Állandó orrdugulás jelzi a bajt: egy ártalmatlan náthánál is kialakulhat az orrcseppfüggőség
Sokan tapasztalják, de nem elegen beszélnek róla: az orrcseppfüggőség egy valós probléma, melynek tünetei rosszabbak lehetnek, mint egy sima nátha.

GettyImages-918448204
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nátha egyik legbosszantóbb tünete, amikor az ember nem tud szabadon lélegezni. Kénytelen a száján át venni a levegőt, nem tud jól aludni, reggelre pedig megfájdul a torka, hiszen kiszáradt a nyitott szájjal történő alvás alatt.

Az orrcsepp vagy orrspray eleinte rendkívül nagy segítség tud lenni, viszont már akár egy hétig tartó rendszeres használat után rászokhat a szervezet. Ez pedig az orrnyálkahártya teljes roncsolásához vezethet.

Hogyan hat a lohasztó orrcsepp?

A recept nélkül kapható, úgynevezett lohasztó orrcseppek alapvetően hasznosak, hiszen összehúzzák az orr nyálkahártyájának az ereit. Azzal, hogy megnyugtatja a megduzzadt nyálkahártyát, és szabad utat enged a levegőnek, sokat segít a betegnek, például az éjszakai alvás tekintetében.

GettyImages-1041948178

Ráadásul segíti az orrváladék ürítését, ez pedig azért fontos, mert ha felhalmozódik, az akár arcüreggyulladás kialakulásához is vezethet. Az orrcsepp használata tehát rövid távon hatékony, hosszú távon azonban komoly problémává válhat - még akkor is, ha tartósítószer-mentes változatot használ az ember.

Ez jelzi, hogy függőség alakult ki

A baj akkor kezdődik, ha a beteg rendszeresen és huzamos ideig használja az orrcseppet, és azt veszi észre magán, hogy nélküle már nem tud az orrán át lélegezni. Fontos tünet az a paradox jelenség is, hogy egyre többször el van dugulva az orra - noha eleinte éppen azért kezdte el használni az orrcseppet, hogy ez megszűnjön, egy idő után mégis úgy tűnik, mintha már nem hatna eléggé. Ezért aztán még többet csepegtet, ami csak még jobban ront a helyzeten, így egy ördögi kör alakul ki. Az orrcseppfüggőség tehát éppen azt roncsolja, amin normális esetben, rövid távon segíteni tud: a nyálkahártyát.

Az orrdugulás hátterében nem csak nátha állhat

Ha valaki tartós orrdugulással küzd, érdemes jobban megvizsgálni, mi minden okozhatja azt a magától értetődő náthán vagy megfázáson túl. Ez főleg akkor érvényes, ha a dugulás tartós. Az egyik lehetséges háttérok az allergia lehet, amit orvos állapít meg, és a felírt allergia elleni gyógyszer szüntetheti meg az orrdugulást.

Nem csak a nátha okoz orrdugulást
Nem csak a nátha okoz orrdugulást

Az allergia mellett akár az orrban létrejött valamilyen elváltozás is okozhatja a kellemetlen tüneteket, például orrpolip vagy orrsövényferdülés is. Ezek esetében a kiváltó okot kell megszüntetni, önmagában az orrspray nem fog segíteni.

Házi praktikák, hogy könnyebb legyen leszokni

Extrém esetben már egyedül műtét segíthet a tönkretett orrnyálkahártyán, ez azonban szerencsére nagyon ritka. Vannak bizonyos házi praktikák, amik segítenek, hogy a beteg fokozatosan hagyja el az orrcseppet. Bevált praktika a légutak tisztítására a patikában beszerezhető tengervizes orrspray, amit otthon a sós vízzel való orröblítéssel lehet egyszerűen helyettesíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Azt a fokozatos leszokási módszert is érdemes kipróbálni, hogy a beteg pár napig vagy hétig csak az egyik orrlyukba fúj. Bár kellemetlen érzés féloldalasan kapni a levegőt, addig legalább az egyik fél le tud szokni, utána pedig már jöhet az orr másik oldala is. Egy biztos: aki már nagyon régóta, naponta többször is cseppent vagy fúj, annak mindenképpen fel kellene keresnie egy fül-orr-gégészt.

Nátha és megfázás ellen ezek a legjobb ételek-italok

Ezek az ételek és italok rögtön enyhítik az olyan tüneteket, mint az orrfolyás, a torokkaparás vagy a fejfájás.

(Képek forrása: Getty Images.)

Ezt is szeretjük