Miért nem szabad cukorbetegként mezítláb járni? 5 tényező, ami növeli a fekély kockázatát
A cukorbetegeknek mindenképpen különös gondot kell fordítaniuk lábuk állapotára, mert óriási veszélyt rejthet az, ami apróságnak tűnik.

GettyImages-1385601648
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a lábaik megfelelő ápolására, mert egy kis sérülésből is komoly problémák származhatnak.

Sajnos vannak, akik nem tartják be a javaslatokat, és úgy élik a mindennapjaikat, mintha nem állna fenn a diabéteszük. Hogy mik azok a hibák, amiket a cukorbetegek leggyakrabban elkövetnek a lábukkal kapcsolatban, azt dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

5 tényező, ami növeli a fekély kockázatát 

Nyáron sokan ledobják a papucsokat, és mezítláb járnak a lakásban, kertben, vízparton. Ez igen veszélyes azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, hiszen így könnyebben felsérthetik a talpukat.

GettyImages-1011254378
Fotó: Martin Steinthaler / Getty Images Hungary

A neuropathia okozta idegi károsodás miatt csökken a fájdalomérzet, ezért a cukorbetegek lehet, hogy nem veszik észre a sérülést, ami miatt elmarad a szükséges fertőtlenítés. Ugyanezért rejt kockázatot a nyílt szandál is, hiszen oda is könnyen bemehet egy apró, hegyes kavics. 

Nem jól szellőző lábbelit választanak

A minőségi, jól szellőző lábbelik sokat segítenek a lábak izzadása tekintetében. Ez azért fontos, mert ha túlságosan beleizzad a cipőbe a beteg lába, akkor az kedvező környezetet ad a gombás fertőzések kialakulásának, és a diabétesszel küzdők fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezért pedig nem ajánlott műanyagból vagy más, nem lélegző anyagból készült cipőt hordani: érdemes helyette bőrt, vásznat vagy velúrt választani. 

GettyImages-508009390
Fotó: Jan-Otto / Getty Images Hungary

Nem megfelelő körömápolás

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő körömápolásra a lábaikon is, mivel a rosszul levágott köröm könnyen sérülést okozhat. Sokan esnek abba a hibába, hogy túl hosszúra hagyják a körmeiket, de az is problémát okozhat, ha túl rövidre vágják, mert így a körömágynak nem nyújtanak megfelelő védelmet.

Figyelni kell arra is, hogy a köröm széle ne legyen hegyes. Mivel igen könnyű ollóval megsérteni ezt a részt, tanácsosabb körömreszelőt választani a lekerekítésére.

Odafigyelés hiánya

Mint már említettük, a cukorbetegeknél nem ritka a neuropátia, melynek során a fájdalomérzet jelentősen csökkenhet, így a beteg nem feltétlen veszi észre, ha megsérült a lába.

- Éppen ezért szükséges, hogy az érintett mindennap megvizsgálja a lábát, mert ha bármilyen seb van rajta, akkor azt mielőbb fertőtleníteni szükséges, és pár napig nyomon követni, hogy jól gyógyul-e - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem mennek orvoshoz, amikor kéne

Sajnos sok olyan beteg van, akik nem veszik komolyan a lábukkal kapcsolatos problémákat, mert úgy gondolják, idővel jobb lesz. Ennek az a veszélye, hogy a panaszok könnyen fekéllyé alakulhatnak, ami a lábamputációk nagy részének oka.

Mindig van olyan állapot, illetve eljön az a pont, amikor már nem szabad otthoni módszerekkel kísérletezgetni, hanem szakemberhez kell fordulni! A konzultáció során az orvos szemügyre veszi a beteg lábát, megnézi a sebet, teszteket végez, valamint ellenőrzi a vércukorértékeket.

A sebgyógyuláshoz nagyon fontos a vércukorszint normalizálása. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, akkor különböző kezelésekkel, mint például intelligens kötszerekkel a sebgyógyulás gyorsítható, és elkerülhető a nagyobb probléma kialakulása.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A kezeletlen cukorbetegség jelei a bőrön is megmutatkoznak.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük