Duplázd meg a zsírégetést! Ennyi D-vitamint kell hozzá enned
Jóval több D-vitaminra van szükség, mint korábban hitték a szakértők.
A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának egy 2013-as kutatása szerint a magyar lakosság 95%-a szenved D-vitamin-hiányban tél végére.
A D-vitamin pedig számos, a szervezetben végbemenő létfontosságú folyamathoz - többek között az anyagcseréhez és az izmok működéséhez is - szükséges.
A D-vitamin szerepe a szervezetben
A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely az aktív D-hormon termelődéséhez járul hozzá. Fontos szerepe van a kalciumháztartás szabályozásában, illetve a csontanyagcserében, de az egész szervezetre hatással van. Többek között erősíti az immunrendszert, és kedélyjavító hatású.
Segíti a súlyvesztést
Több kutatás igazolta a D-vitamin fogyókúrában betöltött szerepét, így például egy, az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban 2014 áprilisában megjelent tanulmány is.
Azok a kutatásban részt vevő nők, akik a csökkentett kalóriatartalmú étrend és heti ötször 45 perc testedzés mellett D-vitamint is szedtek, a vizsgálat ideje alatt átlagosan kilenc kilót fogytak, míg a kontrollcsoport tagjainak csak öt kiló súlyfeleslegtől sikerült megszabadulniuk.
A D-vitamin egyfelől segíti a zsírégető folyamatokat, másfelől támogatja az izmokban a fehérjeszintézist, javítja az állóképességet, energiát ad - így jobban megy majd az edzés.
Mennyi D-vitaminra van szükséged?
Bár az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet sokáig csupán 200 NE - nemzetközi egység - D-vitamin bevitelét javasolta, szakmai társaságok már 2012 óta egyetértenek abban, hogy az ősztől kora tavaszig tartó időszakban 1500-2000 NE D-vitaminra van szüksége egy átlagos felnőtt embernek. Túlsúly esetén ez akár 3-4000 NE is lehet.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Így vidd be a D-vitamint!
Fogyassz több májat, csukamájolajat, jó minőségű tejtermékeket és tojást. Ugyanakkor fontos, hogy tudd: a hagyományos magyar konyhát követők körülbelül napi 80 NE D-vitamint fogyasztanak, vagyis előfordulhat, hogy szükséged lesz arra, hogy tabletta formájában vitt be a vitamint. Mielőtt azonban ennek nekiállnál, érdemes megnézetned a D-vitamin-szintedet: a D-vitamin szintjét a vérből mérik - a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával.
Végül lényeges megemlíteni, ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin termelődjön a szervezetben, a bőrt érő napsugárzásra is szükség van. Mivel elsősorban a sugárzás UV-B-spektruma szükséges ehhez, a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium nem segít a D-vitamin előállításában. Erről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.
A vitaminok ismerete fontos ahhoz, hogy megfelelően tudjunk gondoskodni testünk épségéről és szépségéről. Teszteld a tudásod, hogy mennyire vagy tájékozott a témában!
Milyen következményekkel jár a D-vitamin-hiány?
A D-vitamin egy létfontosságú hormon előanyaga, amely komoly szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiányában nagyobb valószínséggel alakulnak ki keringési rendszert érintő megbetegedések, gyengül az immunrendszer, csontritkulás, cukorbetegség alakulhat ki. Végül az elhízásnak, a daganatos betegségeknek - különösen a vastagbél-, valamint a mellráknak -, illetve a vérképzőszervi problémáknak is növeli a kialakulási kockázatát. A D-vitamin-hiány és a rák kapcsolatáról bővebben olvashatsz Szendi Gáborral készült interjúnkban.
OLVASD EL EZT IS!
- megelőzés
- d-vitamin