Képeken 8 egészséges köret, krumpli és rizs helyett

A hajdina, a bulgur vagy chia beiktatása az étrendbe segít megszabadulni plusz kilóktól.

Dia

 	Quinoa 	A quinoa magja számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely a hibátlan anyagcsere-folyamatokhoz szükséges. Nem csupán C- és E-vitaminban gazdag, de többféle B-vitamin is van benne: ezek mindegyike részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében. Mivel az apró mag rendkívül magas rosttartalommal bír, fogyasztása serkenti az anyagcsere-folyamatokat. 	Kapcsolódó cikk: 	Zsírégető, emésztésserkentő és gluténmentes - Mi az? »

Quinoa

A quinoa magja számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amely a hibátlan anyagcsere-folyamatokhoz szükséges. Nem csupán C- és E-vitaminban gazdag, de többféle B-vitamin is van benne: ezek mindegyike részt vesz a zsír- és szénhidrát-anyagcserében. Mivel az apró mag rendkívül magas rosttartalommal bír, fogyasztása serkenti az anyagcsere-folyamatokat.

Kapcsolódó cikk:
Zsírégető, emésztésserkentő és gluténmentes - Mi az? »

Dia

 	Chia 	A chia teljes értékű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, mégpedig könnyen emészthető formában. Igen kevés ilyen növényi forrás létezik, így, ha egészségesebben akarsz élni, az állati fehérjék helyettesítésére olykor bátran alkalmazhatod. Mindemellett emésztést segítő rostok is bőven találhatóak benne. 	Kapcsolódó cikk: 	A jövő zsírégető csodaszere - A dietetikusok álométele »

Chia

A chia teljes értékű fehérjeforrás, amely tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, mégpedig könnyen emészthető formában. Igen kevés ilyen növényi forrás létezik, így, ha egészségesebben akarsz élni, az állati fehérjék helyettesítésére olykor bátran alkalmazhatod. Mindemellett emésztést segítő rostok is bőven találhatóak benne.

Kapcsolódó cikk:
A jövő zsírégető csodaszere - A dietetikusok álométele »

Dia

 	Bulgur 	A bulgur olyan fontos anyagok forrása, mint az A-vitamin, a foszfor, a vas és a magnézium - utóbbi kettő különösen fontos az optimális anyagcsere-működéshez. Emellett magas rost-, illetve alacsony a zsírtartalommal bír. Töltelékekhez, salátákhoz, zöldséghez vagy mártásokhoz is adható, de húsok köreteként is fogyaszthatod.

Bulgur

A bulgur olyan fontos anyagok forrása, mint az A-vitamin, a foszfor, a vas és a magnézium - utóbbi kettő különösen fontos az optimális anyagcsere-működéshez. Emellett magas rost-, illetve alacsony a zsírtartalommal bír. Töltelékekhez, salátákhoz, zöldséghez vagy mártásokhoz is adható, de húsok köreteként is fogyaszthatod.

Dia

 	Árpagyöngy - gersli 	Mivel az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, a szervezet fokozatosan bontja le - így hosszú időn át tartó teltségérzetet ad. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. 	Kapcsolódó cikk: 	Salaktalanító árpagyöngy »

Árpagyöngy - gersli

Mivel az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, a szervezet fokozatosan bontja le - így hosszú időn át tartó teltségérzetet ad. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést.

Kapcsolódó cikk:
Salaktalanító árpagyöngy »

Dia

 	Amaránt 	Az amaránt fogyasztása anyagcserét támogató B-vitaminjainak, a salaktalanító, emésztésserkentő rostanyagoknak, a csontozatot erősítő kalciumnak, a vérképző vasnak, valamint az izomműködést és a zsírégetést segítő magnéziumnak köszönhetően szinte bárkinek ajánlható. Az amaránt linolsavat is tartalmaz, így elősegíti a koleszterinszint alacsonyan tartását.

Amaránt

Az amaránt fogyasztása anyagcserét támogató B-vitaminjainak, a salaktalanító, emésztésserkentő rostanyagoknak, a csontozatot erősítő kalciumnak, a vérképző vasnak, valamint az izomműködést és a zsírégetést segítő magnéziumnak köszönhetően szinte bárkinek ajánlható. Az amaránt linolsavat is tartalmaz, így elősegíti a koleszterinszint alacsonyan tartását.

Fotó: wikipedia.org, Planteur

Dia

 	Hajdina 	Az édeskés ízű növény tisztítja és erősíti a beleket, így kitűnő táplálék a fogyókúra ideje alatt. Méregteleníti és regenerálja a testet. Fiatal hajtása kiváló klorofillforrás, ezenkívül enzimeket és több vitamint is tartalmaz, ezért csíráztatni is érdemes. 	Kapcsolódó cikk: 	Emésztésserkentő, zsírégető, laktató - Mi az? »

Hajdina

Az édeskés ízű növény tisztítja és erősíti a beleket, így kitűnő táplálék a fogyókúra ideje alatt. Méregteleníti és regenerálja a testet. Fiatal hajtása kiváló klorofillforrás, ezenkívül enzimeket és több vitamint is tartalmaz, ezért csíráztatni is érdemes.

Kapcsolódó cikk:
Emésztésserkentő, zsírégető, laktató - Mi az? »

Dia

 	Köles 	A köles anyagcsere-folyamatokat támogató magnéziumot, immunrendszert erősítő szilíciumot és a vérképzésben fontos szerepet játszó vasat tartalmaz. Káliumtartalmából adódóan vízhajtó hatású, így segít karcsúsítani a derekat. Rosttartalma révén megkönnyíti az emésztést, ráadásul kiválóan lúgosít. 	Kapcsolódó cikk: 	Támogatja az immunrendszert és még szépít is - Köles »

Köles

A köles anyagcsere-folyamatokat támogató magnéziumot, immunrendszert erősítő szilíciumot és a vérképzésben fontos szerepet játszó vasat tartalmaz. Káliumtartalmából adódóan vízhajtó hatású, így segít karcsúsítani a derekat. Rosttartalma révén megkönnyíti az emésztést, ráadásul kiválóan lúgosít.

Kapcsolódó cikk:
Támogatja az immunrendszert és még szépít is - Köles »

Dia

 	Kuszkusz 	A berber eredetű kuszkuszból az arabok változatosan fűszerezett ételeket állítottak elő. Magát az alapanyagot és a belőle készülő ételeket is kuszkusznak nevezik. Kiváló alapanyag zöldséges ételekhez, saláta mellé, de akár édességhez is. 	Kapcsolódó cikk: 	Így készül a kuszkusz - Főételnek és köretnek »

Kuszkusz

A berber eredetű kuszkuszból az arabok változatosan fűszerezett ételeket állítottak elő. Magát az alapanyagot és a belőle készülő ételeket is kuszkusznak nevezik. Kiváló alapanyag zöldséges ételekhez, saláta mellé, de akár édességhez is.

Kapcsolódó cikk:
Így készül a kuszkusz - Főételnek és köretnek »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: