Közel 1 millió rákos megbetegedést lehetne megelőzni egyetlen dologgal: a túlsúlyt elemezték

A statisztika adatai egyenesen ijesztőek.

Túlsúly és a rák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a rák életmódbeli okairól van szó, akkor talán a dohányzás jut először az emberek eszébe, ám a helytelen táplálkozás is gyakran hasonló, félig-meddig tudatosan hozott döntés, mely ugyanolyan következményekkel járhat.

Egy kutatás évi 800 ezer frissen diagnosztizált rákos megbetegedés hátterében talált összefüggést a rák és a túlsúly között, mely a máj, a mell, a bélrendszer és a méh daganatainak kialakulásában is szerepet játszott. A nemrégiben közölt adatok nagyon fontos kapcsolatokra hívják fel a figyelmet.

A túlsúly és a rák

A The Lancet Diabetes & Endocrinology hasábjain publikált analízis egyike az első tanulmányoknak, melyek a rák és az elhízás kapcsolatát globális méretekben vizsgálják. A statisztikák a 2012-es évből, 175 országból származtak. A vizsgálat során 12 különböző ráktípus összefüggését igyekeztek feltárni a magas BMI-vel és a diabétesszel.

elhizott rontgen

A két tényező összesen a kutatók szerint évente mintegy 800 ezer megelőzhető rákos megbetegedést okoz. A vizsgált cukorbetegségek túlnyomó többsége a 2-es típusba tartozik, mely szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal, mint a helytelen táplálkozással, a súlyfelesleggel és a mozgáshiánnyal, de csak ritkán fordul elő pusztán genetikai okokból.

A kutatást végző londoni Imperial College szerint a világszerte 2012-ben diagnosztizált rákos megbetegedések 6%-a a túlsúly vagy elhízás, illetve a diabétesz kombinációja miatt alakulhatott ki. Az elhízás magában kétszer annyi rákos daganatért felelős, mint a diebétesz: a pontos adatok szerint az egyik 544 300, míg a másik 280 100 esetben volt elsődleges ok.

A nők esetében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy az elhízást rákos megbetegedés kövesse. A súlyfelesleg és a diabétesz együttes jelenlétét a májdaganatok negyedéért lehetett okolni, míg a méhnyálkahártya rákos betegségének harmada volt ugyanerre visszavezethető. A nők esetében a mellrák és a méhnyakrák kapcsolata tűnt a legszorosabbnak, míg a férfiaknál a májat és a bélrendszert érintette a legnagyobb valószínűséggel a probléma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az orvosok jóslata szerint 2035-re a nők esetében a tumorok 30%-át, a férfiaknál 20%-át az elhízás fogja okozni. Az orvosok további vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák, milyen módon váltja ki a két állapot a betegséget. A diabétesz elméletük szerint a magas inzulin- és vércukorszinten keresztül krónikus gyulladást és hormonális zavarokat okoz, melyek fontos szerepet játszhatnak a daganatok megjelenésében.

A kutatást vezető Dr. Jonathan Pearson-Stuttard szerint a klinikai kezelésben és a köztudatban is fontos felhívni az összefüggésekre a figyelmet, mely a megelőzésnek és a kezelésnek is hasznos alapja lehet. A 2-es típusú diabétesz és a rák kockázatának csökkentésére a rendszeres mozgást, a normális BMI fenntartását, a dohányzás elhagyását és az alkoholfogyasztás korlátozását javasolják.

Mennyivel nő a ráktípusok kockázata?

Tudósok vizsgálták, hogyan emelkedik a BMI növekedésével párhuzamosan több ráktípus kockázata is. Mutatjuk, milyen adatok alapján állítják, hogy néhány kiló fogyás akár életet menthet!

A túlsúly a daganatok harmadáért felelős

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük