Sok fogyni vágyó jár úgy, hogy ebédre vagy vacsorára megpróbál egy kis szeletke párolt csirkemellet enni néhány salátalevéllel, de nem sokkal később újra korog a gyomra. Miután eltelik így néhány nap, feladja, hiszen az éhezés kibírhatatlan.
A helyes következtetés ebből nem az, hogy a súlyvesztéshez szükséges táplálkozás tarthatatlan, és neked ez az egész nem való. A problémát sokkal inkább a rosszul megválasztott étel jelenti, mely nem elég laktató.
Diétás köretek csirkemellhez
Ha megfelelő ételeket, adagokat válogatsz a fogyáshoz, akkor lehetséges, hogy néha éhes leszel, vagy megkívánsz ezt-azt, de nem szabad, hogy hosszú órákon keresztül éhezz. Ehhez kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, mely a tested igényeinek megfelelően tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat is. A tápanyagok optimális felszívódása érdekében érdemes ezt a hármat minden étkezés során együtt fogyasztani.
A csirkemell biztosítja a sovány, jó minőségű fehérjét - az adagokról itt többet megtudhatsz. A sütéséhez használt kókuszzsírral, magvakkal gondoskodhatsz a zsírokról. A szénhidrátok legfőbb, diétás forrásai a rostban dús növényi táplálékok, azaz a köretek, melyek igazán laktatóvá teszik az ebédet, míg az viszonylag kalóriaszegény marad. Adunk pár ötletet!

40-50 gramm gerslit főzz puhára, majd keverj közé fél fej párolt brokkolit és egy fél felkockázott kaliforniai paprikát. Ha szeretnéd, párolt sampionnal, pici citromlével és petrezselyemzölddel is kiegészítheted.

A barnarizs és a vadrizs is jó választás, melyekből elég 35-40 grammot megfőzni. Kiválóan illik hozzájuk az összes friss, tavaszi zöldség: az uborka, a zöldhagyma, a retek, a rukkola vagy akár a paradicsom. A só mellett kicsi szezámmagot is szórhatsz rá, ha zsiradék nélkül készült a hús.

A párolt csirkemell mellé szeletelj fel egy harmad vagy fél avokádót, majd egészítsd ki körülbelül 200 gramm főtt hüvelyessel és néhány friss zöldséggel, zöldfűszerrel.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Ha szereted a vegyes köretet, jó alternatíva lehet 80 gramm édesburgonya és 40 gramm quinoa összekeverése. Jól illik hozzájuk néhány marék madársaláta vagy fejes saláta.

Amikor wok-zöldségeket készítesz, ne csak egyfélét használj. A kukoricát hagyd ki, de kerüljön bele keményítőben gazdag zöldség, 60-80 gramm cékla, répa. Mindig használj valami zöldet: leveleket, spárgát, cukkinit. Összesen legyen a kész köret 350-400 gramm.

A tepsis zöldségeket készítsd sütőpapíron, lehetőleg minimális kókuszolajjal. Jó választás a cékla, a répa, az édesburgonya, sőt, ezek mellé kevés burgonya is beleférhet, de mindig legalább a köret felét adja hagyma, cukkini, paradicsom, paprika, brokkoli. Kicsi sóval, rozmaringgal isteni lesz.

120 gramm héjában vagy nélküle, tepsiben sült édesburgonya mellé jól illik a káposzta. Ezt fogyaszthatod párolva vagy savanyúságként bor, pezsgő és cukor nélkül, édesítővel készítve. A káposztában olyan kevés a kalória, hogy szinte lehetetlen vele túlenni magad.
Fotó: tbralnina / Getty Images Hungary

A csirkét készítheted egytálételként is. Itt két-három paradicsom, egy nagy paprika, két evőkanál paradicsomsűrítmény, 50 gramm gersli, víz, bazsalikom, citromlé és só került mellé a fazékba, ahol minden együtt fél óra alatt főtt meg.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

A párolt csirkemell, a harmad avokádó, a sok-sok paradicsom és a rukkola mellé kiválóan illik egy marék bármilyen csíra és 50 gramm hajdina főzve, amire kevés zöldfűszerrel ízesített borecetet locsolj.
Fotó: Roxiller / Getty Images Hungary