Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek

Hiába egészségesek, a magas glikémiás indexű gyümölcsök tovább ronthatnak az inzulinrezisztencián.

Magas glikémiás indexű gyümölcsök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári forróságban bizonyára mindenkinek jólesik néhány lédús, édeskés gyümölcs. Inzulinrezisztencia és kialakult cukorbetegség esetén viszont hamar felmerül a kérdés: mely gyümölcsök fogyaszthatók biztonsággal?

Egyes gyümölcsök ugyanis magas, gyorsan felszívódó szénhidráttartalmuk miatt drasztikus inzulinválaszt váltanak ki a szervezetből. Az eligazodáshoz alapvető irányadó adat a gyümölcsök glikémiás indexe.

Gyümölcsök glikémiás indexe

Az inzulinrezisztencia meglététől függetlenül alapszabálynak tekinthető, hogy az alacsonyabb glikémiás indexű gyümölcsök, így a cseresznye, a meggy, a bogyósok, az eper vagy a körte nagyobb mennyiségben fogyaszthatók, míg a közepesek és magasak fogyasztását korlátozni érdemes. 

Kialakult cukorbetegség esetén a magas glikémiás indexű gyümölcsöket csak nagyon kis mennyiségben, szigorúan beleszámolva a szénhidrátfogyasztásba, illetve lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva javasolt csupán fogyasztani, és a valamivel alacsonyabb számúaknál is legfeljebb 200 gramm bevitele ajánlott egyszerre.

A legmagasabb, 75-ös glikémiás indexű gyümölcs a görögdinnye.
Fotó: bit245 / Getty Images Hungary
55 és 70 között közepes glikémiás indexűnek számít az étel: 65 a sárgadinnye glikémiás indexe, amivel ezért szintén óvatosnak kell lenni.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
Az aszalt gyümölcsök, a datolya és a füge glikémiás indexe is magasabb, 60-as, ráadásul több termék hozzáadott cukrot tartalmaz.
Fotó: Svetl / Getty Images Hungary
A papaja glikémiás indexe szintén 60.
Fotó: PauloVilela / Getty Images Hungary
A mangónál ez a szám 55. A turmixokat sem kell teljesen mellőzniük a cukorbetegeknek lassan felszívódó szénhidrátokkal párosítva.
Fotó: ValentynVolkov / Getty Images Hungary
A banán glikémiás indexe érettségtől is függően 35-55. Turmixban chiával, kókusztejjel, útifűmaghéjjal társítható, de így is csak kis mennyiségben ajánlott.
Fotó: c12 / Getty Images Hungary
A kivi már alacsonyabb glikémiás indexűnek számít, de még mindig 50, ezért a zöld smoothie-kkal is csínján kell bánni.
Fotó: Pixabay.com
Az ananász szintén nagyon egészséges, de glikémiás indexe ugyancsak 50.
Fotó: Anusorn Sutapan / Getty Images Hungary
A szőlő glikémiás indexe még mindig 45.
A narancs glikémiás indexe 40, de szerencsére a C-vitamin-pótlására számos egyéb lehetőség van.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük