Csípős paprika: valóban gyomorfekélyt okoz?
Íme, a szakértő válasza
A csípős paprika és a gyomorfekély összefüggéséről új tények láttak napvilágot.

Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

beauty and style

Lórúgás az anyagcserének: frissítő mentaturmix ínyenceknek »

3 bevált trükk a melltartó pántjával: nem kandikál ki többé a ruha alól, ha így teszel »

Szebb lesz a copf, ha így készíted el: rendezett, nőies frizura 5 perc alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha te is egy vagy azok közül, akik a gyomorfekély kellemetlen tüneteivel küzdenek, akkor valószínűleg tisztában vagy vele, hogy a csípős, fűszeres ételek csak fokozzák a panaszokat.

A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a csípős paprika kivételt képez az erős fűszernövények között - írja dr. Lente Gábor, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének docense.

Sokoldalú kapszaicin

A markáns ízű fűszernövények zöme magas illóolaj-tartalommal bír, az illóolajokról pedig bizonyított, hogy lokális vérbőséget okoznak a gyomorban, és fokozzák a gyomorsav-elválasztást. A gyomornedv savas kémhatású, amely nem kedvez a már kialakult fekély gyógyulásának.

Az erős paprika vérkeringést és vérbőséget okozó, gyomornedv-elválasztást fokozó hatása is igazolt, mégis egyre több a bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a fűszerek többségével ellentétben nem rontja a fekélybetegek állapotát, sőt, rendszeres fogyasztása csökkentheti a fekély kialakulásának kockázatát.

A paprika csípős ízét a vanillil-amin-szerkezetű kapszaicinoidok adják, amelyek legnagyobb mennyiségben jelen lévő képviselője a kapszaicin, mely belsőleg, kis dózisban alkalmazva fokozza a nyál- és gyomornedv-elválasztást, valamint a gyomormozgást.

Mindez elvileg kedvezőtlen a fekélybetegség szempontjából, azonban a kapszaicin hatása ennél jóval sokoldalúbb. A kapszaicin volt az első vegyület, amelynek hatását felismerték a ma vanilloidreceptoroknak nevezett, a szervezet számos pontján megtalálható receptorcsaládon.

Kis adagban orvosság

A kapszaicint tartalmazó csípős paprika gyomornyálkahártyát védő, fekélyellenes hatását állatkísérletek eredményei bizonyítják, és ebben szerepe van a vanilloidreceptorok aktiválásának. A kísérletek során azt találták, hogy mérsékelt dózisban a vegyület gyomorvédő, extrém nagy adagban gyomorkárosító hatású. Ezt azzal magyarázzák, hogy mérsékelt dózis esetén a kapszaicin hatására a gyomornyálkahártyát védő anyagok szabadulnak fel, ha viszont a receptorok ingerelhetetlenné válnak, akkor ez a hatás megszűnik, és megnő az egyéb tényezők okozta károsodás esélye.

A kapszaicin által felszabadított vegyületek a helyi vérkeringés javításával és egyéb közvetett és közvetlen védelmi mechanizmusok aktiválásával fejtik ki hatásukat. A paprika csípős anyagai ezenkívül a fekélybetegség kialakulásában szerepet játszó kórokozó, a Helicobacter pylori szaporodása ellen is hatnak.

Távol-keleti bizonyítékok

Ennek fényében meglepő lehet, hogy emberben az erős paprika és a kapszaicin maga is fokozza a gyomorsavtermelést, sőt, több humán vizsgálat a kapszaicin gyomornyálkahártya-izgató és -károsító hatásáról számolt be. Ha azonban a kedvezőtlen hatásúnak bizonyult adagokat összevetjük a táplálkozással bevitt mennyiséggel, azt találjuk, hogy még a legtöbb erős paprikát fogyasztó koreaiak is kevesebb kapszaicint visznek be a szervezetükbe, mint amennyit a kísérletekben alkalmaztak.

A Távol-Keleten végzett epidemiológiai felmérések szerint a rendszeresen erős paprikát fogyasztók körében alacsonyabb a gyomorfekély előfordulása, mint azok között, akik egyáltalán nem vagy kevesebb csípős paprikát esznek. Egy klinikai vizsgálatban az erős paprika csökkentette az acetil-szalicilsav által előidézett gyomornyálkahártya-sérülést.

Egészséges táplálkozás

A helyes táplálkozás a gyomorfekély esetében is rendkívül fontos. Ismerd meg a legfontosabb szabályokat!

Gyógyítja a fekélyt?

Az erős paprika gyomorvédő hatásában a vanilloidreceptorok szerepét aláhúzza az a tény, hogy a receptoron rendkívül erős hatású kapszaicin-analóg reziniferatoxin a kapszaicinhez hasonló hatást mutatott az állatkísérletekben. Egy további megfigyelés is ugyanezt igazolja: a lafutidin nevű gyomorsavcsökkentő gyógyszervegyület hatásosabban gyógyítja a fekélyt, mint a csoportjába tartozó többi anyag, és ezt az utóbb felfedezett vanilloidreceptor-hatásával magyarázzák.

Bár jelenleg semmi nem bizonyítja, hogy a csípős paprika gyógyítaná a fekélyt, az ellenkezője sem igazolt. Azonban az valószínűnek tűnik, hogy a mérsékelt erőspaprika-fogyasztás csökkentheti a fekély kialakulásának kockázatát.

Cikkünk megírásában Kovács Lajos, Csupor Dezső, Lente Gábor, Gunda Tamás Száz kémiai mítosz című könyve segített, mely az Akadémiai Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük