Létezik egészséges elhízás? Kardiológus szakorvos mondja el a véleményét

Dr. Vaskó Péter az elhízás azon típusáról beszélt, melyet eddig kockázatmentesnek hittek.

orvos
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Eddig néhány kutatás azt sugallta, hogy a metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is besorolható.

Ez az elképzelés azonban megdőlni látszik. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggéseket világítja meg.

Létezik metabolikusan egészséges elhízás? 

Az elhízás számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, mint a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és bizonyos daganatos betegségek növekvő rizikója. Ugyanakkor eddig létezett egy metabolikusan egészséges elhízás nevű kategória, melybe azokat sorolták, akik ugyan magas BMI-indexszel rendelkeztek, de nem volt jelen náluk semmilyen más betegség, melynek az elhízás a fő rizikófaktora. Ez a kategória azonban nem volt pontosan definiálva, így erre tettek most kísérletet német tudósok.

Meghatározásuk szerint - melyet a The Lancet Diabetes & Endocrinology című szaklapban publikáltak - itt arról az elhízásról lehet szó, mely nem jár együtt magas vérnyomással, diszlipidémiával és cukorbetegséggel. Cikkükben viszont feltették azt a kérdést is, hogyan hat önmagában a nők elhízása a kardiovaszkuláris betegségekre. Vaskó doktor szerint ugyanakkor jelent bizonyos problémát, hogy a megfigyelés és a nem prospektív vizsgálat csak nőket vett figyelembe, holott köztudott, hogy a fatális kimenetelű kardiovaszkuláris halálozás elsősorban a férfiakat érinti.

A magas BMI önmagában is rizikófaktor 

Első körben kiválasztották azokat a tanulmányokat, melyek legalább 12 évig követték a metabolikusan egészséges elhízással rendelkező nőket. Több ilyen, releváns tanulmányt elemezve arra jutottak, hogy az elhízás mindenképpen növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát - akár jelen van mellette más metabolikus betegség, akár nincs. Az egyik legnagyobb tanulmányban - Nurses’ Health Study - 90 257 nőt monitoroztak kétévenkénti kérdőívezéssel 1980 és 2010 között. Őket különböző kategóriákba sorolták, BMI-jük és szív-érrendszeri egészségük szerint. Közülük az átlagosan 24 éves követési időszak alatt 6306 nőt diagnosztizáltak kardiovaszkuláris betegséggel, 3304 esetben regisztráltak szívinfarktust és 3080 esetben stroke-ot. Az elemzésekben tekintetbe vették a befolyásoló tényezőket - a fizikai aktivitástól a dohányzásig és a családi halmozódásig -, és arra jutották, hogy a metabolikusan egészséges elhízás nem nevezhető ártalmatlan állapotnak.

39%-kal nő a szívbetegségek kockázata

Azoknál a nőknél ugyanis, akik ebbe a kategóriába tartoznak, 39%-kal nőtt a szív-érrendszeri betegségek kockázata a normál BMI-be tartozó hölgyekhez képest. A cikk szerint mindenképpen elmondható, hogy a magas BMI-vel rendelkező, bár magas vérnyomástól és magas vércukorszinttől mentes nőknek nem szabad illúziókba ringatniuk magukat, és fokozott figyelmet érdemes fordítaniuk a fizikai aktivitásra és az egészséges táplálkozásra. Ugyanakkor dr. Vaskó Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a megállapítás a szakma által is elfogadott tanulmányokkal nincs alátámasztva, tehát további kutatások szükségesek a témában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hosszú távú hatásokat kell kivédeni 

A szív- és érrendszeri betegségekről tudni érdemes, hogy jobbára egy hosszú folyamat eredményeként jönnek létre. Így például a koleszterinek egyik fajtája, az LDL-koleszterin az artériákban lerakódva érelmeszesedést okoz, ami később többek közt stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet. Tehát alapvető jelentőségű a koleszterinszint csökkentése. Éppen ezért hangsúlyozta a DASH-étrend elemeire épülő diéta és a fizikai aktivitás jelentőségét a European Society of Cardiology 2016-os közleményében. Az így kialakított életmód nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkenti, de a „jó” koleszterin, a HDL szintjét is növeli.

- 2017-ben az American College of Endocrinology is megtette ajánlását az ügyben. A társaság a fitneszterápiát legalább 30 perces, közepes intenzitású mozgásban jelölte meg, a hét négy-hat napján, melynek során a szervezet alkalmanként legalább 200 kcal-t használ fel - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa.

- A magas BMI-jű személyeknek pedig feltétlenül ajánlott az évenkénti kardiológiai kivizsgálás, ami feltérképezheti a szív és az érrendszer állapotát, és idejében elkezdett kezeléssel megakadályozhatja, lassíthatja az esetleges negatív folyamatokat.

Otthoni edzés, ami nem károsítja az ízületeidet

Mutatunk néhány túlsúllyal is bátran végezhető gyakorlatot - súlyzók és ugrálás nélkül. Ha szívesen tornázol otthon, nézd meg a következő képeket! 

Ezt is szeretjük