Egy apró sebbel indul a lábon: a cukorbetegség életveszélyes szövődménye a lábszárfekély
A lábszárfekély kezdeti tüneteit nem könnyű észrevenni, pedig a korai kezelés kulcsfontosságú.

GettyImages-1290613829
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye a láb fekélye, ami az amputációk és a halálozás jelentős részéért felelős. Az ideális a probléma megelőzése lenne, azaz, ha még egészen kezdeti stádiumban szakszerű ellátást kapna a beteg. Sajnos előfordul, hogy az érintett elhanyagolja az állapotát, ami miatt lába, sőt esetenként az élete veszélybe kerül.

Dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus és rehabilitációs szakorvosa minden beteget arra biztat, hogy forduljon orvoshoz, ha a lábán sebet vagy bármi rendelleneset tapasztal, mint a bőrpír, a duzzanat, a láb, illetve lábujjak formájának megváltozása.

Magas vércukorszint és lábfekély

A tartósan magas vércukorszint számtalan veszélyes szövődményt okozhat. Ilyen többek között a lábon jelentkező fekély. Több oka van annak, hogy a cukorbetegség megnöveli a fekély kialakulásának esélyét. A tartósan magas vércukorszint károsítja az idegeket, úgynevezett neuropátiát okoz, és verőérszűkülethez vezethet - ez utóbbi rontja a végtag vérellátását, megnehezítve a sebek gyógyulását.

GettyImages-1252801809

Nagyobb eséllyel telepednek meg káros mikroorganizmusok is a sebben, amit elősegít az a tény, hogy a kórokozók jobban szaporodnak "cukrosabb környezetben". Mindemellett ismeretes a cukorbetegség és a perifériás artériás betegség összefüggése. Utóbbi nagyban rontja a láb keringését, ugyanakkor az esetek jelentős részében a jelenlévő neuropátia okozta érzékkiesés miatt az érintett nem is mindig veszi észre, ha esetleg megsérül, így nem is látja el és kezeli megfelelően a keletkezett sebet. A neuropátia emellett a láb fokozódó deformitásához, ennek révén teherviselő képességének megváltozásához vezet. A fekély általában a láb terhelésnek kitett felszínén, a talp elülső részén, az ujjakon és cipő által okozottan a sarkon, a boka környékén alakul ki.

Kezdetben általában csak kisebb seb mutatkozik, ami - megfelelő kezelés híján - egyre nő, és nem mutat gyógyulási hajlandóságot. Ideális, ha már ekkor orvoshoz fordul a beteg, ugyanis minél előbb kezdik el a kezelést, annál nagyobb az esély a szövődménymentes gyógyulásra. Minél később veszi kezdetét a terápia, a javuláshoz, illetve teljes gyógyuláshoz annál több idő és nagyobb munka szükséges. Ráadásul, ha valaki később fordul orvoshoz, növeli az amputáció kockázatát.

Mit lehet tenni?

- Természetesen a fekély bármely stádiumában fel lehet keresni szakembert. Hiba, ha valaki úgy áll hozzá a problémához, hogy szégyell segítséget kérni, mert korábban elhanyagolta az állapotát. Bár előrehaladott stádiumban a fekélykezelés nehezebb, és hosszabb időt vesz igénybe, ám feladni ekkor sem szabad - hívja fel a figyelmet dr. Markotics Attila, a Cukorbetegközpont traumatológus és rehabilitációs szakorvosa.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Hiszen ma már igen korszerű terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyekkel nemcsak javítható az életminőség, hanem a végtag-amputáció esélye is lényegesen csökkenthető. Fontos tudnia a betegnek, hogy a fekély kezeléséhez kezelőorvosai minden javaslatát be kell tartania, hiszen a terápia sikeressége nem csupán a kezelőorvosai felelőssége és érdeke, hanem elsősorban természetesen önmagáéi is. Az otthoni ápolás ugyanis csaknem ugyanolyan fontos: a betegnek oda kell figyelnie a megfelelő higiéniára, a rendszeres kötéscserére (sebtisztításra, fertőtlenítésre, kötszerhasználatra). A kezeléshez hozzátartozhat a láb tehermentesítése megfelelő segédeszközök révén, és vénás elégtelenség esetén kompressziós terápia is, mely a vérkeringést hivatott javítani. Sajnos ezeket - főleg a kényelmetlenségük okán - a betegek egy része elmulasztja, kockáztatva a kezelés eredményességét.

- Fontos tisztában lenni azzal, hogy a "diabéteszes láb" és fekély kezelése komplex feladat. Csapatmunkát igényel, a sebész/ortopéd/traumatológus szakorvoson és a sebkezelésben jártas asszisztensen kívül szükség lehet még érsebész, angiológus, neurológus, kardiológus, nefrológus, szemész, belgyógyász, bőrgyógyász szakorvosokra, gyógypedikűrösre, gyógytornászra, gyógyászatisegédeszköz-technikusra - természetesen a cukorháztartást egyensúlyban tartó diabetológus és dietetikus mellett. Dr. Markotics Attila elmondta, ma már az eddig elmondottakon túl kiegészítő terápiák is rendelkezésre állnak.

GettyImages-1270093419

Teendők "diabéteszes láb", illetve fekély esetén

  • Vércukorszint rendezése,
  • a végtagi keringés vizsgálata,
  • a végtag beidegzésének vizsgálata,
  • a lábdeformitás megállapítása,
  • ha a bőr ép, diagnosztizált neuropátia esetén gyógycipő viselése,
  • seb vagy fekély képződésekor megfelelő sebellátás és sebkezelés,
  • a végtag tehermentesítése segédeszközök révén a seb gyógyulásáig,
  • amennyiben újonnan - a fekély kapcsán - felfedezett cukorbetegségről van szó, belgyógyászati, nefrológiai, kardiológiai, szemészeti, neurológiai, angiológiai, érsebészeti szakvizsgálat és gondozásba vétel,
  • kiegészítő terápiák.

7 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek

A lédús gyümölcsök nyáron különösen jólesnek, azonban nem szabad megfeledkezni a vércukorszintre gyakorolt hatásukról!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük