Mellfeszülés és rendszertelen menzesz ellen
Még mire jó az E-vitamin?
Az E-vitamin megkönnyíti a nehéz napok átvészelését.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A premenstruációs szindróma - röviden PMS - tünetei hónapról hónapra megkeserítik a nők életét, holott könnyen lehet tenni a kellemetlenségek ellen.

Az E-vitamin megfelelő mennyiségű fogyasztásával a nehéz napokról örökre elfeledkezhetsz.

Az E-vitamin

Az E-vitamint a 20. században fedezték fel, a zsíros anyagok, különösen a növényi olajok tanulmányozására irányuló kísérletek során.

Arra azonban csak a hetvenes években jöttek rá, hogy tulajdonképpen egy, az ember számára is létfontosságú anyagot találtak. Azóta nemcsak az egészségügyben, hanem a szépségápolásban is létfontosságú szereplővé vált a tápanyag.

Napi mennyiségként nyolc milligramm elfogyasztását ajánlják a szakértők, amit akár kapszulaként is bevehetsz, de természetes formában is fellelheted az E-vitamint. Sok található belőle a gabonacsíra olajában, de általában a növényi olajok is gazdagon tartalmazzák a vitamint, ezek közül kiemelendő az extra szűz olívaolaj. Ám a lazac és az olajos magvak fogyasztásával - dióval, mogyoróval és mandulával - is fedezheted napi E-vitamin-szükségletedet.

Mellfeszülés és rendszertelen menzesz ellen

Kutatások szerint az E-vitamin csökkenti bizonyos szövetek érzékenységét az olyan hormonális változások során, amilyen a menstruáció is. Ezért szokták ajánlani a premenstruációs szindróma során fellépő kellemetlen mellfeszülés és - érzékenység megszüntetésére, valamint a többi kellemetlen tünet - például korai görcsök, fejfájás és rossz közérzet - enyhítésére is.

A termékenység vitaminjának nevezett csodaszer azonban a rendszertelen ciklust is segíthet beállítani. Ezt a nevét onnan kapta, hogy megakadályozza a spontán vetélést, illetve a menstruációs váladék kiürülését is szabályozza.

Nőgyógyászati problémák

Ha nagyon erős görcseid vannak, vagy a menstruációd minden ok nélkül elmaradt, érdemes egy hasi - vagy hüvelyi - ultrahangra elmenned.

Még mire jó az E-vitamin?

Az E-vitamin azonban nem csak az efféle női bajokra nyújt megoldást. Antioxidáns hatásának hála, óvja a sejthártyát és a szabadgyökökkel is leszámol, ezért daganatos megbetegedések ellen kifejezetten javallják a szedését. Betegségmegelőzés céljából is hatékony segítség lehet, ugyanis remek immunerősítő, javítja a szervezet oxigénellátását, sőt, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is véd.

Ugyanakkor a szépségápolásból is ismerős lehet az E-vitamin, hiszen sejtvédő hatásának köszönhetően védelmet nyújt a ráncok és az öregedés folyamata ellen, de a különböző bőrhibák és hegek begyógyulását is elősegíti, hála hámszövet-regeneráló hatásának.

Cikkünk megírásában Angela Maria Mauri A nélkülözhetetlen vitaminok című könyve segített, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük