Nem csak a rák kockázatát növelik meg: súlyos látóideg-károsodást okozhat az alkohol és a dohányzás
A dohány-alkohol látóideg-gyulladás veszélyes a szem egészségére nézve.

latas-vizsgalat-latas-karosodas-szem
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, még a látást is veszélyeztethetik a káros szokások. A helytelen életmód ugyanis az élet minden területére kihat.

A látóidegek egészsége kulcsfontosságú, károsodásuk kifejezetten veszélyes, mivel ezek közvetítik a vizuális információkat az agy felé. A funkcióvesztésükkel járó optikai neuropátiának többféle oka lehet, akár örökölt rendellenesség, külső fertőzés, keringési zavar, gyulladás, ritkán daganat, de toxikus behatás is, akár az alkohol vagy a dohányzás is.

A dohány-alkohol látóideg-gyulladás

A dohányzás és alkohol okozta látászavarok több dologra vezethetők vissza. A közvetlen toxikus hatáson túl a rossz szokások következményeként fellépő tápanyaghiány is fokozza az optikai neuropátiára való hajlamot és a gyulladás kockázatát.

A legfőbb tünetként a lassan előrehaladó, fájdalommentes látásvesztés értelmezhető. Kezdetben a beteg alig észrevehető elmosódottságot észlelhet a központi látómezőben, a látás élessége csökkenhet, az állapotromlás gyorsasága egyénenként eltérő lehet.

Megváltozhat a színérzékelés, a látásvesztés kezdetben egyik, majd mindkét szemet érintheti, de akár az éleslátás retinális helyén is jellemző lehet. Az idegek sorvadásával tartóssá, sőt súlyos esetben visszafordíthatatlanná válhat.

A laborvizsgálat segíthet a háttérokok felderítésében, a tápanyaghiány, a fertőzés kizárásában. Az MRI-vizsgálat ugyancsak a diagnózisban segíthet, az elváltozások vagy egy esetleges daganat jelzésében játszik szerepet. Kizárásuk valószínűsíti a toxikus látóideg-betegséget.

A látóideg-károsodás kezelése és megelőzése

A szakorvos által előírt kezelés mellett a gyógyulás érdekében elengedhetetlen a nagymértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás azonnali és végleges felfüggesztése. Ha nem súlyosan előrehaladott idegi károsodásról van szó, a látási problémák fokozatos és lassú javulásával is számolni lehet. Az egészséges állapot helyreállítását vitaminpótlás is szolgálhatja, a B12-vitamin elégséges bevitele fontos lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

A megelőzés legjobb módja az alkohol- és dohánytermékek kerülése, melyek az érrendszerre, az anyagcserére is rendkívül káros hatással vannak, a sejteket roncsolhatják, valamint testszerte növelhetik a szervi elégtelenségek rizikóját, és számos ráktípussal összefüggésbe hozták már. Míg a dohányzást jellemzően a tüdő- és szájüregi rákkal, valamint a gége és a torok, a nyelőcső, a vese, a méhnyak, a máj, a hólyag, a hasnyálmirigy, a gyomor, a vastag- és végbél daganatos megbetegedésével, az alkoholfogyasztást az emlőrákkal, valamint ugyancsak a száj, a nyelőcső, a torok, továbbá a máj és a vastagbél betegségével.

Látásteszt a színtévesztés meghatározásához

Leggyakrabban az Ishiara-tesztet vagy közismert nevén a baboskönyvet használják a látászavar meghatározására. Aki valamely színt rosszul érzékeli, a képeken látható számokat nem látja.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük