Szívbetegséget okoz, de lefizették a kutatókat, hogy ez ne derüljön ki – A cukoripar titkai

A bőkezű támogatók gyakran elvárták, hogy a tanulmányokból egy-két adat kimaradjon.

A cukor és a szívbetegségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha már évszázadokkal korábban is voltak, akik fogyókúráztak, mégis csak jóval később indultak meg a táplálkozástudományi kutatások, melyek eleinte a zsírt tették a súlygyarapodás fő felelősévé. Csak az 1960-as éves tájékán merült fel, hogy a zsírok és a cukor esetleg együttesen tehetnek a hízásról valamint a vele gyakran együtt járó szív- és érrendszeri megbetegedésekről.

A cukor hatásairól szóló kutatásoknak azonban egy jelentős része sosem látott napvilágot, köszönhetően annak, hogy a cukoripar óriásvállalatai akkor biztosítottak a tudományos intézetek számára bőkezű támogatást, ha ezeket nem publikálják, vagy helyettük a zsírokat tolják előtérne. Éppen ezért még hosszan a zsírok maradtak a bűnösök a köztudatban.

A cukor és a szívbetegségek

A PLOS Biology hasábjain a Kaliforniai Egyetem San Francisco Kara történeti dokumentumokat mutatott be frissen, melyek erőteljesen arra utalnak, hogy a cukoripar többször meghiúsította, hogy olyan kutatási eredmények kapjanak nyilvánosságot, melyek a közvéleményt a gazdasági érdekeikkel ellentétesen befolyásolnák.

Miután a dokumentumokat megvizsgálták, az UCSF kutatói azt állítják az 1968-ban alakult Sugar Research Foundation – Cukorkutató Intézet -, mely az eredeti Sugar Association, azaz Cukor Egyesület szervezetéhez is kapcsolódott, állatkísérletekkel sikeresen igazolta, hogy a cukorfogyasztás szorosan kapcsolódik a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

kover no szive

Az egyik kísérletben patkányoknak adtak a kutatók cukorban gazdag étrendet, melynek hatására a triglicerid és a koleszterin mennyisége is emelkedett a vérükben. Ez az emberek esetében a szívbetegségek kialakulásának megemelkedett kockázatával jár.

Egy másik kutatás a cukor fogyasztásával egy olyan enzim termelését kötötte össze, mely közvetlenül összefügg rákos betegségek kialakulásával.

A UCSF kutatói szerint ezekkel az eredményekkel a Cukorkutató Intézet valószínűleg elégedetlen volt, hiszen eredetileg egészségügyi pozitívumokat kerestek, így sosem jelentették meg a kutatásokat még tudományos lapokban sem.

A vizsgálat írói közül Stanton Glantz azt nyilatkozta a The New York Times újságírójának, hogy ugyan a dokumentumok több évtizedesek, mégis azt bizonyítják, hogy cukoripari vállalatok tudatosan költöttek arra, hogy a cukor káros hatására minél kisebb hangsúly kerüljön a sajtóban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Cukor Egyesület azóta kiadott közleményében kritizálta a tanulmányt, és azt állította, hogy a kérdéses kutatások nem is kutatások, csak spekulációk voltak bizonyítékok nélkül. Az egyesület 2016-ban a Texas-i Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontját is megrótta azért, mert tanulmányban közölték, a nyugati étrendben a cukor túlzott fogyasztása a mellrák és az áttétek gyakoriságát is megnöveli.

A kaliforniai tanulmányhoz hasonló kutatás már 2015-ben is jelent meg a PLOS Medicine oldalain, ahol az derült ki, hogy az 1960-as években az Egyesül Államokban elindult, a népesség körében a fogszuvasodást megelőzni hivatott program is a cukoripar irányítása alatt áll. Éppen ezért ahelyett, hogy a cukorfogyasztás csökkentésére biztatták volna a lakosságot, a fogkő eltávolítását, sőt a fogszuvasodás elleni vakcinákat helyezték a kampány főprofiljába.

Reggelik cukormentesen

A finomított cukor vércukorszintre és az étvágyra gyakorolt hatása még intenzívebb, ha a reggeli órákban fogyasztod. A szeretnéd kiikatatni az egészséged és az alakod megőrzése érdekében a reggelidből a cukros táplálékokat, akkor ezeket próbáld ki!

9+1 cukormentes ötlet a napkezdéshez

Nézegess képeket!

Elolvasom

1964-ben a Cukor Egyesület szerette volna fellazítani a köztudatban a cukor iránti negatív hozzáállást, miután a tudományos kutatások elkezdték az édességeket a szívbetegségekkel összekapcsolni. A csoport elindította a 226-os projektet, melynek során a Harvard Egyetem kutatói számára hatalmas összeget, 48 900 dollárt utaltak, hogy összegző értékelést írjanak a szerintük rossz szándékú kutatásokról.

Az 1967-re elkészült kutatás azzal a következtetéssel záródott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének kétségtelenül az egyetlen fontos táplálkozásbeli része a koleszterint és a szaturált zsírok fogyasztásának csökkentése. A résztvevők súlyosan alulértékelték a cukor hatását, derült ki, amikor a JAMA Internal Medicine hasbábjain megjelent a történelmi dokumentumok analízise.

Cristin Kearns, a frissen megjelent kaliforniai elemzés egyik vezetője az NPR-nak azt nyilatkozta, a cukoripar ma is főtámogatója számos kutatócsoportnak, így továbbra is gyakori, hogy káros hatásokat nem hangsúlyozzák megfelelő mértékben. Ha az elmúlt évtizedek során valamennyi kutatás megjelent volna, ma lehetséges, hogy egészen más lenne az általános vélekedés a cukorral kapcsolatban, sőt a fogyasztási szokások is alakulhattak volna ennek hatására másként.

Ezt is szeretjük