6 súlyos betegség, amit a mellkasi fájdalom jelezhet

A mellkasi fájdalom a leggyakrabban előforduló panaszok közé tartozik. Megesik, hogy magától elmúlik, de komoly probléma is állhat mögötte.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mellkasi fájdalom esetén - különösen, ha az a bal oldalon jelentkezik - a legtöbben azt gondolják, hogy a szívükkel van baj. Ám a kép ennél jóval árnyaltabb, hiszen a probléma hátterében számtalan egyéb ok is állhat.

A mellkasi fájdalom fajtái

A mellkasi fájdalom típusai nagyon eltérő jellegűek. Figyeld meg jól, hogy mit érzel! Ez neked is ad némi támpontot, de ami a lényeg: az orvost is segíti a kiváltó ok megállapításában.

 • Az éles fájdalom, mely belégzésre romlik, és szívdobogásérzés, légszomj, vér felköhögése kíséri, tüdőembólia tünete lehet.
 • A mellkas közepe táján jelentkező szorító fájdalom, mely a nyakba és a karba is kisugározhat, szívinfarktusra vagy anginára utalhat.
 • A mellkas közepén jelentkező, köhögés okozta fájdalom, amit sípoló légzés és enyhe láz is kísérhet, hörghurut jele lehet.
 • Az égő érzés a szegycsont mögött, melyhez a has felső részében jelentkező kellemetlen érzés társul, refluxot jelenthet.

A mellkasi fájdalom leggyakoribb kiváltó okai

A mellkasban található két létfontosságú szerv, a szív és a tüdő, valamint a tápcsatorna egy szakasza. Így a mellkasi panasz érintheti a keringési, a légző- és az emésztőrendszert, a bordákat, a bordaközi izmokat, illetve a mellkas bőrét. Leggyakrabban az alábbi problémák váltják ki a panaszokat.

Mellkasi fertőzések

A mellkasi fertőzésnek két fő típusa van: felső és alsó légúti fertőzés.
Előbbiek közé tartozik a megfázás, az influenza és a torokfájás. Ezek jellemzően enyhe lefolyásúak, és otthon is kikezelhetőek.
Az alsó légúti fertőzések, például a tüdőgyulladás, a mellhártyagyulladás vagy a tuberkulózis - ismert nevén: tbc - viszont mindenképpen orvosi segítséget igényelnek. Közülük bármelyik légszomjat és általános mellkasi fájdalmat idézhet elő.

Jellegzetes tüneteik

 • Mellhártyagyulladás esetén: belégzéskor éles fájdalom, többnyire az egyik oldalon.
 • Tüdőgyulladás esetén: hasonló fájdalom, mint a mellhártyagyulladásnál, továbbá láz és köhögés, mellyel rozsdaszínű, néha vérrel pettyezett köpet ürül.
 • Tbc esetén: láz, köhögés, fokozódó étvágytalanság, kimerültség, éjszakai verítékezés, gennyes-véres köpet.

Az alsó légúti fertőzések többségét baktériumok okozzák, így antibiotikummal kezelhetőek ki.

Hörghurut és tüdőtágulat

A mellkasi fájdalom mellett mindkettő súlyos légszomjjal és sípoló légzéssel jár. További közös tünetük a köhögés, áttetsző váladék ürülésével vagy anélkül. Ha dohányzol, legalább átmenetileg tedd le a cigarettát!
Bár ez önmagában kevés a gyógyuláshoz, lassítja a betegség előrehaladását. A fertőzést antibiotikumokkal kezelik, a tünetek pedig szteroidokkal és hörgőtágító készítményekkel enyhíthetők.

Tüdőösszeesés

Kialakulhat spontán módon, valamint bordatörés vagy mellkasi fertőzés következtében. Előfordul az is, hogy úgynevezett légmell, azaz a mellhártya két lemeze közé került levegő idézi elő. Tünete lehet a mellkas egyik felében jelentkező heves fájdalom és a fokozódó légszomj. Ha ilyen panaszod van, sürgősen fordulj orvoshoz, mivel a súlyos esetek azonnali kórházi ellátást igényelnek!

Mellkasi sérülés

Felléphet a mellkast érő ütés, de akár nagyon erős köhögés következtében is. Ha a fájdalom három-négy napon belül nem enyhül, fordulj orvoshoz! Ám, ha a fájdalom hirtelen és nagy intenzitással jelentkezik, egy percig se késlekedj! Ez esetben ugyanis elképzelhető, hogy egy megrepedt borda behatolt a mellüregbe.

Gyomorégés, reflux

A gyomorsav visszaáramlik a gyomorból a nyelőcsőbe, mely égő fájdalommal jár. Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, egyél gyakran, de keveset, és kerüld a fűszeres ételeket. Ha a tünetek tartósan fennállnak, fordulj orvoshoz, mert a savtúltengés súlyos következményekkel járhat!

Rekeszsérv

A gyomor egy része a rekeszizmon keresztül a mellüregbe türemkedik, minek következtében mellkasi fájdalom, gyomorégés, böfögés, nyelési nehézség állhat elő. A tünetek a gyomorégéshez hasonlóan enyhíthetők. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

Bordaporcgyulladás

A mellkasi fájdalom ritka okai közé tartozik. A gyulladás a szegycsontot érinti, és a fájdalom annak két oldalán végig érezhető, de légszomjat nem okoz. Az orvos jellemzően fájdalomcsillapítót és gyulladásgátlót rendel.

Ritkán, de megeshet

Bár fiatalkorban kicsi a valószínűsége, a mellkasi fájdalmat okozhatja szívroham, angina és tüdőembólia is.
 • A szívroham okozta mellkasi fájdalmat - a más eredetű fájdalmak többségétől eltérően - a belégzés, köhögés, evés-ivás nem befolyásolja. Tipikus tünete a mellkas középső részén idéz elő szorító érzést, mely a karba és az állba is kisugározhat. Emellett légszomj és verítékezés is felléphet. Megesik azonban, hogy a szívinfarktus nem okoz panaszt, vagy a mellkas más részében, esetleg a gyomortájon idéz elő fájdalmat.
 • Az angina fő tünetei a légszomj, valamint a szegycsont mögött fellépő nyomó-szorító fájdalom, ami jellemzően 2-10 percig tart.
 • Tüdőembólia akkor fordul elő, ha egy vérrög elzárja valamelyik tüdőartériát. A tünetek hirtelen lépnek fel: belégzéskor jelentkező éles fájdalom - rendszerint az egyik oldalon -, légszomj, vér felköhögése.

Hogyan kezelhető?

Az orvos egyebek között mellkasröntgen vagy EKG alapján állítja fel a diagnózist, és határozza meg a kezelés módját. A bordasérülés, valamint a fertőzések okozta fájdalmat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is enyhíthetik.
Jótékony hatású étrend-kiegészítőket is bevethetsz.

 • Fokhagymakapszula - jót tesz a szívnek.
 • C-vitamin - erősíti az immunrendszert.
 • Echinacea, vagyis kasvirágkivonat - erősíti az immunrendszert, és segít a meghűlés leküzdésében, de két hét után szünetet kell tartani a szedésében.

Mind a vény nélkül kapható gyógyszerek, mind az étrend-kiegészítők esetében kérd ki az orvos véleményét, mert elképzelhető, hogy kölcsönhatásba lépnek az általa rendelt gyógyszerekkel!

Cikkünk a Családi orvosi kalauz című könyv alapján készült.

A mindenki számára közérthető, gazdagon illusztrált kiadvány kiváló szakemberek tollából született, így biztonsággal fordulhatsz hozzá betegség idején. A kézikönyv segít a tünetek felismerésében, tanácsot ad arra nézve, mikor érdemes orvoshoz fordulnod, de megtalálhatod benne a válaszokat azokra a kérdésekre is, melyeket elfelejtettél feltenni orvosodnak. A legújabb kutatási eredményekre alapozott könyv lapjait olvasva könnyebben megértheted azokat a fogalmakat, melyeket orvosod használ, hiszen egyszerű nyelvezete segíti a szakkifejezések megértését.

Kiadja a Reader's Digest.
A könyv ára 9990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

par feskszik
 • nemi betegség
 • tünetek és betegségek

5 súlyos, tünetmentes nemi betegség

Ezt is szeretjük