Vakság és amputáció is lehet a vége: a cukorbetegek fele nem tartja a javasolt diétát
A cukorbetegség korunk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, a szövődményei miatt pedig rengetegen veszítik életüket.

cukorbeteg3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden negyedik magyar halála közvetve vagy közvetlenül összefügg a cukorbetegséggel, és becslések szerint hazánkban éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár.

A legtöbben a szív- és érrendszeri, vagyis kardiovaszkuláris szövődmények miatt veszítik életüket, ami annak fényében nem meglepő, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli.

Nem szabad a szövődményekről elfeledkezni cukorbetegség esetén

A nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban a magyar egészségügyi szereplők is arra törekednek, hogy - a prevenció mellett - minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és veseszövődmények megítélését a diabétesz kezelésében - hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. 

cukorbeteg1
Fotó: hsyncoban / Getty Images Hungary

A 2-es típusú cukorbetegség a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása: hazánkban korábbi vizsgálatok alapján a 2-es típusú cukorbetegség és annak előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át is érintheti. Becslések szerint éves szinten a betegség 100 milliárd forintos nagyságrendű egészségbiztosítási kezelési költséggel jár. 

Az életmódváltás nélkülözhetetlen, de kevesen vágnak bele

Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát-diétát csak mindössze a betegek fele tartja.

cukorbeteg5
Fotó: Fertnig / Getty Images Hungary

Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7%-a egyáltalán nem változtatott - hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen, amely az AstraZeneca Kft. és a Berlin-Chemie Kft., valamint a Magyar Diabetes Társaság támogatásának köszönhetően jött létre. 

A szív- és érrendszeri szövődmények halálhoz is vezethetnek

Az elszomorító eredmények azért jelentenek kiemelt problémát, mert a jól ismert szövődmények, mint például a vakság és az alsó végtagi amputáció mellett a betegség számos egyéb szövődménnyel társul. A kardiovaszkuláris betegségek jelentik ugyanis a cukorbetegségben a leggyakoribb szövődményeket és halálokot.  

cukorbeteg4
Fotó: muratseyit / Getty Images Hungary

A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúér-betegség és stroke előfordulási gyakoriságát 2-4-szeresére, a szívelégtelenség előfordulási esélyét 2-6-szorosára emeli. A szívelégtelenség túlélési aránya rosszabb, mint jó néhány daganatos megbetegedésé, de szintén a diabétesz a leggyakoribb oka a végstádiumú vesebetegségnek is. A diabétesz kórlefolyása során 40% esélye van a krónikus vesebetegség kialakulásának, a betegek jelentős része végül vesepótló kezelésre vagy veseátültetésre szorul. „A diabetes már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék” - mondta el prof. dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. 

A korai felismerés életeket menthet

A korai diagnózis ugyanakkor lehetővé teszi a betegség megfelelő terápiáját és így a krónikus szövődmények megelőzését. Az úgynevezett kísérőbetegségekre vonatkozó rizikó csökkenthető a megfelelő vércukorszint beállításával, míg a súlyos kardiovaszkuláris események és a szívelégtelenség vonatkozásban korábban ezt nem sikerült igazolni - tette hozzá a professzor. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor ma már rendelkezésre állnak olyan terápiás lehetőségek, melyek a kardiológiai és veseszövődményekre vonatkozóan is igazoltan csökkentik a kockázatot, és a vércukorkontrollon túl e társbetegségek kialakulásának rizikóját is csökkentik. Mindezek együttesen lehetővé teszik a diabétesz és szövődményeinek kezelésiköltség-csökkentését is. 

Legfontosabb a prevenció

A kerekasztal-beszélgetésen részt vevő egészségügyi szereplők egyetértettek abban, hogy a legfontosabb célkitűzés a prevenció, a betegség megelőzése egészséges életmóddal és rendszeres testmozgás beiktatásával, de leszögezték, hogy - a nemzetközi orvosszakmai ajánlásokkal összhangban - törekedni kell arra, hogy - a prevenció mellett - minél hamarabb elsődleges szempontként jelöljék meg a kardiológiai és veseszövődmények megítélését és annak megfelelő kezelés kiválasztását a diabéteszes betegek számára.

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

Néhány szuper gyógytea rendbe teszi, és stabilan tartja a vércukorszintet, így cukorbetegeknek is ajánlott.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük