Alvászavar, cukorbetegség, hátfájás
A dohányzás mellékhatásai
A cigaretta olyan problémák kialakulásával is összefüggésben áll, melyekre nem is gondoltál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Törődj az egészségeddel! Tedd le a cigarettát! A dohányzás rákot okoz! Olyan szlogenek ezek, melyeket nap mint nap hallhatsz. Ám, ha dohányos vagy, valószínűleg előbb-utóbb immunissá válsz rájuk. Hiszen mások is dohányoznak – hazánkban például a lakosság 30%-a. A fiatalok esetében pedig a szám 40%. Pedig a cigaretta számtalan betegség kialakulásával összefüggésbe hozható.

A dohányzás mellékhatásai

  • Sárga fogak.
  • Gyengülő tüdőkapacitás.
  • Rossz lehelet.
  • Ráncos bőr.
  • Keringési rendellenességek.
  • Légzőszervi problémák, tüdőbetegségek.

Ha dohányzol, minden bizonnyal tisztában vagy ezekkel az igen kellemetlen mellékhatásokkal. De valószínűleg nem számolsz olyan problémákkal, mint a hátfájás, az alvászavar vagy a cukorbetegség. Pedig ezeknek is közük lehet a cigihez.

A dohányzás a hátfájás mögött

A Heidelberg Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a dohányzás nem csupán a rákos megbetegedések esetében jelent rizikófaktort. A cigaretta a kínzó hátfájásért is felelőssé tehető. A dohányzás ugyanis érszűkületet okoz, mely a csontokat ellátó ereket is érinti. Az érszűkület következtében az ízületi szalagok, a csigolyák, valamint a hát izomzata kevesebb vérhez, vagyis tápanyaghoz jut. Így a hát stabilitása gyengül, és tartós hátfájás alakulhat ki.

Alvászavar a cigi miatt?

Tudományos kutatások tanúsága szerint a dohányosok nehezebben alszanak el, ráadásul jellemzőbb rájuk a felszínes alvás. Az elektroencefalogrammal – EEG – végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a dohányosok esetében jóval ritkábban fordulnak elő azok a delta-agyhullámok, melyek a mély alvás fázisában jelentkeznek.

Az álom és az ébrenlét közötti szakaszban jellemző alfa-agyhullámok ellenben jóval gyakoribbak a dohányosoknál. Továbbá, mikor az alváskísérletet követően az alvás minőségéről kérdezték a kísérleti alanyokat, a dohányosok több mint 20%-a mondta fáradtnak magát. Ezzel szemben a kontrollcsoportban ez az arány mindössze 5% volt. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a nikotinszint csökkenése áll a nem kielégítő alvás mögött. Az éjszaka során ugyanis a nikotin mennyisége egyre fogy a vérben, ami a dohányosoknál hiányérzetet vált ki, ez pedig megzavarja a nyugodt alvást.

A cukorbetegséghez is köze van?

Kettes típusú cukorbetegség

Nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad a kettes típusú cukorbetegség, ha dohányzol, mint akkor, ha nem hódolsz ennek a káros szenvedélynek. A kettes típusú cukorbetegség rendszerint felnőtt korban alakul ki, és kevésbé köthető genetikai okokhoz, mint a gyermekkorban jelentkező egyes típusú diabétesz. Az előbbi ugyanis jobban kötődik az egészségtelen életmódhoz. Ennél a típusnál nem az jelenti a problémát, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei nem képesek elegendő inzulint termelni, hanem az, hogy a szervezet sejtjei rezisztenssé válnak a hormonra – így nem képesek azt hasznosítani.

A diabétesz és a cigaretta

Amerikai tudósok kutatásai szerint az aktív dohányosok esetében 44%-kal gyakrabban alakul ki a kettes típusú diabétesz, mint a nemdohányzóknál. Ha naponta több mint húsz cigarettát füstölsz el – vagyis erős dohányosnak számítasz –, ez a szám 60% fölé ugrik.

Amennyiben ennél gyengébb dohányos vagy, esélyeid a cukorbetegség kialakulására csökkennek. Ám, ha teljesen leszoksz a cigiről, még akkor is veszélyeztetettebb vagy azokhoz képest, akik soha nem dohányoztak.

Ha fontolgatod, hogy leszoksz a dohányzásról, adunk hozzá pár hasznos tippet!
Ezt is szeretjük