A koronavírus annál is kiválthatja a cukorbetegséget, aki eddig nem volt érintett: a meglévő eseteket is súlyosbíthatja
A poszt-Covid során nemcsak a már meglévő diabétesz súlyosbodhat, hanem olyan embereknél is megjelenhet a cukorbetegség, akik eddig nem voltak érintettek.

koronavírus-diabétesz2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Covid-járvány az alapbetegségekkel nem küzdők, egészséges emberek számára is nagy kihívást jelenthet, mind a fertőzés, mind az úgynevezett poszt-Covid során.

Ez a valamilyen krónikus betegségben szenvedőkre hatványozottan igaz - cukorbetegség esetén például gyakran tapasztalni, hogy a jól beállított vércukorszint ingadozóvá válik, így más terápiát igényelhet. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott információt a témában.

A Covid-19 és a diabétesz kapcsolata

- A Covid-19-fertőzés nemcsak képes súlyosbítani a meglévő cukorbetegséget, hanem a vírus új eseteket is kiválthat - írta Haleema Yezdani indiai diabetológus egy tanulmány során. Hozzátette, egyfelől sok, addig nem cukorbeteg a Covid-19-fertőzés után diabétesz tüneteiről számolt be, és vált cukorbeteggé, másfelől sokszor tapasztalni, hogy a cukorbetegek hirtelen ingadozást észlelnek vércukorszintjükben.

koronavírus-diabétesz4
Fotó: RealPeopleGroup / Getty Images Hungary

Tanulmányok szerint az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek a Covid-19-fertőzéssel kapcsolatban több diabéteszes ketoacidózist (a szervezetben felhalmozódott ketontestek kiváltotta szövődmény) tapasztalhatnak. A cukorbetegség súlyosbodásának, illetve a Covid kapcsán újonnan diagnosztizált cukorbetegség egyik oka, hogy a vírus károsíthatja a hasnyálmirigyben található béta-sejteket, és így azok kevesebb inzulint termelnek - ami pedig hiperglikémiát (magas vércukorszint) vált ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Emellett egy akut fertőzés során a gyulladás miatt a szervezet egyfajta stresszben van, ami különböző hormonális folyamatokat generálva szintén komoly hatást gyakorol az inzulin- és vércukorszintre. A hospitalizált Covid-fertőzöttek terápiája során is alkalmazott kortikoszteroidoknak is ismert a vércukorszint-növelő hatásuk.

Életmód a világjárvány idején

Annak, hogy több lett a cukorbeteg a pandémia kezdete óta, illetve hogy romlottak a diabétesszel küzdők vércukorértékei, élmódbeli okai is vannak: a fizikai aktivitás hiánya, az egészségtelen, finomított szénhidrátok magasabb bevitele, a megnövekedett alkoholfogyasztás és nem utolsósorban a megnövekedett stresszfaktor együttesen negatívan hatottak erre a folyamatra.

koronavírus-diabétesz3
Fotó: BakiBG / Getty Images Hungary

A Covid-19-vírussal fertőzött cukorbetegek esetén nagyon fontos a szoros kapcsolat a páciens és a diabetológusa között. Amennyiben túl van valaki a fertőzésen, akkor is ajánlott a gyakoribb vércukor-ellenőrzés egy ideig, ugyanis poszt-Covid esetén még sokszor előfordulhat vércukorszint-ingadozás, melyet megfelelő terápiával korrigálni kell. A gyakoribb mérés mellett (akár szöveti glükózmonitorozó eszközzel), kiemelten oda kell figyelni a hiper- és a hipoglikémia tüneteire.

koronavírus-diabétesz1
Fotó: Xsandra / Getty Images Hungary

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa azt tanácsolja a koronavíruson átesett cukorbetegeknek, hogy a vírusfertőzés után pár hétig gyakrabban mérjék a vércukorértékeiket, és jegyezzék le azokat vércukornaplójukba, hogy még a HbA1c-vizsgálat előtt észrevehetők legyenek az esetleges kilengések. Amennyiben ingadozó értékeket tapasztalnak, mindenképp jelezzék az orvosnak - akár távkonzultáció formájában -, mert az addigi terápia módosítására lehet szükség!

A javasolt zöldségek cukorbetegség esetén

A vércukorszintre is jól hatnak, valamint a cukorbetegséggel együtt járó problémák megelőzésében is segíthetnek egyes zöldségek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük