Ezek a népszerű élelmiszerek depressziót is okozhatnak - Az édesítőszeres üdítők is közöttük vannak

Több mint 30 ezer ember étkezési szokásait megfigyelve kiderült, számos élelmiszer depresszióhoz vezethet.

Depressziót okozó élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy szeptemberben közzétett kutatás szerint egyes ételek, italok fogyasztása hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. 

A listában a chipseken túl az édesítőszeres üdítők is szerepelnek. 

Depressziót okozó élelmiszerek

A JAMA Open Network című folyóiratban megjelent tanulmányban a tudósok több mint 31 ezer, 42 és 62 év közötti nő étkezési szokásait és mentális egészségi állapotát figyelték meg annak tekintetében, hogy megtudják, milyen összefüggés van az elfogyasztott étel és a depresszió kialakulása között.

GettyImages-1470037439
Fotó: Justin Paget / Getty Images Hungary

A vizsgálat eredménye szerint azoknál a nőknél, akik napi legalább kilenc adag ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki depresszió, mint azoknál, akik legfeljebb napi négy adag egészségtelen ételt ettek. 

Mint hangsúlyozták, az ultrafeldolgozott élelmiszerek magas só-, cukor-, hidrogénezett zsír- és adalékanyag-tartalmuk miatt nem csak az általános egészségi állapotra, hanem a mentális egészségre is rossz hatást gyakorolnak. Ezért az orvosok határozottan óva intenek az olyan élelmiszerek túlzott fogyasztásától, mint a chipsek, gyorsételek, cukrozott üdítőitalok és joghurtok, valamint az adalékanyagokat tartalmazó pékáruk.

GettyImages-692233904
Fotó: wachira aekwiraphong / Getty Images Hungary

Továbbá a kutatás kimutatta, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek és italok hosszú távú és mértéktelen fogyasztása is okozhat depressziót. Melissa Lane, az ausztráliai Deakin Egyetem kutatója elmondta: az új kutatás alátámasztja azokat a világszerte végzett tanulmányokat, amelyek szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek mértéktelen bevitele összefügg a depresszió kialakulásának magasabb kockázatával.

Olvass tovább! Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásait már évek óta vizsgálják a tudósok. Ez olyan ételek és italok gyűjtőneve, amik a gyártás során számos folyamaton mennek keresztül, és amiket különböző mesterséges tartósítószerekkel, színezékkel, cukorral tesznek vonzóbbá a vásárlók számára.

Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük