Duplázd meg a zsírégetést!
Az L-karnitin a szervezet zsíranyagcseréjének motorja, így bevitele a karcsúságot is biztosítja.
A vérben keringő zsír nem önszántából jut el a mitokondriumokba, a sejtek energiaégető kamráiba, következésképpen lennie kell valaminek, ami eljuttatja oda. Ezt az anyagot nevezik L-karnitinnek. Ez az egyszerű, ám fontos fehérjeanyag gyakran hiányzik a túlsúlyos emberek szervezetéből, amire mindig akkor derül fény, amikor a pácienseket adipositasszal, vagyis elhízással kezelik a klinikákon.
Mi az az L-karnitin?
Az L-karnitin egy protein, mely az anyagcserében lizint és metionint állít elő az aminosavakból.
Ennek során mindössze néhány szénatom cserélődik ki, ami nem okoz gondot a májadnak. Mivel az állatoknál ugyanúgy zajlik le ez a mechanizmus, az állati eredetű táplálék sok karnitint juttat a szervezetbe. Karnitinban különösen gazdag a szív, a máj és a vázizomhús. Nem kell azonban okvetlenül húst fogyasztani.
A tejtermékek, a zöldségek, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, sőt, a gyümölcsök is tartalmaznak karnitint. A vegetáriánusok naponta átlagosan 100-300 milligramm karnitinhez jutnak hozzá. Ez bőségesen elegendő, hiszen egészséges étkezésüknek köszönhetően maguk is sok karnitint termelnek.
A szervezet karnitingyára
A természet semmit nem bíz a véletlenre. Gondoskodik arról, hogy tested maga is elő tudjon állítani bizonyos létfontosságú molekulákat - arra az esetre, ha nem kapná meg azokat a táplálékból.
Ezen anyagok közé tartozik a koleszterin és a karnitin is. Mivel a zsírfaló karnitin több területen is rendkívül fontos szerepet játszik, a bél nagyon gyorsan leadja a vérnek, amivel átfolyik a májon, majd ismét a vérkeringésbe érkezik. Amikor veséd megszűri a vért, a benne lévő karnitin 90%-át adja vissza neki.
Ezután a karnitin már nyugodtan elküldheti a zsírt a hasból, a csípőből, a fenékből és a combokból az energiaégető kamráknak. Ami még nagyon fontos: a karnitin hulladékeltávolítóként hat. A zsírmaradványokat azonnal eltávolítja a mitokondriumokból.
A zsíranyagcsere megfelelő működése elengedhetetlen a fogyás szempontjából. Ha többet akarsz tudni róla, nézd meg videónkat!
A karnitin segítői
Teljesen magára utalva a karnitin sem tud megbirkózni hatalmas feladatával, támogatásra van szüksége. A C-vitamin elengedhetetlen a vérből a mitokondriumokba vezető zsírutca felépítéséhez - ez is magyarázza, hogy miért vagy olyan fáradt C-vitamin-hiány esetén.
A karnitin ugyanolyan fontos barátja a vas nevű nyomelem. A vasfüggő enzimek szintén támogatják a karnitint, ezért nem hiányozhatnak táplálkozásodból soha az olyan vastartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek vagy a tojás.
Egyél naponta többször friss, lehetőleg savanykás gyümölcsöt, például kivit, citrusfélét, almát, szedret. Jók a zöld színű zöldségek is, például a spenót, a brokkoli vagy a mángold, de kiváló a paradicsom, a zöld, a piros vagy a sárga paprika, az összes káposztaféle, a répa, a cukkini, a fejes saláta, valamint a rebarbara is.
Állj át a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre, továbbá egyél mindennap - a legjobb délelőtt - teljes kiőrlésű magvakból összeállított müzlit - fél csészével - tönkölybúzával, zabbal, árpával, hajdinával, rozzsal vagy búzával. Kitüntetett szerepe van az aszalt tönkölynek és a fényezetlen rizsnek is.
A felsorolt élelmiszerek mindegyike növeli a szervezet karnitintermelését. Rendszeresen kerüljön az asztalra kecske- és juhsajt, illetve sovány túró is.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ha azonnal, kész fehérjeanyagként szeretnéd elfogyasztani a karnitint, erre a legjobb az ürü-, a juh- vagy a bárányhús, illetve a vörös vázizomhús - 60-80 gramm. Egyél hozzá zöldséget, valamint étkezés előtt és után idd meg egy fél citrom levét.
Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül, frissen, fürgén című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- elhízás okai
- végleges fogyás
A fogyásgátló, hizlaló hármas
- elhízás okai
- végleges fogyás
Ezért hízol el: a rejtett veszély
- elhízás okai
- végleges fogyás