A 4 legsúlyosabb strandbetegség tünetei

A víz tökéletes közeg a kórokozók szaporodásához. Épp ezért a kellemes nyári strandolás könnyen veszélyessé válhat. Figyelj a jelekre!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetes vizek hemzsegnek a baktériumoktól, de még a strandok klórozott vizeiben is rengeteg kórokozó található. Egy részük ártalmatlan, azonban a higiéniai szabályokat figyelmen kívül hagyó fürdőzők számtalan veszélyes baktériumot vihetnek a vízbe.

A nedves közeg ideális a baktériumok szaporodásához. Amikor a medencébe kerülnek, gyors osztódásba kezdenek a kellemes környezetben, így nem csak annyi fertőzhet meg, ami már bekerült a vízbe.

Staphilococcus

Az egyik legveszélyesebb strandon összeszedhető baktérium. Súlyos bőrbetegségeket is okozhat, de általánosabb a női hüvely Staphilococcus okozta bakteriális fertőzése. A kellemetlen kórokozó hatására azonban  súlyos fájdalmakkal járó húgyúti fertőzést is kaphatsz: ilyen esetben mindenképpen fordulj orvoshoz, különösen, mivel a bakteriális fertőzés tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a hüvelygombáéhoz.

A Staphilococcus baktérium jelenléte összefügg a tampont használó nőknél előforduló toxikus sokk szindrómával is, ami magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó, sokkos roham. Ha tampont használsz, minden fürdés után cseréld, de figyelj, hogy előtte alaposan mosd meg a kezed. A legjobb, ha van nálad fertőtlenítő kendő, és ezzel is áttörlöd a kezed. Megfelelő tisztálkodással, gyakori kézmosással a fertőzés könnyen megelőzhető.

Candida

Az emberi szervezetben természetesen is megtalálható Candida albicans súlyos betegségeket okozhat. Ez a kórokozó tested különböző részeit támadhatja meg, makacs, nehezen megszüntethető panaszokat okozva leggyakrabban a lábon, a karon vagy a nemi szerveken.

A nőknek minden bizonnyal a hüvelygomba okozza a legtöbb bosszúságot, azonban tested többi részére sem árt odafigyelned, mert a bőr vagy a láb gombásodása is okozhat visszatérő hüvelygombát. Fürdéskor ugyanis egyes testrészeid között költözködhetnek a kórokozók, különösen, ha a zuhanyzásnál jobban szereted a pihentető fürdőt. Vizes testedet pedig feltétlenül töröld alaposan szárazra, különös tekintettel a lábadra! A lábgomba leghívogatóbb közege ugyanis az ujjak között megmaradt nedvesség. Intim részeidre használj külön törülközőt.

Ha szeretnéd magad hosszan áztatni, kádfürdő előtt gyorsan zuhanyozz le, hogy tiszta testtel merülhess a habokba.

Tünetek

  • Fehér foltok a bőrön, amik napozás hatására sem szűnnek meg.
  • Erőteljes bőrviszketés, ami különösen a hajlatokban jelentkezhet.
  • A lábköröm megrepedezik, lemezesen szétválik.

Papilloma vírus

A rettegett humán papilloma vírust bizony strandon is elkaphatod! A víz remek közvetítő csatorna a nemi szervek kórokozói számára is, melyek közül a papilloma vírus az egyik legveszélyesebb. Elkerülheted, ha vigyázol egészségi állapotodra, és nem hagyod, hogy immunrendszered meggyengüljön. A legbiztosabb módszer azonban az alapos tisztálkodás, úgyhogy válassz megbízható strandot!
Ha tartasz attól, hogy megfertőződtél, keresd fel nőgyógyászod, és kérj HPV-szűrést! Bár jellemzően inkább nemi úton terjed a vírus, jobb az elővigyázatosság. A betegségnek konkrét tünete nincs, ha megfertőződtél, könnyen lehet, hogy egy év alatt szervezeted legyőzi a vírust, de szövődményként akár méhnyakrákot is okozhat.

Ha megfertőződtél, partnered is feltétlenül keressen fel orvost, hogy a visszafertőzés kockázatát kizárhassátok.

Coli baktérium

Természetes strandok gyakori kórokozója. Hasmenést, hányást okoz, amit pár nap alatt ki lehet heverni. Alsó húgyúti fertőzéseket is okozhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott, bőséges folyadékbevitel kíséretében.

Tünetek

  • Fájdalmas vizelés.
  • Vérrel pettyezett vizelet.
  • Szúró, égő fájdalom.
  • Állandó vizelési inger.

A legegyszerűbben úgy védekezhetsz a Coli baktérium ellen, ha beépíted étrendedbe a vörösáfonyát: a gyümölcs hatóanyagai megakadályozzák, hogy a baktérium megtámadja a húgyúti vezetékeket.

Ezt is szeretjük