Ez a cukorbetegség legveszélyesebb szövődménye, mégis keveset beszélünk róla - Amputáláshoz is vezethet

Cukorbetegeknél könnyen kialakulhat fekély. Ha már megtörtént a baj, orvosi méz alkalmazásával felgyorsítható a sebgyógyulás.

GettyImages-1294312051

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegeknél, főként a 2-es típusú cukorbetegeknél az egyik legveszélyesebb szövődmény a diabéteszes láb kialakulása lehet, amelynek súlyos következményeként merül fel a fekélyek megjelenése és végső soron az amputáció.

Dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája éppen ezért a sebkezelés kiemelt jelentőségére és a mézes fekélykezelés előnyeire hívta fel a figyelmet.

A diabéteszes neuropátia fő tünetei

A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a diabéteszes neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testet behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség. További tünetek lehetnek:

  • Viszketés, bizsergés, szúrásszerű érzés az érintett ideg lefutása mentén. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat. 
  • Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok gyengülésük miatt még mozgásképtelennek is tűnhetnek. 
  • Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, ami miatt még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.
GettyImages-1645966065
Fotó: MementoJpeg / Getty Images Hungary

Nem meglepő tehát, hogy a diabéteszes neuropátia miatt csökken a fájdalomérzés, emiatt pedig a sérüléseket, fertőzéseket is később vehetik észre a cukorbetegek. Ennek egyik fájdalmas következménye lehet később a fekélyek keletkezése, amely megfelelő kezelés nélkül az amputáció egyik fő oka. A magyar adatok szerint a cukorbetegséggel élők körében tizenötször gyakrabban végeznek amputációt, mint a nem cukorbetegeknél! A cél mindenképpen ennek a súlyos kimenetelnek a megelőzése.

Miután a diabéteszes láb komplex szövődmények miatt alakul ki, komplex orvosi segítség is szükséges: részt vesz benne a diabetológus, a sebész, az ortopéd orvos, a gyógytornász, a dietetikus.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

A kezelés elsődleges célja a lehető legtöbb szövődmény elkerülése, de minden csak a rendszeres diabetológiai ellenőrzésre, a rendelt kezelés gondos betartására, a dietetikus által javasolt étrend, valamint a mozgásterápia követésére épülhet. A diabéteszes láb és a fekély kialakulásának megelőzése is komoly tudatosságot igényel, ezért a cukorbetegeknek elengedhetetlen:

  • a rendszeres vércukorkontroll,
  • a cipőre, a testmozgásra helyezett hangsúly,
  • az otthoni lábvizsgálat, lábápolás,
  • és már a kisebb sebek, sérülések esetén is orvosi segítség kérése.

Különösen fontos a cukorbetegek számára a lábak rendszeres, legalább évenkénti szakorvosi ellenőrzése, amikor megvizsgálják a bőr állapotát, az idegek működését.

GettyImages-1726488197
Fotó: Halfpoint Images / Getty Images Hungary

A mézes fekélykezelés a már kialakult állapoton is javíthat

Lehetőség szerint a cukorbetegeknél meg kell előzni a fekélyek kialakulását, de ha már megtörtént, akkor sincs veszve minden, bár nagyon gondos kezelésre van szükség.

Az orvosi méz alkalmazásával szerencsére jelentős mértékben csökkenthető a sebfelszín pH-ja, ezáltal felgyorsul a sebgyógyulás - ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája. – Mézes fekélykezeléssel elkerülhető az elhúzódó gyulladásos folyamatokkal együtt járó vizenyő és váladékképződés, valamint az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtésével elősegíthető a hegesedés és a hámosodás.

5 tényező, ami növeli a fekély kockázatát - Olvass tovább!

A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a lábaik megfelelő ápolására, mert egy kis sérülésből is komoly problémák származhatnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük