A 6 leghatékonyabb leszoktató módszer

Tedd le a cigarettát!

A cigaretta mérgező, drága és büdös. Ha újévi fogadalmaid között szerepel a leszokás, vesd be tippjeinket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarország felnőtt lakosságának 30%-a dohányzik, ez azt jelenti, hogy minden harmadik felnőtt füstöl. A fiatalok – 18-25 év – között ez az arány még rosszabb: körülbelül 40%-uk hódol a szenvedélynek.

Mindennek következtében egyáltalán nem meglepő, hogy hazánk vezeti a légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozási listát az Európai Unióban. Bár a férfiak között nagyjából 10%-kal több a dohányos, azért a nők sem maradnak el mögöttük sokkal.

Hazai tények

Az első rágyújtásban, illetve a leszokásban is óriási szerep jut a családnak, a barátoknak. A hazai dohányosokat gyenge leszokási hajlandóság jellemzi: tisztában vannak ugyan a szövődményekkel, a függőség tényével, mégis felmentik magukat. Bár egyre nyitottabbak az orvosi segítségre, ritkán élnek vele. Épp ezért, ha megpróbálnak leszokni, azt egyedül teszik – főként a családjuk miatt. Ez derül ki az Egyensúly Alapítvány most közzétett országos reprezentatív kutatásából.

A dohányzás káros mellékhatásai

Bár nyilván te is tisztában vagy a cigaretta káros mellékhatásaival, meglehet, hogy ennek ellenére mégsem tudsz lemondani erről a káros szokásról. Ez annak köszönhető, hogy a dohányzás nem pusztán fizikai, hanem pszichés függőséget is okoz.

Nehezen tehető le, mivel nem pusztán a nikotin fog hiányozni a szervezetednek. A káros következményei között pedig számos dolog említhető:

  • kellemetlen lehelet
  • sárga fogak
  • légzőszervi problémák
  • keringési rendellenességek
  • ráncos bőr.

A család szerepe a leszokásban

Ha elhatároztad, hogy leszoksz a cigiről, mindennél fontosabb, hogy családod feltétel nélkül támogasson ebben a döntésedben. A kutatás tanulsága szerint a sikeresen leszokott dohányosok 54%-át családtagjaik motiválták a leszokásra. Ugyanakkor a mikrokörnyezet hatása nem pusztán a leszokásban, hanem a rászokásban is tetten érhető. A dohányosok fele első alkalommal rendszerint a barátok kedvéért gyújt rá, továbbá a dohányosok környezetében minden második ember cigarettázik.

Mindennek tudatában, tartsd szem előtt, hogy amennyiben elhatároztad, hogy leszoksz a cigiről, szükséged lesz családod – és barátaid – érzelmi támogatására.

Ha ugyanis ők nem állnak melletted, nem tartják tiszteletben szándékodat – esetleg folyamatosan cigarettával kínálnak –, nem sok esélyed lesz arra, hogy képes legyél felhagyni káros szenvedélyeddel.

Orvosi segítséggel

Az orvos szerepe voltaképpen nem más, mint az, hogy a szervezet egészségi állapotának alapos felmérésével személyre szabott terápiát tud javasolni. Ezenkívül tanácsot adhat a szükséges életmód-változtatáshoz is. Azok a dohányosok, akik orvosi segítséggel igyekeznek leszokni a dohányzásról, hatszor nagyobb eséllyel hagyhatnak fel szenvedélyükkel.

A leszokást segítő leghatékonyabb módszerek

Minden egyes módszer esetében előnyként említhető, hogy – ellentétben a cigarettával – kátrányt nem tartalmaznak, így már a leszokás időszakában is egészségesebbnek érezheted magad. Érezni fogod, hogy javul az állóképességed és a fizikai erőnléted.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nikotintapasz

A tapasz az egyik legelterjedtebb nikotinpótló terápia. Mivel alapvetően a nikotin felelős a függőségért, ennek a vegyületnek a pótlása a legfontosabb.

Alkalmazási gyakorisága függ az addikció mértékétől, használata általában három hónapig tart. A bőrön keresztül szívódik fel a hatóanyag, és rajta keresztül jut a nikotin a véráramba.

Nikotinos rágógumi

Csökkenti a nikotinmegvonás által kiváltott elvonási tüneteket. Rágás közben a nikotin lassan szabadul fel a rágógumiból, majd a száj nyálkahártyáján át lassan felszívódik a vérbe. A nikotintapaszhoz képest előnyként említhető, hogy a rágógumi nem pusztán a fizikai függőséget elégítheti ki: mivel a cigarettához hasonlóan a szájhoz kötődik, a pszichés – orális – függőséget is csökkenti.

Nikotinos orrspray és szopogató-tabletta

Léteznek még egyéb lehetőségek is, melyek segítenek a leszokásban. Ilyen például a nikotinos orrspray, illetve szopogató-tabletta. Ez a kettő azonban nem örvend akkora népszerűségnek, mivel nyilvánvalóan kevesen szeretnek bármit is az orrukba fújni, a szopogató-tablettának pedig nincs kimondottan jó íze.

Cikkünk az Egyensúly Alapítvány országos reprezentatív kutatása alapján készült. Az Alapítvány egészségügyi, társadalmi célú kommunikációs kampányokkal próbálja meg felhívni az emberek figyelmét a dohányzásról való leszokás jelentőségére.
Ezt is szeretjük