Minimálisra csökken a rák végzetes szövődményének a rizikója: elképesztően jót tesz a testtel, ha így eszed a halat
Elképesztően jót tesz a testtel ez az étel egy friss kutatás szerint.
Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos szerepet játszik a rák kialakulásának megelőzésében és a rákos megbetegedések halálozási kockázatának csökkentésében. Egy nemrégiben készült japán tanulmány szerint az olyan kistestű halak, mint a szardínia, egészben való fogyasztása támogathatja a testet a daganatok elleni küzdelemben.
Az egészben megevett halak hatása
A Nagoya Egyetem Orvostudományi Karának kutatói több mint 80 ezer japán férfi és nő táplálkozási szokásait vizsgálták, különös tekintettel arra, hogy milyen gyakran fogyasztanak egészben kis halakat. A résztvevőket átlagosan kilenc éven keresztül követték, mely idő alatt körülbelül 2400-an hunytak el, közöttük mintegy 60%-uk rákbetegségben.
A kutatás végén a tudósok megállapították, hogy azon nők körében, akik rendszeresen fogyasztottak kis halakat egészben, jelentősen csökkent mind az összhalálozási, mind a rák miatti elhalálozási kockázat. A kutatók figyelembe vették az olyan életmódbeli szokásokat is, mint a dohányzás, a testtömegindex (BMI) és az alkoholfogyasztás, és azt találták, hogy a kis halak gyakori fogyasztása továbbra is jelentős előnyökkel jár.
Japánban szokás, hogy a kis halakat - például a kis makrélát, a japán sügért és a szardíniát - egészben, beleértve a szerveket, a csontokat és a fejet is, fogyasztják. Ez a szokás nemcsak fenntartható, mivel ezek a halak általában kevésbé túlhalászottak, mint a nagyobb testű fajták, hanem alacsonyabb higanytartalmuk miatt is előnyös a fogyasztásuk.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A kis halak fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, omega-3 zsírsavakat és mikrotápanyagokat, például kalciumot, A-vitamint, vasat, cinket és B12-vitamint tartalmaznak. Az omega-3 zsírsavak különösen fontosak, mivel gyulladáscsökkentő hatásuk van, ami szerepet játszhat a rák kialakulásának megelőzésében.
Segít megelőzni a rák kialakulását: 12 étrendi tanács, ami beválik a dietetikusok szerint
ElolvasomBár Japánban a kis halak egészben való fogyasztása mindennapos, más országokban, például az Egyesült Államokban vagy Európában ez nem annyira elterjedt. A dietetikusok az úgynevezett "SMASH"-halakat javasolják - szardínia, makréla, ajóka, lazac és hering -, amelyek alacsony higanytartalmúak és könnyen elérhetőek.
Számos módon be lehet építeni az étrendbe ezeket a halakat:
- Pirítósra vagy kétszersültre téve feltétként.
- Salátákba.
- Gabonafélékbe, mint a hajdina, barna rizs vagy quinoa.
- Zöldséglevesekbe, pörköltekbe vagy tésztákhoz adva.
- Pástétomként vagy krémként összetörve.
A kis halak egészben való fogyasztása nemcsak tápláló, hanem számos egészségügyi előnnyel is járhat, beleértve a rák és más krónikus betegségek miatti halálozási kockázat csökkentését. Az étrendi szokások megváltoztatása, például ha hetente kétszer beiktatsz halételeket, nemcsak praktikus, hanem nagyon hatékony módja is annak, hogy hosszabb és egészségesebb legyen az életed.
A 3 legegészségesebb halfajta itthon és hatásuk a szervezetre: csökkentik az ízületi fájdalmakat, jót tesznek a szívnek
Tele vannak értékes tápanyagokkal, fogyasztásuk támogatja az egészséget.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges életmód
- bélflóra