Ilyen sokáig mutatható ki az alkohol a szervezetből: eddig maradnak a testben az egyes drogok
Az alkoholra kevésbé szokás tudatmódosító szerként gondolni, pedig hiába legális, közéjük sorolandó.

GettyImages-1054068154
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A különböző tudatmódosító szerek népszerűsége továbbra is töretlen, használatuk a krónikus stresszel, szorongással való megküzdés egyik - hibás - stratégiája. Kevésbé gondolunk rá így, de az itthon legális tudatmódosító szerek közé tartozik az alkohol is, és bár köztudott, hogy Magyarországon az alkoholizmus népbetegségnek számít, mégsem vesszük kellőképpen komolyan. 

A droghasználat komoly egészségügyi következményekkel jár, bizonyos szerek a fogyasztás után még hónapokkal is kimutathatók a szervezetből, attól függően, hogy milyen módszerrel vizsgálják a jelenlétüket. 

Drogok a szervezetben - alkohol, fű

A szervezetben jelen lévő szerek kimutatását célzó drogtesztek rengeteget finomodtak az elmúlt években, évtizedekben. Az érzékenységükre jó példa az a sokak által városi legendának hitt, ám igaznak bizonyult jelenség, hogy egy mákos sütemény, pékáru elfogyasztása után a teszt bizony pozitív lesz ópiátokra. A gumóban és az abból kinyerhető tejszerű nedvben természetes módon található ópium, ebből pedig valamennyit magukba szívnak a mákszemek, így az ételbe is kerül belőle. Bár olyan kicsi mennyiségről van szó, hogy az ember a hatásából mit sem érez, a vizeletből két napon belül kimutatható.

De nem a vizelet vagy a vér vizsgálatán alapuló tesztek a legpontosabbak, talán kevésbé közismert, hogy a hajban sokkal tovább megőrződnek az anyagok. Bizonyos esetben ez a vizsgált szervezettől, illetve a szerhasználat gyakoriságától is függ. Az alkoholnál például az elfogyasztott mennyiségen túl fontos tényező a táplálkozás, az életkor, a nem és a testsúly is. A vérből körülbelül 6 óráig, a kilélegzett levegőből 12-24 óráig, a vizeletből a használt teszt függvényében 12-72 óráig, nyálból 12-24 óráig, a hajból viszont akár 90 napig is kimutatható. 

A kannabisz vagy marihuána zsírban oldódik, így a detektálhatóságát szintén befolyásolja a testsúly. Sőt az anyag raktározódhat a zsírsejtekben, és később fel is szabadulhat onnan, például fogyás hatására. A marihuána leggyakrabban vizsgált pszichoaktív összetevője a THC, ami a test különböző szerveibe és szöveteibe szívódik fel, vagy a máj alakítja át. A kannabisz körülbelül 65 százaléka a széklettel ürül, 20 százalék a vizelettel távozik, a többi a szervezetben marad, idővel visszakerül a véráramba, és a máj metabolizálja.

Krónikus fogyasztóknál a THC gyorsabban halmozódik fel a zsírszövetekben, mint amilyen gyorsan eltávolítható lenne, így napokkal, hetekkel a használat után is kimutatható a drogteszteken. A kannabisz passzív dohányzás révén is bejuthat az ember szájüregébe, de a metabolitok csak dohányzás esetén vannak jelen. A fű a vérből körülbelül 12 óráig, a nyálból 24 óráig, a hajból 90 napig mutatható ki, a vizeletből akár 30 napig is, ám ezt jócskán befolyásolja a fogyasztás gyakorisága. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

További drogok

Bár itthon minden bizonnyal a legális alkohol és az illegális fű kimutathatósági ideje a legérdekesebb, természetesen más szerek is előfordulnak. A kiürülési idők ezeknél is csak megközelítőlegesek, hiszen szintén számos faktor befolyásolhatja őket. 

  • Ecstasy (MDMA): a vérből és a nyálból körülbelül 3 napig, a vizeletből akár 5 napig, a hajból pedig hónapokig,
  • Kokain: a vérből és a nyálból 2 napig, a vizeletből 3 napig, intenzív használat esetében akár 2 hétig is, a hajból hónapoktól évekig, 
  • LSD: a vérből 6-12 óráig, a vizeletből 2-4 napig, a hajból akár 90 napig, 
  • Speed (amfetaminok): a vérből körülbelül 12 óráig, a vizeletből 3 napig, a nyálból 1-2 napig, a hajból 90 napig is kimutatható. 

Mikortól számít alkoholistának valaki?

Míg sokan úgy vélik, hogy napi egy pohár ital még bőven belefér, sőt akár jótékony hatású is lehet, akadnak olyanok is, akik szerint a rendszeresség már önmagában alkoholizmust feltételez, függetlenül a tényleges mennyiségtől. Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy az alkoholhoz való viszonyulás nem egészséges.  

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük