal, az ágybavizeléssel - enuresis -, amikor a páciens nem tudja kontrollálni a vizelési ingert.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A diagnózis a tünetek és a vizsgálatok alapján állítható fel - mondja dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. - Tisztáznunk kell tehát, milyen gyakran ébred a beteg éjjelente, mióta áll fenn a probléma, milyen tevékenységeket végez lefekvés előtt, mikor és mennyit iszik, milyen gyógyszereket szed. Természetesen a vér- és vizeletvizsgálat is elengedhetetlen, hiszen az eredményekből már következtethetünk a vese állapotára, az esetlegesen jelen lévő kórokozókra. Gyakran végzünk kismedencei ultrahangot is, hogy megállapíthassuk többek közt, marad-e vizelet a hólyagban ürítés után. Amennyiben más szervi betegség gyanúja merül fel, szükség lehet további vizsgálatokra.

Hogyan lehet enyhíteni, gyógyítani a panaszt?

Rákász doktor szerint a legfontosabb törekvés a kiváltó ok kezelése. Előfordulhat, hogy csupán rossz szokások okozzák az éjjeli vizelési ingert, ilyenkor elég lehet visszafogni az esti folyadékbevitelt, különös tekintettel a kávéra, alkoholra. Más esetekben szükség lehet például napközben a kompressziós harisnya viselésére, ami elősegíti a folyadékkeringést, így csökkentheti az éjszakai vizelés gyakoriságát.

GettyImages-1131519017
Fotó: Elizabeth Welch/UIG / Getty Images Hungary

- Előfordulhat, hogy olyan gyógyszert kell elrendelnünk, ami nem az okot, hanem a tünetet csökkenti - ez nyilván csak addig hat, amíg a páciens szedi azt. Az antikolinerg gyógyszerek például ellazíthatják a hólyag izomgörcseit, így ritkábban jelentkezik a vizelési inger. Az is előfordulhat, hogy vízhajtót rendelünk el napközbeni szedésre, amivel csökkenthető az éjszakai vizelet mennyisége. A segítség tehát elérhető, mindenképpen érdemes orvosi segítséget kérni a zavaró problémára.

Nagyon káros tartogatni a vizeletet

Az érzéstől a vizeletürítésig tartó idő jelentéktelennek tűnik, és a hétköznapokban általában az határozza meg, mikor van rá épp ideje az embernek, pedig a hosszas tartogatás akár káros is lehet az egészségre nézve.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük