A világ legelterjedtebb alapanyaga lehet a legegészségtelenebb is? Ezért jobb kerülni a pálmaolajat
Az élelmiszerek közel fele tartalmazza.
A pálmaolaj akarva-akaratlanul az életünk egyik főszereplője. Megtalálható kozmetikumokban, samponokban, szappanokban és rengeteg élelmiszerben, köztük a növényi zsiradékokban, kekszekben és még a csokoládékban is.
Tehát jó eséllyel fogyasztottál már pálmaolajat, vagy használtál olyan termékeket, amelyek tartalmazták. Az előállításához használt módszerek azonban fenntarthatatlanok, és nagymértékű pusztítást végeznek Délkelet-Ázsia élővilágában.
Ezért jobb kerülni a pálmaolajat
A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeis guineensis) nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. Olyan sokoldalú alapanyag, hogy a szempillaspiráltól a bioüzemanyagig mindenhez felhasználható. De mégis a legtöbb valószínűleg a hűtőd polcain és a kamrádban van belőle. Használata azonban hosszú távon nem fenntartható.
Magas telítettzsírsav-tartalma miatt még a nyers pálmaolaj sem mondható egészségesnek, nem beszélve a feldolgozottról. A többi növényi olajhoz képest nagyobb arányban okozhat szív- és érrendszeri betegségeket, elhízást és más egészségügyi problémákat.
A pálmaolajipar ugyanakkor azt állítja, jelentős szerepet játszik az élelmiszerrendszerben, és munkahelyeket biztosít azokban az országokban, ahol termesztik. De hogyan lehet valami ennyire kártékony, ha 2021-ben csaknem 76 millió tonnát termeltek belőle? Ennek jártunk most utána.
Az élelmiszerek felében megtalálható
A pálmaolaj az ipari forradalom idején vált népszerűvé, az élelmiszeripar pedig az 1980-as években fedezte fel magának. Népszerűsége nemhogy töretlen, de exponenciálisan nő: mára az élelmiszerek felében megtalálható. Hogy miért kedvelik ennyire?
A pálmaolaj nemcsak tartósítószerként működik, hanem magas hőmérsékleten is stabil marad, valamint enyhe íze és sima textúrája van, és termesztése és betakarítása is költséghatékony. Tehát olcsó, de mégis nagy árat fizetünk érte.
Nagyon magas környezeti költség
Mindössze néhány ország termeli a bolygó pálmaolajának közel 85 százalékát. Ezekhez tartozik Malajzia, Indonézia, Délkelet-Ázsia, Afrika és Latin-Amerika. Ázsia egyes részein a becslések szerint a pálmaolaj okozza az erdőirtások közel felét. A mezőgazdasági célú tarvágásokkal pedig üvegházhatású gázok keletkeznek, amelyek így nemcsak a biodiverzitást fenyegetik, hanem a felmelegedéshez is hozzájárulnak.
Az erdőirtásokkal rengeteg állatfaj (madarak, elefántok, orangutánok, tigrisek) veszíti el élőhelyét, és a levegőszennyezés egyik fő oka is ez. Nem beszélve arról, hogy a nagyüzemi előállításához rengeteg vízre van szükség, amihez vízszennyezés is társul.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hogyan kerülhető el?
A pálmaolaj-termelést enyhén, vagy szinte egyáltalán nem szabályozzák, így nagyon nehéz küzdeni a visszaszorításáért. Leginkább érdek- és fogyasztóvédelmi csoportok, valamint környezetvédő szervezetek emelik fel a hangjukat ellene. Illetve egyes esetekben a kormányok léptek fel ellene, de mára egyre több nagyvállalat állt az ügy mögé, és kivonta a termékeiből ezt a rendkívül ártalmas anyagot.
A pálmaolajmentes termékeket általában logóval jelzik a gyártók. Ha a dobozon egy áthúzott pálmafa ikont látsz, vagy free palm oil feliratot, akkor valószínűleg mentes termékről van szó. Ám a jelzés cégenként eltérő lehet, ezért jobb átvizsgálni a termék összetevőit, legyen szó élelmiszerről vagy kozmetikumról.
Olvass tovább! Rákkeltőnek minősül, mégis sok élelmiszerben ott van: 4 dolog, amit tudnod kell a pálmazsírról
A pálmazsír az olajpálma terméshúsából származó növényi zsiradék, amely élelmiszerek és kozmetikumok gyakori alapanyaga, világszinten mintegy 70-80 millió tonnát termelnek belőle évente, legfontosabb kitermelői Ázsia délkeleti országai.
Rákkeltőnek minősül, mégis sok élelmiszerben ott van: 4 dolog, amit tudnod kell a pálmazsírról
A pálmazsír rákkeltőnek számít, és a környezetet is veszélyezteti.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!
- környezetvédelem
- majom