6 biztos módszer csuklás ellen

Vajon mit tehetsz azon kívül, hogy megállapítod, emlegetnek? És egyáltalán mire is jó maga a csuklás? Most mindenre fény derül!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csuklást - orvosi néven singultust - a rekeszizom összehúzódása váltja ki. Ilyenkor a tüdőbe hirtelen áramlik a levegő, minek következtében a gégefedő lezárul, és ez jellegzetes hanghatással jár.

Spontán módon is kialakulhat, de sokszor előfordul, hogy csípős vagy forró étel fogyasztása eredményezi. Heves sírás, köhögés, túlzott alkoholfogyasztás vagy szénsavas ital is kiválthatja. Mindenki tudja, hogy néhány perc után milyen kellemetlenné válhat a dolog. A csuklás elmulasztására azonban számtalan házi gyógymód áll rendelkezésedre - ezekből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót.

Van szerepe?

A percek óta csuklással küzdő emberben azon túl, vajon hogyan mulasztható el a dolog, joggal merül fel az a kérdés is, hogy ennek az egésznek mi értelme van egyáltalán. Talán nem is gondolnád, de a jelenségnek van funkciója.

Egyik feltételezett szerepe, hogy kimozdítsa a gégefedőbe szorult ételt. Amennyiben a nyelőcső perisztaltikája nem szállítja elég gyorsan a táplálékot a gyomorba, úgy az nyomást gyakorol a rekeszidegre, és elkezdődik a csuklás. Ettől a gégefedő összehúzódik, a mellüregben vákuum képződik, az így létrejövő nyomáskülönbség pedig segíti a perisztaltikát. A csuklásnak azonban az ember esetében már kevés funkciója van, inkább a négylábú gerincesek körében hasznos - ahol a gravitáció nem segíti a táplálék mozgását.

Egy másik elmélet is létezik arra vonatkozóan, milyen szerepe van a csuklásnak. Mivel ultrahangos vizsgálattal már a magzati korban is kutatható a folyamat, egyes szakértők azt állítják, hogy a csuklás a légzőrendszer születés előtti tornáztatása.

Rekord
A csuklási világrekordot jelenleg az Iowa állambeli Anthonban lakó Charles Osborne tartja. A férfi 1922-ben kezdett csuklani, és egészen 1990-ig - vagyis 68 éven át - nem is hagyta abba.

Trükkök csuklás ellen

Nyelj nagyot!

Tartsd vissza olyan hosszan a lélegzetedet, ameddig csak tudod, és nyelj egy nagyot, amikor érzed, hogy jön a csuklás. Nyelj kétszer-háromszor, majd vegyél mély lélegzetet, és kezdd elölről. Egy-két percen belül elmúlik a csuklás.

Papírzacskós fortély

Fogj egy papírzacskót, és tízszer fújj bele, majd végy egy mély lélegzetet. Olyan erősen kell fújnod, hogy arcod belevörösödjön. A műveletet végezd minél gyorsabban, a zacskó száját pedig szorosan illeszd a szádhoz, nehogy a levegő kiszökjön. Ha pontosan követed az utasításokat, a siker garantált.

Ez a trükk - hasonlóan a levegő visszatartásához - a vér széndioxidszintjével van összefüggésben. Amikor nő a széndioxidszint, csökken a rekeszizom aktivitása, és a csuklás idővel abbamarad.

Csak nyugi!

Sokan a lélegzetvétel visszatartására esküsznek, de az is jó módszer lehet, ha az egyenletes légzésre összpontosítasz. Lassan, nyugodtan szívd be a levegőt, majd még lassabban engedd ki. Ettől ellazul a szervezeted, és megszűnnek a görcsös rekeszizom-összehúzódások.

Igyál fordítva!

Tölts ki egy pohár vizet, hajolj előre - tedd a szádat a pohár túlsó peremére -, és fejjel lefelé idd meg. Először egy kicsit furcsa lesz, fontos, hogy apró kortyokban idd, nehogy félrenyeld. Ha kibírod nevetés nélkül, azonnal elmulasztja a csuklást.

Akrobatamutatvány

Tölts tele egy műanyag poharat vízzel, és tedd az asztalra. Dugd mind a két mutatóujjadat a füledbe, hajolj előre derékból, fogd meg a poharat két kézzel, a hüvelyk- és a kisujjaid segítségével. A lélegzetedet visszatartva idd meg a vizet egy vagy két húzásra.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyerekeknek

Ha egy sereg élénk gyerek szaladgál nevetve körbe-körbe az óvodában, biztos, hogy nemsokára valamelyikük csuklani kezd. Néhány óvónő a csiklandozásra esküszik. Amíg ugyanis a gyerek levegő után kapkod, a rekeszizom visszaáll az eredeti állapotába.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

narancssarga no
  • aranyér
  • házi gyógymódok

Az aranyér tünetei és kezelése

tukor no
  • természetes csodaszer
  • házi gyógymódok

Gombás fertőzés, csípés és horzsolás ellen

Ezt is szeretjük