Nem csak a rák kockázatát növelik meg: súlyos látóideg-károsodást okozhat az alkohol és a dohányzás

A dohány-alkohol látóideg-gyulladás veszélyes a szem egészségére nézve.

latas-vizsgalat-latas-karosodas-szem

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, még a látást is veszélyeztethetik a káros szokások. A helytelen életmód ugyanis az élet minden területére kihat.

A látóidegek egészsége kulcsfontosságú, károsodásuk kifejezetten veszélyes, mivel ezek közvetítik a vizuális információkat az agy felé. A funkcióvesztésükkel járó optikai neuropátiának többféle oka lehet, akár örökölt rendellenesség, külső fertőzés, keringési zavar, gyulladás, ritkán daganat, de toxikus behatás is, akár az alkohol vagy a dohányzás is.

A dohány-alkohol látóideg-gyulladás

A dohányzás és alkohol okozta látászavarok több dologra vezethetők vissza. A közvetlen toxikus hatáson túl a rossz szokások következményeként fellépő tápanyaghiány is fokozza az optikai neuropátiára való hajlamot és a gyulladás kockázatát.

A legfőbb tünetként a lassan előrehaladó, fájdalommentes látásvesztés értelmezhető. Kezdetben a beteg alig észrevehető elmosódottságot észlelhet a központi látómezőben, a látás élessége csökkenhet, az állapotromlás gyorsasága egyénenként eltérő lehet.

Megváltozhat a színérzékelés, a látásvesztés kezdetben egyik, majd mindkét szemet érintheti, de akár az éleslátás retinális helyén is jellemző lehet. Az idegek sorvadásával tartóssá, sőt súlyos esetben visszafordíthatatlanná válhat.

A laborvizsgálat segíthet a háttérokok felderítésében, a tápanyaghiány, a fertőzés kizárásában. Az MRI-vizsgálat ugyancsak a diagnózisban segíthet, az elváltozások vagy egy esetleges daganat jelzésében játszik szerepet. Kizárásuk valószínűsíti a toxikus látóideg-betegséget.

A látóideg-károsodás kezelése és megelőzése

A szakorvos által előírt kezelés mellett a gyógyulás érdekében elengedhetetlen a nagymértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás azonnali és végleges felfüggesztése. Ha nem súlyosan előrehaladott idegi károsodásról van szó, a látási problémák fokozatos és lassú javulásával is számolni lehet. Az egészséges állapot helyreállítását vitaminpótlás is szolgálhatja, a B12-vitamin elégséges bevitele fontos lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A megelőzés legjobb módja az alkohol- és dohánytermékek kerülése, melyek az érrendszerre, az anyagcserére is rendkívül káros hatással vannak, a sejteket roncsolhatják, valamint testszerte növelhetik a szervi elégtelenségek rizikóját, és számos ráktípussal összefüggésbe hozták már. Míg a dohányzást jellemzően a tüdő- és szájüregi rákkal, valamint a gége és a torok, a nyelőcső, a vese, a méhnyak, a máj, a hólyag, a hasnyálmirigy, a gyomor, a vastag- és végbél daganatos megbetegedésével, az alkoholfogyasztást az emlőrákkal, valamint ugyancsak a száj, a nyelőcső, a torok, továbbá a máj és a vastagbél betegségével.

Látásteszt a színtévesztés meghatározásához

Leggyakrabban az Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják a látászavar meghatározására. Aki valamely színt rosszul érzékeli, a képeken látható számokat nem látja.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük