Állandó pattanásokat, fokozott hajhullást okoz a demodex atka: 7 tünet, amikor érdemes orvoshoz fordulni
A fejbőrön és az arcon élő apró élősködők nagy bosszúságokat okozhatnak.

bőrprobléma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan szenvednek különböző haj- és bőrproblémáktól, amelyek jelentős hatással vannak a külső megjelenésre, illetve a közérzetre. A gyakran önbizalomhiányhoz vezető tünetek nem vehetők félvállról, hiszen felhívhatják a figyelmet arra, hogy a szervezet működésében zavar állt be. A kellemetlenségek hátterében lévő okokat viszont olykor csak hosszas vizsgálódások után sikerül kideríteni.

Az arcon és a fejbőrön is megtelepedhetnek apró, szabad szemmel nem látható, ám annál nagyobb bosszúságot okozó élősködők, a demodex atkák.

Egészséges embereken is előfordulnak

A demodex atkák az ízeltlábúak közé tartozó paraziták, amelyeknek két csoportját különböztetik meg: a Demodex brevis az arcbőrön, a faggyúmirigyekben telepszik meg, a Demodex folliculorum a szőrtüszőkben vagy azok környékén, gyakran a hajas fejbőrön él. Elhalt bőrsejtekkel és faggyúval táplálkoznak.

Demodex folliculorum, pásztázó elektronmikrográffal készített felvételen.
Demodex folliculorum, pásztázó elektronmikrográffal készített felvételen.
Fotó: David Spears FRPS FRMS / Getty Images Hungary

Ezek az élősködők gyakran megtalálhatók az egészséges embereken is, sokszor teljesen tünetmentesek maradnak. Ám ha jelentősen elszaporodnak, vagy legyengült immunrendszerrel találkoznak, akkor bőrproblémákhoz és hajhulláshoz vezethetnek, gyulladást és szövetkárosodást okozhatnak.

Tünetek, amikkel érdemes orvoshoz fordulni

A bőrrel és a hajjal kapcsolatos panaszokat számos probléma előidézheti. A leggyakoribb, hormonális eltéréseken túl például ételintolerancia is állhat a háttérben.

hajhullas
Fotó: Kwangmoozaa / Getty Images Hungary

Az okok felderítéséhez mindenképp orvosi vizsgálat szükséges, demodexfertőzés gyanúja állhat fenn az alábbi esetekben:

  • Az arcbőr állandóan gyulladt, a pattanások nem múlnak.
  • Aknés, rosaceás bőrproblémák jelentkeznek.
  • Pirosas, érzékeny a bőr.
  • Durvább tapintású bőr.
  • Erősen viszkető fejbőr, hámlik, száraz vagy épp zsíros.
  • Ritkuló, töredező haj, hajhullás.
  • Szemöldök vonalában jelentkező, makacs gyulladás.

Bár a demodex atkák minden életkorban előfordulhatnak az emberi testen, számuk megugorhat a hormonális változások időszakában, a serdülőkorban, illetve az idősebb korosztály körében. A legyengült immunrendszerrel, a bőr gyulladásos megbetegedéseivel élők különösen ki vannak téve a fertőzésnek. A Demodex folliculorommal kapcsolatban azt is leírták, hogy a kortikoszteroidok szedése, a HIV-fertőzés, illetve a betegtörténetben szereplő daganatos elváltozás, májbetegség is hajlamosító tényező lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az atkák egy háztartáson belül a közös használati tárgyakkal terjedhetnek, fontos a külön fésű, a gyakran cserélt törölköző és ágynemű. A diagnózis felállításához bőrgyógyász szükséges, és szintén ő dönt a célzott kezelésről is. Bizonyos esetekben vényköteles készítmények felírására, diétás tanácsok betartására is szükség lehet, és az is előfordulhat, hogy a fertőzés egy idő után visszatér az arra hajlamosaknál, így fontos a szakorvosi kontroll.

Így mutatja meg a bőr a szívbetegséget: 8 tünet, ami fölött sokan szemet hunynak

A bőr sokféle betegségről árulkodhat, bár a szív- és érrendszeri betegségeket legtöbbször nem bőrtünetek alapján diagnosztizálják, a kardiológiai zavarok valójában az egész testre kihatnak, így akár a bőr állapotát is befolyásolhatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük