A túlsúly és a D-vitamin összefüggése: ha fogyni akarsz, ennyit kell bevinned naponta

A fogyáshoz jó egyszerre többféle D-vitamin-forráshoz is folyamodni.

D-vitamin fogyáshoz
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi szervezet csak akkor használja fel saját zsírtartalékait, ha az étkezések biztosította kalória nem fedezi az energiaszükségletét. Éppen ezért a fogyásnak nincsen csodaszere, ami lehetővé tenné, hogy akkor is karcsúsodj, ha mellette bármit eszel. Akadnak azonban olyan tápanyagok, melyek segítik a zsírégetés összetett folyamatát.

A D-vitamin nemcsak sok-sok betegség kockázatát csökkenti, de megfelelő bevitele szorosan összefügg a normális testsúly kialakításával is. Ezt kutatások is alátámasztják, melyek azt is meghatározták, nagyjából mennyi D-vitamint érdemes bevinni naponta. 

D-vitamin fogyáshoz

A D-vitamin-hiány nagyon gyakori a túlsúlyos embereknél. Az összefüggést az orvosok a hipotalamusz működésével magyarázzák, mely az agy egy apró, többek közt a hormonrendszer szabályozásával foglalkozó része. Az agyalapi mirigy rendszere a D-vitamin alacsony szintjét érzékelve megnöveli azt a testsúlyt, aminek tartására berendezkedik, és ennek megfelelően vezényli az éhséghormonok működését. Éppen ezért közvetetten a D-vitamin-hiány megnövekedett étvággyal jár.

feherje2

A D-vitamin másik fontos testsúlyt alakító hatása a mikrotápanyag sejtszintű szerepével függ össze. Itt ugyanis megakadályozza a zsírsejtek növekedését és öregedését. A vitamin testsúlyra gyakorolt hatását több tudományos kutatás is alátámasztotta.

  • A Nutrition Journalben egy 12 hetes, nők körében végzett fogyáskísérlet alapján megjelent tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin-szint emelésével jobban csökken a zsírtömeg.
  • Egy 2012-es kutatás során a D-vitamint és a kalciumot egy táplálkozáskiegészítőben adták. Ez nem növelte a fogyás mértékét, ám a zsírveszteségnek nagyobb része történt a veszélyes, hason megjelenő viszcerális zsírból.
  • Az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain 2010-ben már arról lehetett olvasni, hogy a D-vitamin a fogyókúra során számos, az egészségügyi állapotról visszajelzést nyújtó marker értékét javította, így a trigliceridszint és a gyulladást jelző TNF-alfa marker is csökkent.

Mindez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy a D-vitamin őrült mennyiségű fogyasztása képes egyben megoldani a fogyókúrát, sőt, még az egészségi állapoton is javít. A megfelelő adaggal azonban hatékonyan támogathatod az étrendedet.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a D-vitamin túladagolható, így csakis a javasolt mennyiségeken belül szabad fogyasztani. A bevitel fedezésére jó források a következők.

  • Az emberi szervezet képes a D-vitamin szintetizálására. A termelő folyamatok beindításához azonban napfény, UVB-sugárzás kell. Naponta 10-15 perc fedetlen kézfejjel és arccal már sokat segít, ám a mértéktelen napozás felesleges és káros. A szolárium hatására nem termelődik D-vitamin, mert itt főleg UVA-sugarak érik a bőrt.
  • A D-vitamin leggazdagabb természetes forrásai a zsíros halak, így érdemes heti egy-két alkalommal lazacot, makrélát beiktatni az étrendbe, ám emellett kisebb mennyiség előfordul a tojásban, a gombában, a sajtban és növényi olajokban is.
  • Az étrend-kiegészítő termékek legtöbbje D3-vitamint tartalmaz, melyet az emberi szervezet jobban fel tud venni ilyen módon, mint a D2-vitamint. Ezt megtalálod gyakran más mikrotápanyagokkal - kalciummal, cinkkel, magnéziummal - kombinálva a patikák polcain.

Amennyiben gyakran fogyasztasz D-vitamin-tartalmú ételeket, és rendszeresen elegendő időt töltesz napon, úgy körülbelül 1000-2000 NE - nemzetközi egység - D-vitamint javasolt az étrended kiegészítésére bevinned. Más esetekben és télen sem javasolt azonban 3000 NE fölé menni. A D-vitamin túladagolásának jele lehet a viszketés, hányinger, hasmenés, fogyás, idegesség és a túlzott szomjúság. 4000 NE rendszeres bevitele már nem ajánlott, 10000 NE pedig már túladagoláshoz vezethet.

A D-vitamin-szint ellenőrzéséhez orvos adhat beutalót vérvételre, mely vizsgálatot a vitaminkészítmény bevétele előtt kell elvégezni. Ha ez alapján kapsz a vitaminra vonatkozó pontos utasításokat, akkor mindenképpen azokat tartsd be.

Demencia ellen

A következő ételek nemcsak alakbarátok, de az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében is bizonyos fokig segíthetnek. Mutatjuk, mely ételekből lenne jó rendszeresen fogyasztani!

10 étel, ami fogyaszt, és véd a demenciától

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük