6 betegség, ami a száraz, égő, gyakran irritált szem hátterében állhat: a szárazszem-szindróma sokakat érintő probléma

A szemszárazságnak számos oka lehet, a probléma betegségekhez is társulhat.

szemszárazság
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vörös szemek, homályos látás, idegentestérzés: bosszantó tünetek, amelyek a szem szárazságára hívhatják fel a figyelmet. 

A panasszal a legtöbben találkoznak életük folyamán, hiszen a könnytermelődés csökkenésében számos mindennapos tényező játszhat szerepet, a monitor előtti munkavégzés mellett például a kevés alvás is. A szárazszem-szindróma nevű betegség itthon is sokakat érint. Fontos a kezelés, mert annak hiányában akár a szemfelszín is sérülhet. 

Gyógyszerek és betegségek is okozhatják

A szemszárazság hátterében a könnyfilm megváltozása keresendő. Ez a folyadékréteg borítja a szemgolyó felszínét, feladata a szerv védelme, nedvesen tartása. Antibakteriális tulajdonságú, így a fertőzések megakadályozásában is segít. Ha a könny nem keni meg megfelelően a szemfelszínt, az száraz lesz, erezett és piros. Az érintettek fáradtnak érezhetik a szemüket, úgy tűnhet nekik, hogy állandóan van benne valami, amitől nem tudnak megszabadulni. A látásuk homályos lehet és fényérzékenységet is tapasztalhatnak. 

A jelenség hátterében  több minden állhat, előfordulhat, hogy a könny mennyisége nem elegendő, vagy mert nem termelődik elég, vagy mert gyorsabban párolog a kelleténél, de a folyadék minőségével is gond adódhat. 

A kor előrehaladtával jellemzően gyakoribbá válik a probléma, a nők pedig a hormonális változások, várandósság vagy menopauza idején találkozhatnak vele. A száraz, alacsony páratartalmú levegő, a folyamatos koncentrációt igénylő, ritkább pislogással járó feladatok, mint például a vezetés, az olvasás vagy a monitor előtti munkavégzés, továbbá a légkondicionáló használata és a kevés alvás is fokozhatja a kialakulásának valószínűségét. Bizonyos betegségekhez is társulhat, ezek többek között a következők:

  • szemhéjgyulladás,
  • A-vitamin-hiány,
  • Parkinson-kór,
  • Sjögren-szindróma,
  • rheumatoid arthritis,
  • pajzsmirigyzavarok.

Parkinson-kór esetén az ok, hogy ritkábbá válhat a pislogás. Sjögren-szindrómában pedig a szervezet ellenanyagokat termel a könny- és nyálmirigyek ellen. A rheumatoid arthritis, vagyis a sokízületi gyulladás a szervezet egészére hatással lehet, nem csak az ízületeket érinti. A fentieken túl a kontaktlencse nem megfelelő használatából eredő sérülések, valamint bizonyos gyógyszerek, antidepresszánsok, magasvérnyomás-gyógyszerek, fogamzásgátlók is szemszárazsághoz vezethetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Így előzd meg!

Az szárazszem-szindróma növeli a fertőzések kialakulásának kockázatát, ronthatja az életminőséget, súlyos esetben pedig gyulladásokat, a szaruhártya felületének sérülését, kopását, fekélyeket és látásvesztést okozhat. 

A megelőzés  és a kezelés részeként főleg télen fontos a levegő párásítása, a feszült figyelmet igénylő munkafolyamatok időnkénti megszakítása, valamint a direkt fuvallatok kerülése, így a hajszárítót vagy a légkondicionálót sem ajánlott a szem felé irányítani. Fontos, hogy a munkavégzés helyén elegendő fény álljon rendelkezésre. Amennyiben gyakran száraz a szemed, használj műkönnyet, szemcseppeket, a termékek kiválasztásánál kérd szakember segítségét. 

8 A-vitaminban gazdag étel

Az A-vitamin, más néven retinol a test normális működéséhez elengedhetetlen, zsírban oldódó vitamin. Fontos szerepe van az egészséges látás megőrzésében, az immunrendszer támogatásában, gyerekkorban a megfelelő növekedés, a csontok és a fogak fejlődésében, illetve antioxidáns tulajdonságokkal is bír.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük