Miért nem szabad cukorbetegként mezítláb járni? 5 tényező, ami növeli a fekély kockázatát

A cukorbetegeknek mindenképpen különös gondot kell fordítaniuk lábuk állapotára, mert óriási veszélyt rejthet az, ami apróságnak tűnik.

GettyImages-1385601648

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a lábaik megfelelő ápolására, mert egy kis sérülésből is komoly problémák származhatnak.

Sajnos vannak, akik nem tartják be a javaslatokat, és úgy élik a mindennapjaikat, mintha nem állna fenn a diabéteszük. Hogy mik azok a hibák, amiket a cukorbetegek leggyakrabban elkövetnek a lábukkal kapcsolatban, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

5 tényező, ami növeli a fekély kockázatát 

Nyáron sokan ledobják a papucsokat, és mezítláb járnak a lakásban, kertben, vízparton. Ez igen veszélyes azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, hiszen így könnyebben felsérthetik a talpukat.

GettyImages-1011254378
Fotó: Martin Steinthaler / Getty Images Hungary

A neuropathia okozta idegi károsodás miatt csökken a fájdalomérzet, ezért a cukorbetegek lehet, hogy nem veszik észre a sérülést, ami miatt elmarad a szükséges fertőtlenítés. Ugyanezért rejt kockázatot a nyílt szandál is, hiszen oda is könnyen bemehet egy apró, hegyes kavics. 

Nem jól szellőző lábbelit választanak

A minőségi, jól szellőző lábbelik sokat segítenek a lábak izzadása tekintetében. Ez azért fontos, mert ha túlságosan beleizzad a cipőbe a beteg lába, akkor az kedvező környezetet ad a gombás fertőzések kialakulásának, és a diabétesszel küzdők fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezért pedig nem ajánlott műanyagból vagy más, nem lélegző anyagból készült cipőt hordani: érdemes helyette bőrt, vásznat vagy velúrt választani. 

GettyImages-508009390
Fotó: Jan-Otto / Getty Images Hungary

Nem megfelelő körömápolás

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő körömápolásra a lábaikon is, mivel a rosszul levágott köröm könnyen sérülést okozhat. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl hosszúra hagyják a körmeiket, de az is problémát okozhat, ha túl rövidre vágják, mert így a körömágynak nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Figyelni kell arra is, hogy a köröm széle ne legyen hegyes. Mivel igen könnyű ollóval megsérteni ezt a részt, tanácsosabb körömreszelőt választani a lekerekítésére.

Odafigyelés hiánya

Mint már említettük, a cukorbetegeknél nem ritka a neuropátia, melynek során a fájdalomérzet jelentősen csökkenhet, így a beteg nem feltétlen veszi észre, ha megsérült a lába.

- Éppen ezért szükséges, hogy az érintett mindennap megvizsgálja a lábát, mert ha bármilyen seb van rajta, akkor azt mielőbb fertőtleníteni szükséges, és pár napig nyomon követni, hogy jól gyógyul-e - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem mennek orvoshoz, amikor kéne

Sajnos sok olyan beteg van, akik nem veszik komolyan a lábukkal kapcsolatos problémákat, mert úgy gondolják, idővel jobb lesz. Ennek az a veszélye, hogy a panaszok könnyen fekéllyé alakulhatnak, ami a lábamputációk nagy részének oka.

Mindig van olyan állapot, illetve eljön az a pont, amikor már nem szabad otthoni módszerekkel kísérletezgetni, hanem szakemberhez kell fordulni! A konzultáció során az orvos szemügyre veszi a beteg lábát, megnézi a sebet, teszteket végez, valamint ellenőrzi a vércukorértékeket.

A sebgyógyuláshoz nagyon fontos a vércukorszint normalizálása. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, akkor különböző kezelésekkel, mint például intelligens kötszerekkel a sebgyógyulás gyorsítható, és elkerülhető a nagyobb probléma kialakulása.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük