Így teszi függővé az agyat a cukor: mutatjuk, milyen ijesztő hatása van

Észre sem veszed, de rád is nagyon erősen hat.

Cukorfüggőség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaha próbáltál már lemondani a cukorról, akkor minden bizonnyal észrevetted, hogy nagyon nehéz kiiktatni az étkezésekből, sőt, már az sem egyszerű, ha jelentősen vissza akarod fogni a mennyiséget.

Ennek hátterében nem az édes ízek iránti rajongás vagy az akaraterő hiánya áll. Valójában az agyban komplex biokémiai folyamatok zajlanak le, amelyek arra sarkallnak, hogy cukrot vigyél be még akkor is, ha ettől elhízol. Ez a gyakorlatilag a függőségek körébe tartozó állapot komoly veszélyeket rejt magában.

A cukorfüggőség

A cukor nagyon nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túledd magadat, ami részben az agyban kifejtett hatásának köszönhető. Amikor cukrot eszel, stimulálja az agy jutalomközpontját, így nagy mennyiségű boldogsághormon, dopamin szabadul fel.

fank vagy alma

A Princeton Egyetem kutatása szerint ha rendszeresen sok cukrot viszel be, akkor a dopamin receptorai elkezdenek alulműködni, így a cukor által kiváltott kellemes érzés enyhébb lesz, ami arra sarkall, hogy többet fogyassz az azonos hatás elérése érdekében. A Bordeaux-i Egyetem szerint a cukornak ez a hatása ijesztően hasonlít a nikotin vagy akár a kokain függőséget kialakító mechanizmusaihoz. Az analógia azonban nemcsak képletes, hanem ténylegesen egyező működésekről van szó, így könnyű elveszíteni a kontrollt a cukorbevitel felett.

A szerint más oka is van, hogy a cukor több evésre késztet. A cukor ugyanis növeli az étvágyat, mert szénhidrátjainak felszívódását semmi sem lassítja, így hamar glükóz lesz belőlük, ami megdobja a vércukorszintet, és hirtelen felpörget. Ahogy azonban a teljes mennyiség felszívódik, és elfogy a feldolgozni való cukor, úgy gyorsan vissza is esik a vércukorszint. Ekkor újra megéhezel, ismét édes ízeket kívánsz, ami szinte ördögi körként működik.

A cukor túlzott fogyasztása pedig nemcsak hízáshoz vezet, de Harvard Egyetem által leírt egészségügyi kockázatok között szerepel a diabétesz, a szív- és érrendszeri problémák és a gyulladásos megbetegedések kialakulásának megnövekedett veszélye.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Mit tehetsz ellene?

Nem minden fajta cukorral van probléma. A zöldségekben és gyümölcsökben kisebb mennyiségben jelen lévő cukor felszívódását például a növényi rostok lassítják, így ezek nem dobják meg durván a vércukorszintet, írta le a Nutrition Facts egy orvosa. Hasonlóképpen a tejben lévő tejcukorral sincs nagy gond, hiszen ezt a fehérjék miatt emészti nehezebben a szervezet, bár fogyókúránál ezekre is oda kell figyelni.

A probléma a finomított cukorral van. Amikor mesterségesen a cukornádból, cukorrépából vagy akár a kukoricarostokból cukrot vonnak ki, akkor azzal megfosztják a szénhidrátokat minden olyan dologtól, ami lassítaná az emésztésüket, így hatásuk sokkal erőteljesebb lesz, mint a természetes formájukban előforduló cukroké.

Néhány példa a nagyon gyorsan emészthető cukorra a kristály-, nád- és a barna cukor, de ugyanebbe a kategóriába tartózik a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a juharszirup is. Noha a finomítást gyakorlatilag a méhek végzik el az emberek helyett, így természetes ételnek tekinthető, mégis, a méz szénhidrátjai is gyors felszívódásúak.

Az ilyen, általában ételekhez hozzáadott cukor mennyiségére vonatkozóan az American Heart Association azt ajánlja, hogy a nők maximálisan napi 100 kalóriát - 6 teáskanálnyit -, a férfiak pedig 150 kalóriát - 9 teáskanálnyit - vigyenek be belőlük.

Abban, hogy erre az egészségesnek tekinthető mennyiségre visszaszorítsd a cukorfogyasztásodat, segítséget jelenthet egy fokozatos átszokást biztosító program, vagy az, ha tudatosan ügyelsz a mennyiségekre, és figyeled a megvásárolt termékek összetevőit.

Szénhidrátmentes ételek

A következő táplálékokban nemcsak cukrok nincsenek, de szénhidrátot is csak elhanyagolható mennyiségben találsz bennük. Ha a diétád már nem enged többet a makrotápanyagból, akkor ezeket válaszd!

Ezeket edd, ha kerülni akarod a szénhidrátokat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük