Egy ismeretlen, halálos tüdőbetegség életmentő tünetei
Rejtélyes COPD
A betegek többsége szinte semmit nem tud az alattomos kórról, így sokan túl későn fordulnak orvoshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2010-re Európában a COPD – más néven krónikus obstruktív légúti betegség – a negyedik vezető halálok lesz az infarktus, az agyvérzés és a tüdőrák után. Ráadásul, mint sok más betegség esetében, hazánk a CODP haláloki listáján is előkelő helyet tölt be.

Kontinensünkön – a lakosság számához viszonyítva – Magyarországon halnak meg a legtöbben ebben a tüdőbetegségben. Ennek ellenére még mindig meglehetősen keveset tudunk a kórról.

Tipikus tünetek

  • Nehézlégzés.
  • Gyakori fáradtság.
  • Fizikai terhelésre fellépő légszomj.
  • Száraz köhögés – különösen a reggeli órákban.

A COPD hátterében

A betegek 90%-a cigarettázik. Látható tehát, hogy egészen komoly összefüggés mutatható ki a rendszeres dohányzás és a kór jelentkezése között. Kutatások szerint a cigarettázás során a szervezetbe jutott egyes méreganyagok aktiválják a test bizonyos génjeit. Ám mivel a COPD csak a dohányosok 20%-ánál alakul ki, a betegség kifejlődéséhez szükséges egy hajlamosító genetikai háttér is.
Azoknál a személyeknél, akiknél fennáll a genetikai háttér, a dohányfüst rendkívül negatív hatással lehet a légzőszerv állapotára. A dohányzás következtében a szervezetbe kerülő méreganyagok a tüdő krónikusan gyulladt állapotát okozzák. Először csak a köhögés jelentkezik tünetként, később a légszomjjal küzd a beteg, végül a tüdőkapacitás jelentős mértékben csökken.

A COPD előrehaladott stádiumában pedig már folyamatos oxigénterápiára szorul a beteg. Mindez annak következtében alakul ki, hogy a szervezetbe jutott méreganyagok hatására a légutak folyamatosan szűkülnek, a tüdő szövetállománya pedig csökken, ami a légzőszerv teljesítményének romlásával jár. Legvégső esetben a betegség halállal végződik.

A betegség kezelése

A kór sajnos visszafordíthatatlan, ám amennyiben időben felfedezik, életmódváltással, valamint különböző gyógyszerekkel – például hörgőtágítókkal – kordában tartható. A COPD gyógyítására alkalmazott gyógyszerek 90%-a társadalombiztosítási támogatást élvez, melynek következtében hatékonyabbá válhat a betegség kezelése. Sajnos azonban oki terápia jelenleg nem létezik, ennek következtében pedig csupán a tünetek enyhítése, valamint a szövődmények kialakulásának megelőzése lehetséges. Mindemellett tény, hogy a betegség súlyosbodását a dohányzásról való leszokás nagyban akadályozza.

Szűrővizsgálat és megelőzés

Az érintettek többsége sajnos csak későn fordul orvoshoz, ekkor pedig a kór már jellemzően súlyosan előrehaladott állapotban van. Hazánkban a becslések szerint több mint 600 ezer COPD-s beteg él, túlnyomó többségük azonban még nem tud problémájáról. Mindezek miatt rendkívül fontos a megelőzés, illetve lényeges szerep jut a szűrővizsgálatoknak. A betegség egy teljesen hétköznapi légzésfunkció-vizsgálattal szűrhető. Egy úgynevezett spirométer nevű készülékbe kell belefújnod, mely a tüdőkapacitást méri.

Az időben elvégzett szűrővizsgálat tehát fontos lehet, hiszen segítségével idejekorán felismerhető a betegség, így elkezdődhet a kezelés. A leghatékonyabb módszer azonban itt is - mint minden más betegség esetén - a megelőzés. Szokj le időben a cigiről!

Ezt is szeretjük